Strázsa-hegyi kilátó

Strázsa-hegyi kilátó

Strázsa-hegyi kilátó Esztergom

Strázsa-hegyi kilátó

A Strázsa-hegy a Pilis-hegység része, Esztergom-Kertváros közelében található, a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén. A Kis-Strázsa-hegy 233,1 méter, a Nagy-Strázsa-hegy pedig 308,8 méter magasról tekint le a környékre. A Strázsa-hegyi kilátó felkeresését érdemes összekötni a Strázsa-hegyi tanösvény bejárásával, hogy jobban megismerjük a környék történelmi emlékeit, illetve a panoráma szépségét.

Hirdetés

Strázsa-hegyi kilátó

A Strázsa-hegyi kilátó 233 méter magasan áll a Kis-Strázsa-hegy tetején. A tornyon lévő graffitiken cirill betűk találhatók, melyek orosz festékszóróval lettek felfújva. Nem csak kívül, de belül a téglákra is cirill betűs emlékek vannak karcolva. Évszámokat, neveket is olvashatunk. A kilátó nagyon fontos stratégiai pont volt, egy időben világítótoronyként is működött, az esztergomi reptér forgalmát segítette.

Villa Gran Esztegom
Hirdetés

A hatalmas körpanorámának köszönhetően mesés kilátás nyílik innen Esztergomra, a Pilis északi vonulataira és a Nagy-Getére, utóbbi a Gerecse-hegység keleti részén található hegy.

Strázsa-hegyi tanösvény

A kilátó felkeresését célszerű összekötni a tanösvény bejárásával. Kirándulás közben számos növény-, és állatfajjal is megismerkedhetünk, ráadásul a séta gyermekbarát, hiszen az út csak 1200 m, ami kb. 45-60 perc. A Duna-Ipoly Nemzeti Park mobil applikációja segítséget nyújthat a tanösvény bejárása közben, az alkalmazás a hegy csúcsától a hegylábi tavakig bemutatja a terület legjellegzetesebb élőhelyeit. A tanösvény érinti a Strázsa-hegyi kilátó környékét, végül a Gyilkos-tóhoz érkezünk.A hegytetőre több ösvény is vezet, annak ellenére sem lehet eltévedni, hogy útközben igen kevés jelzéssel és táblával találkozunk. A tanösvény szabadon látogatható, információ: +36 30 663 4614

Sátorkőpusztai-barlang

A Sátorkőpusztai-barlang a Nagy-Strázsa-hegy oldalában található. Megtekintése minden korosztály számára érdekes programot tartogat, de főként iskoláskorú, és annál idősebb gyerekekkel ajánljuk. Túra közben átbújásokkal, kapaszkodókötelekkel, és vaslétrákkal találkozhatunk, a legnagyobb kihívást pedig egyértelműen a 10 méteres függőlétra jelenti majd.  

A 354 m hosszú barlang bejárásához egy jó túrabakancsra, és egy fejlámpára mindenképpen szükség lesz. A barlang csak előzetes bejelentkezéssel látogatható, a túra hossza 1,5 km, 25 perc.

Nyitva tartás

A kilátó felkereséséhez előzetes bejelentkezés szükséges. 

Telefonszám: +36 30 663 4614.

Elérhetőség

A tanösvény a Kökörcsin Ház mellől indul, amely Esztergom-Kertváros mellett, a Dorogot elkerülő 117 sz. főút és a Suzuki út kereszteződésében található. 

Képek: I Love Dunakanyar

Település

Térkép

Esztergomi programok

Jacuzzi banner
Hirdetés

Esztergomi szállások

Esztergomi látnivalók

Ezek is érdekelhetnek

Megosztás: