Letkés

Letkés

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1261

Népesség

1119 fő

Terület

24,55 km²

Letkés

Letkés az Ipoly bal partján fekszik, Ipolytölgyes, Nagybörzsöny és Márianosztra, és Ipolydamásd szomszédságában. A falu területe már az Árpád-korban is lakott volt, első írásos említése 1261-ből származik. A község területének közel fele a Duna–Ipoly Nemzeti Park része, a falut busszal, autóval és kerékpárral lehet megközelíteni.

Látnivalók Letkés községben

Aki közelebbről is megismerné Letkés községet, annak érdemes felkeresni a római katolikus templomot, amely 1811-ben épült, illetve megtekinthető a falu első temploma is, amelynek romjai ma is láthatóak a Rákóczi utca 24. számú ház kertjében. A 13. században épült, 1811-ben bontották le. 

Szeplőtelen Szűzanya szobra eredetileg az út mellett állt, a ’70-es években helyezték át a templom kertjébe. 1707-ben épült barokk stílusban. Az első világháború áldozatainak emlékművét 1924-ben adták át, a második világháború áldozatainak emlékművét pedig 1990-ben. Itt áll a szovjet katonák emlékműve.

A településen több kúria is épült. A széppatakpusztai kúria klasszicista stílusban épült a 19. század második felében, míg az 1920-ban épült liliompusztai kúria jelenleg vadászházként működik.Kirándulás Letkés környékén

A Börzsöny számos gyalogos túraútvonalat kínál, a legnépszerűbb úti cél a Csóványi-kilátó és Királyrét. Családi programhoz remek választás az erdei vonatozás. A Királyréti Erdei Vasút, a Kemencei Múzeumvasút és a Transzbörzsönyi Kisvasút járatainak köszönhetően megismerhetjük a Börzsöny legszebb tájait. Letkés környéken érdemes még felkeresni a Börzsöny várait, illetve várromjait is. Zuvár mellett a damásdi vár, a nógrádi vár, Drégely vára, és a váci vár romjai is értékes történelmi emlékek. 

Akik vízitúrára vágynak, azok a Dunán és az Ipolyon is evezhetnek, a környéken kellemes kerékpártúrákat lehet tenni, városnézéshez pedig Zebegény, Nagymaros és Szob legnépszerűbb látnivalóit ajánljuk. 

Nagybörzsöny nevezetességei szintén kihagyhatatlanok, itt ugyanis a Tájház és a Vízimalom is jelentős helyi értéket képvisel, míg Márianosztrán a Börtönmúzeum az egyik legizgalmasabb látnivaló. 

Megközelítés

Letkés Váctól 41 km-re fekszik. Akik vonattal érkeznek a településre, azoknak Szob vasútállomásnál kell leszállni a vonatról (menetrend), innen busszal tudják megközelíteni a települést (menetrend). A község a Duna jobb partjáról Szob felől közelíthető meg kerékpárral és komppal, a Duna bal partján pedig a Dunakeszi-Kismaros-Zebegény-Szob vonalon az EV6-os számú kerékpárúton érhető el a település.

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés

Letkési szállások

Letkési szállások

Megosztás: