Blog

hajókirándulás gyerekekkel

900 milliós kikötőfejlesztés a Dunakanyarban!

A MAHART PassNave kirándulóhajóival közel 35.000 ember utazott a 2019-es évben a Dunakanyarban. A 2020-as évben pedig még több utas várható a kikötőfejlesztéseknek és járatsűrítéseknek köszönhetően. A cél emellett a budapesti kikötők tehermentesítése is, hiszen több hajóállomás szállodahajók fogadására is alkalmas lesz. Több mint 900 millió forintból valósul meg a kikötőfejlesztés a Dunakanyarban.

Dunakanyar - Mahart, kikötőfejlesztés a Dunakanyarban
Fotó: I Love Dunakanyar

Kikötőfejlesztés a Dunakanyarban – megújulnak a térség kikötői!

Az esztergomi hajóállomás romos kikötői épületét már elbontották, helyére egy olyan új úszóművet telepítenek, amelyben helyet kap a jegypénztár, a váró és persze szolgáltatói helyiségek. Az épület felső szintjén egy 150 férőhelyes rendezvényterem is lesz.

Zebegényben szintén megkezdődnek a munkálatok. Gyalogutat építenek a kikötőhöz, és a mederkotrás is tervben van. A cél, hogy minél több kiránduló felismerje a Zebegény nyújtotta remek szabadidős lehetőségeket, melyeket immár kirándulóhajóval is megközelíthetnek majd.

Dömös-átkelés állomást szintén fejleszteni fogják, itt a tervek szerint a 135 méteres szállodahajók is kiköthetnek a munkálatokat követően.

Hirdetés

A hajókirándulások egyik legnépszerűbb célpontja Visegrád, ahova kirándulóhajók és szárnyashajók is érkeznek. Sétahajózni is lehet innen Nagymaros-Dömös és Vác irányába is. A beruházás keretében Visegrádon egy új kikötő létesül majd, amelynél tartósan alacsony vízállás esetén is ki tudnak majd kötni a menetrendi hajójáratok. Mivel ez a szállodahajókra is vonatkozik majd, ezért mederkotrásra is szükség lesz.

Finanszírozás és a tervezett munkálatok

A személyforgalmi kikötők fejlesztéséhez:

  • 500 millió forintot az Innovációs és Technológiai Minisztérium biztosít
  • 400 millió 570 ezret pedig az érintett kikötőket üzemeltető MAHART PassNave saját forrásból fedezi

A kikötőfejlesztés a Dunakanyarban a parti környezet rendezésével, parkolók létesítésével, illetve utcabútorok és padok telepítésével lesz teljes. 2020-ban pedig – rövidesen – járatsűrítéssel, a Nagy-Duna ágban új járat indításával, valamint információink szerint verőcei kikötő létesítésével bővülnek a szolgáltatások.

Verőce 2020-ban egyébként is izgalmas turisztikai újítások elé néz, ugyanis várhatóan ebben az évben előtérbe kerülnek a település római kori emlékei, és felépül egy őrtorony is. Ezt immár – a tervek szerint – kirándulóhajóval is meg lehet majd közelíteni.

Forrás: MTI, fotó: https://www.mahartpassnave.hu/hu/

Megosztás: