Prímás-sziget

Prímás-sziget

Prímás-sziget Esztergom

A Prímás-sziget Esztergom egyik legnépszerűbb része azok számára, akik sportolni szeretnének, vagy vízparti élményekre vágynak a városban. A sziget hossza 2,7 km, a sétahajó-, a szárnyashajó-, és a kirándulóhajó járatok a szigeten található Hajóállomáson állnak meg. Innen néhány perces sétára van a Mária Valéria híd, amelyen – szintén pár perc gyaloglással – átsétálhatunk a Duna felett Párkányba. A hídról a Prímás-sziget, illetve a Várhegy látványa remek összképet alkot Esztergom legszebb dunai szakaszával.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

A mai sziget a Prímás és a Vízivárosi sziget összekötésekor alakult ki, amikor a két sziget között vezető csatornát feltöltötték.

A Nagy Duna sétány mellett áll a Palkovics-pad, a szakirodalom szerint itt állt egy négy saroktornyos római castrum, amely a Duna mentén húzódó limes része volt. A maradványokról egy 1953-as régészeti feltárás kimutatta, hogy egy Gizella királyné által alapított bencés kolostor maradványai lehetnek a 11. századból, itt állt a Szűz Mária templom és kolostor. A temetkezési kápolna alapfalait 200 méterre a Hajóállomástól tárták fel.

Villa Gran Esztegom
Hirdetés

A szigeten számos sportpálya van, itt helyezkedik el a Pézsa Tibor Városi Sportcsarnok, és az Aquasziget Esztergom, amely nagyon népszerű élmény-, gyógy- és termálfürdő Esztergom belvárosától 10 perces sétára. A Prímás-sziget északi csücskén áll az 1935. október 6-án felavatott országzászló, egy emléktábla szerint pedig Rákóczi Ferenc ott pihent meg Esztergom bevétele után.Nyitva tartás

A sziget folyamatosan látogatható.

Prímás-sziget megközelítése

A Prímás-sziget a Balassa Bálint Múzeum és az Esztergomi szénrakodó között helyezkedik el, a város felőli oldalán halad a Gesztenye fasor, míg a dunai oldalon a Nagy Duna-sétány. Párkány felől a Mária Valéria hídon, Esztergom felől pedig a Bottyán hídon, a Szent Erzsébet hídon, a Kossuth hídon, és a „Lépcsős” vagy Szent Miklós hídon közelíthetjük meg. A közelében található a Széchenyi tér, amely Esztergom főtere, de a Szent István Strandfürdő, a Bazilika és a Szent István tér is könnyen megközelíthető távolságra fekszik.

Település

Térkép

Esztergomi programok

Jacuzzi banner
Hirdetés

Esztergomi szállások

Esztergomi látnivalók

Megosztás: