Blog

Vadálló-kövek, Prédikálószék

Nagymaros-Dömös túra – Minden korosztálynak!

Külön-külön talán ezerszer felkerestétek már Nagymaros és Dömös legszebb túraútvonalait, látnivalóit és titkos zugait, de vajon eszetekbe jutott már egy olyan hangulatos Nagymaros-Dömös túra, amikor egy napon fedezitek fel a két községet? Ugye még nem? Akkor éppen itt az ideje!

Nagymaros

Nagymaros-Dömös túra – Az élmények tárháza

Miért Nagymarost és Dömöst ajánljuk a figyelmetekbe? Miért nem Szentendrét, Esztergomot vagy éppen Vácot? Mert az első két település is meglepően izgalmas és lebilincselő programokkal kecsegtet, és semmivel sem szorul az utóbbi három település mögé. Sem túrázás, sem panoráma, sem pedig friss levegő tekintetében. Íme 5 érv, miért lesz életetek egyik legjobb döntése egy Nagymaros-Dömös túra!

1. Izgalmas túraútvonalak

Míg Nagymarosról felkapaszkodhattok a Hegyes-tetőre a Julianus-kilátóhoz, addig Dömösnél a legnépszerűbb túraútvonal egyértelműen a Rám-szakadék.

Közben persze a Remete-barlang, a Szentfa kápolna és a prépostság környéke is sok érdekességet tartogathat számotokra. Pici gyerekekkel egy rövidebb sétát érdemes tenni Nagymaros vízparti sétányán, míg a nagyobbak már nyugodtan meghódíthatják a Börzsönyt és a Pilist.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

Bevállalósak vagytok? Akkor másszatok fel a Prédikálószékre, és bizonyítsátok be magatoknak, hogy nem gondoltátok rosszul: Innen a térség egyre szebb és szebb arcát mutatja.

A dömösi prépostság esetében tudnotok kell, hogy jelenleg nem látogatható, de a romok története így is elbűvölően izgalmas. Nem beszélve arról, hogy mennyire kevesen ismerik azok közül, akik nem mindennapos vendégei a Dunakanyarnak. Ti mennyire vagytok képben?

Dömös túra, Rám-szakadék
Fotó: Schült Annamária

2. Dömös túra – A fotózás szerelmeseinek

Azon senkivel nem fogunk összeveszni, hogy a Dunakanyarról szinte csak jó képeket lehet lőni. Az összes vízparti település egyedi dunai panorámával gyönyörködtet, egy Nagymaros-Dömös túra közben pedig szuper fotókat csinálhattok a Prédikálószék-kilátóból, a Julianus-kilátóból, akárcsak a Rám-szakadék csodás szikláiról!

Megmásztátok már a Szent Mihály-hegyet? Akkor nem is kell tovább magyaráznunk, miért különlegesen kedves úti cél ez mindannyiunknak!

Remete-barlang túraútvonal

3. Hajózzunk? Miért ne!

Tudtátok, hogy a MAHART járataival többféleképpen is megközelíthetitek mindkét települést?

A Budapest-Visegrád-Esztergom vonalon közlekedő kirándulóhajó járatok Dömösön és Nagymaroson is kikötnek, így buszozás, vonatozás vagy autókázás helyett egy sokkal izgalmasabb utazás veheti kezdetét, ha jegyet váltotok a hajós kalandokra!

A Kék túra szuper választás lehet, ha egy rövidebb sétahajózást terveztetek, hiszen ez a járat Visegrádról indul, majd megáll Nagymaroson és Dömösön is. Kisebb gyerekekkel élmény lesz a sétahajózás, ráadásul egy nagymarosi kirándulás után talán még egy kis Dömös túra is belefér, ha közben a hajón pihentek, és megesztek egy szendvicset. Jó hír, hogy ezek a járatok november elejéig közlekednek, a részletekről pedig ide kattintva olvashattok!

Tipp!

Kipróbáltátok már a dömösi átkelőhajót? A járat Dömösről a Duna bal partjára való átkelést biztosítja, valamint csatlakozási lehetőséget ad a vonathoz Dömösi átkelés megállóhelyen. Minden infót megtaláltok róla ITT.

hajókirándulás gyerekekkel
Fotó: MAHART PassNave

4. Élmények és evezés – Minden korosztálynak

Örömmel tapasztaljuk, hogy a gyerekektől az idősebb korosztályig mindenki előszeretettel választja a térséget a kikapcsolódáshoz. Sokan kajakokkal, kenukkal, vagy sárkányhajóval érkeznek Nagymarosra vagy Dömösre, hogy egy picit megpihenjenek a vízparton, és kánikula idején csobbanjanak is.

A vízi túrák között az egyik legnépszerűbb a Dömös túra, bár nem telik el nap, hogy ne integetnénk a Nagymarosnál elhaladó evezősöknek, akik boldogan evickélnek a szárnyashajók hullámain. Osztálykiránduláshoz és csapatépítéshez is szuper választás!

Dömös túra

5. Egy kis városnézés

Ha árkon-bokron túl vagytok, megmásztátok a Börzsönyt, a Pilist, és lazításképpen egy picit eveztetek is, ideje megismerkedni Nagymarossal és Dömössel!

Dömös egy egészen pici település, de azt hallottuk, hogy életmentő fagyira bukkanhattok, ha legyőztétek a Rám-szakadékot, a nagymarosi látnivalókat pedig összegyűjtöttük nektek ITT. Imádni fogjátok!

Ugye nem kellett csalódnotok a tippjeinkben?

Hogyan is tudnátok csalódni egy olyan napban, amikor túráztatok, piknikeztetek, hajóztatok, fotóztatok, és mindezt egymás társaságában éltétek át?

Borítókép: Schült Annamária

Megosztás: