Blog

Szentendre belvárosa

Szentendre belvárosa – ősszel is maga a csoda!

Szeretem Szentendrét. Igazából nem is tudom pontosan az okát, de így van és kész. Szentendre, azon belül is a belváros, ami minden alkalommal magával ragad, és mutat magából valami újat. Egyszerűen nem tudok betelni vele!

Szentendre ősszel
Fotó: I Love Dunakanyar

Valahogy amikor ide jövünk kirándulni, olyan mintha hazaérnék. Mint mikor gyerekkoromban a szüleimmel Marosvásárhelyen sétálgattunk. A hely és az idő is más, nekem az érzés mégis ugyanaz. Nem tudom megmagyarázni, és talán nem is kell.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

Ahogy meglátom a Dunát, a kis mediterrán hangulatú színes utcákat, a macskaköveket… Ohhh azokat a szépséges macskaköves utcácskákat… Ha mesélni tudnának, egészen biztos, hogy csuda izgalmas sztorikat mondanának nekünk. És a kislányaink arcán a mosolyt, ahogy önfeledten rohangálhatnak a sétálóutcákon, ahogy örülnek egy földön talált gesztenyének, minden járókelőnek mosolyt csalva az arcára. Szóval szeretem, minden évszakban.

Szentendre belváros
Fotó: I Love Dunakanyar

Szentendre belvárosa, az ősz színeiben

Az ősz azért mégis más. A kéményekből felszálló füst, a kürtőskalács és a forralt bor illata, a vibráló színek, a kicsit már csípős hideg nekem még szebbé teszi ezt a varázst. És remélem, mire ezen írásom végére értek, Ti is alig várjátok majd, hogy nyakatokba vegyétek a várost.

Hirdetés

“Aki sétál, nem akar eljutni sehová, mert ha célzattal és úticéllal ered útnak, már nem sétál, csak közlekedik. A sétáló útközben, minden pillanatban, megérkezett a séta céljához, mely soha nem egy ház vagy fatörzs, vagy szép kilátás, csak éppen ez a levegős és közvetlen érintkezés a világgal.” – Márai Sándor: Füves könyv

Szentendre belváros
Fotó: I Love Dunakanyar

Miért olyan vonzó Szentendre belvárosa?

Igazából különösebb apropó nem is kell egy szentendrei kiruccanáshoz. Mi általában cél nélkül indulunk el, két kicsivel egyébként is nehéz előre tervezni, bár lehet, hogy csak nekünk… A Duna-Korzó, a Dumtsa Jenő utca, a Főtér, a Bercsényi utca esernyői, az apró sikátorok mindegyike már egy kész kaland, itt egyszerűen lehetetlen unatkozni.

Szentendre belvárosa
Fotó: I Love Dunakanyar

A város egyébként telis-tele van program lehetőséggel, a fesztiválok és a kisebb zenei rendezvények mellett Szentendre belvárosa gyakorta ad otthont különböző vásároknak, tematikus sétáknak. A szentendrei látnivalókról, programokról és úgy összességében Szentendréről bővebben ide kattintva tudtok tájékozódni. A Kovács Margit Kerámiamúzeum, a Városi Tömegközlekedési Múzeum, a Művészet Malom, a Hubay Ház, a Szentendrei Skanzen és még órákig sorolhatnánk, mind-mind kihagyhatatlan és emlékezetes úticél, ha ide látogattok.

Szakadjatok ki a mindennapokból!

Most azonban mégis arra buzdítalak Benneteket, hogy jól öltözzetek fel, szorosan fogjátok meg egymás kezét és sétáljatok egy nagyot a friss levegőn. Beszélgessetek, szakadjatok ki a mindennapok rohanásából. A Főtérről felkanyarodva, a kis sikátorban egyetek egy sajtos-tejfölös lángost, még szép, hogy fokhagymásan, majd visszafelé a Dumtsa Jenő utcában igyatok egy isteni Szamos forrócsokit és szívjátok magatokba az őszi Szentendre hangulatát.

Szentendre belvárosa
Fotó: I Love Dunakanyar

A folyton nyüzsgő, lüktető város meglepően nyugodt arcát mutatja, úgyhogy ha eddig esetleg a turisták hada miatt nem látogattatok el ide, akkor most mindenképp írjátok fel az őszi bakancslistátokra. Biztosan nem fogtok csalódni. A kirándulás után pedig posztoljátok szét az Instát az itt készült fotókkal és jelöljetek meg minket is a képeken (@ilovedunakanyar), mert Szentendrével egyszerűen nem lehet betelni.

Szentendre belváros
Fotó: I Love Dunakanyar

Szponzorblokk:
Zsófi ezúttal Ille / Olla kabátot és kesztyűt húzott, hogy a hűvösebb idő ellenére is élvezni tudja a szentendrei kalandozást.
Amennyiben Te is az esztétikus és praktikus szetteket részesíted előnyben, vagy csak szimplán beleszerettél a képen látható softshell anyagból készült kabátba, akkor látogass el az Ille / Olla webáruházába, és válaszd ki a számodra ideális darabot!

Borítókép: I Love Dunakanyar

Megosztás: