Blog

Vác-Visegrád kirándulás – Történelmi kincseink

Ugye szerintetek is felemelő élmény azon a helyen sétálni Visegrádon, ahol egykor Károly Róbert és Mátyás király járt? Áthaladni a váci diadalív alatt, ahol Mária Terézia félve hajtott át annak idején, megtapintani a köveket, amelyeket gondos építőmesterek helyeztek el egymás mellett évszázadokkal ezelőtt. Egy Vác-Visegrád kirándulás olyan élmény, mely során fejest ugorhattok a történelem legizgalmasabb pillanataiba, ráadásul közben még hajózhattok is.

Túra Visegrádon

Történelmi kalandozás Visegrádon

Ha magatokba szeretnétek szippantani Visegrád történetének minden apró kis momentumát, érdemes bejárni azokat a helyeket, amelyek az elmúlt évszázadok során kiemelt jelentőséggel bírtak.

Természetesen ilyen a visegrádi Fellegvár, a Királyi Palota és a Salamon-torony, de nem feledkezhettek meg a Sibrik-dombról  sem, ahol egykor a római limes egyik jelentős őrtornya állt. Később itt épült fel Visegrád első vára és temploma is.

Sibrik-domb Visegrád

Ha ezeken a helyeken jártok, észre fogjátok venni, hogy Visegrád kirándulás közben még jobban megnyílik előttetek, és egyre többet mesél magáról.

Tudtátok? A visegrádi Királyi Palota egykori fénypompás épületének nagy része még mindig a föld alatt van, a mai napig nincs feltárva.

A Salamon-torony története szintén nagyon izgalmas, hiszen az elmúlt évszázadok során a torony – bár mindig védelmi funkciót látott el – rengeteget változott és nyomot hagytak rajta a környéken dúló harcok is.

Ahogyan a Fellegvár kilátójában állva a várost szemlélitek, megelevenedik előttetek a történelem. Éppen ezért azt ajánljuk, hogy a gyerekeket is vigyétek magatokkal, hiszen már gyerekkorban fontos, hogy apró cseppekben csepegtessétek a kis fejükbe Visegrád mesés történetének apróbb részleteit.

Érdemes végigjárni a kiállítóhelyeken található tárlatokat is, ahol különféle makettekkel és tárgyi emlékekkel találkozhattok Visegrád múltjából.

Visegrádi vár megközelítése, Vác-Visegrád kirándulás

Vác-Visegrád kirándulás a MAHART sétahajó járatán

Imádjátok a Dunakanyart, főleg akkor, ha egy sétahajó fedélzetéről csodálhatjátok meg a környező hegyek és a vízparti falvak szépségét? Most egy olyan sétahajó járatot ajánlunk a figyelmetekbe, amelyet muszáj kipróbálnotok, különösen akkor, ha rajongtok a különleges túrákért!

Tudtátok?

Visegrád és Vác között minden szerdán és vasárnap „Zöld túra” sétahajó járat közlekedik június 19. és augusztus 25. között. Ez azért fantasztikus hír, mert a hajós élményt összeköthetitek a történelmi emlékek felkutatásával.

Mahart Dunakanyar, Vác-Visegrád kirándulás

A sétahajó fedélzetéről mesés képeket készíthettek a Salamon-toronyról, a várról és természetesen a váci Duna-partról is. Ha hétvégi kirándulást terveztek, akkor is remek választás ez a hajójárat, hiszen egyik nap felfedezhetitek Visegrád legizgalmasabb helyeit, ezután egy kellemes 45 perces hajózásban lehet részetek, míg másnap már bebarangolhatjátok Vác romantikus utcáit.

Egy Vác-Visegrád kirándulás sétahajózással lesz teljes, ebből nem engedünk, mert ez valóban így van.

A MAHART Passnave honlapján bővebb információt találtok a menetrendről és a jegyárakról!

Vác-Visegrád kirándulás hajóval

Történelmi kirándulás Vácon

Ahogyan Visegrád, úgy Vác is jelentős történelmi emlékekkel büszkélkedhet. A számos izgalmas múzeum és remek étterem mellett egy váci kirándulás során mindenképpen fel kell keresnetek a székesegyházat és a már korábban említett diadalívet is, melyet Mária Terézia tiszteletére építettek.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

Természetesen a város központjában található Március 15. tér is bakancslistás hely Vácon, hiszen itt található a Fehérek temploma, melynek kriptájában 264 természetes úton mumifikálódott emberi maradványra, és mintegy 40 személy maradványait őrző osszárium ládára bukkantak 1994-ben. A lelet együttes néhány darabját a Memento mori kiállításon tekinthetitek meg.

A Kőszentes-híd, vagy más néven a Gombás-patak hídja szintén jelentős történelmi színhely, amelyhez az 1849-es Vác körüli bekerítő hadművelet kapcsolódik.

Váci Diadalív (kőkapu)

Migazzi Kristóf püspöknek szintén hatalmas szerepe volt abban, hogy Vácon ma olyan történelmi jelentőségű épületeket tekinthettek meg, mint a Hétkápolna, a Püspöki palota, vagy éppen a diadalív.

Vác különleges történeteket mesélt majd nektek magáról. Többek között arról, hogy a szóbeszéd szerint Petőfi Sándor szülei a Báthory utcai sarokházban laktak egykor, és bár a szülők csak egy évig éltek Vácon, a költő egy látogatása során itt írta meg az Anyám tyúkja című versét.

Egy Vác-Visegrád kirándulás közben számos történet és legenda varázsol majd el benneteket, ezért ha tehetitek, fedezzétek fel a családdal vagy a barátokkal a két történelmi jelentőségű város titkait.

Ha ezt egy sétahajózással koronázzátok meg, még hónapok múlva is azt mesélitek majd, milyen illata volt a levegőnek, miközben a Duna hullámain ringatóztatok a vadregényes Szentendrei-sziget mellett.

Megosztás: