Bakócz-kápolna

Bakócz-kápolna

INFORMÁCIÓK

Cím

Esztergom

Bakócz-kápolna Esztergom

A Bakócz-kápolna az ország egyetlen épségben fennmaradt reneszánsz épülete, amely ma az esztergomi Bazilika része. A Bazilika része még az Altemplom, a Téli kápolna, a Kincstár, a Panorámaterem, és a harangtorony. Egy esztergomi kirándulás alkalmával mindenképpen érdemes felkeresni, rendkívül fontos történelmi emlékünk. 1856. augusztus 31-én Ferenc József jelenlétében történt meg az ünnepélyes felszentelése.

Villa Gran Esztegom
Hirdetés

A Bakócz-kápolna elképesztő története

A Várhegyen álló építményt Bakócz Tamás érsek a 16. század elején Gyümölcsoltó Boldogasszony tiszteletére építtette 1506 és 1511 között, a terveket Andrea Ferruccit készítette. Bakócz Tamás bíboros-érseket a kápolnában helyezték örök nyugalomra 1521-ben.

A Bakócz-kápolna belső terét vörös márványból készítették olasz kőfaragó mesterek, az oltár készen érkezett Itáliából. A kápolna története lebilincselő, ugyanis túlélte a 130 éves török uralmat annak ellenére, hogy a Szent Adalbert székesegyház jelentősen megsérült az 1543-as ostrom során. A muzulmánok mecsetnek használták az épületet. 

Hirdetés

Később a kápolna mellől elbontották a székesegyház romjait, a Bazilika újjáépítése során Packh János építész feladata volt a két épület összeillesztése. A vörös márvány kápolnabelsőt végül 1600 darabra fűrészelték, megszámozták és oldalkápolnaként az új székesegyházba építették.

Elérhetőség

Esztergom, 2500, Szent István tér 1., Tel: (33) 402 354

A Templom, Kincstár, Panorámaterem, Kupolakilátó és az Altemplom nyitva tartása, és a jegyvásárlás rendje a Bazilika honlapján olvasható. A Bakócz-kápolna a Főszékesegyházzal együtt látogatható.

Megközelítés

A Bakócz-kápolna autóval Visegrádon át a 11-es számú főút, míg Dorogon át a 10-es számú főút felől megközelíthető. Akik busszal szeretnék felkeresni, azoknak érdemes a 11-es út felől érkezni, mert az Esztergom, Iskola utca nevű megállóból 5 perces sétával elérhető a kápolna (menetrend).

Szlovákiából a Mária Valéria hídon át vezet az út a templomhoz, és Budapest irányából nyár elejétől hajók is közlekednek Esztergomba. Budapest felől a Duna bal partján Dunakeszi-Vác-Kismaros-Zebegény-Szob érintésével az EV6-os számú kerékpárúton, Szobnál átkelve a Dunán a 11-es számú főúton kell haladni. Búbánatvölgyet elhagyva térhetünk rá a 2A jelű, Esztergomba vezető kerékpárútra.

Település

Térkép

Esztergomi programok

Jacuzzi banner
Hirdetés

Esztergomi szállások

Esztergomi látnivalók

Megosztás: