Sződ

Sződ

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1255

Népesség

3.553 fő

Terület

135,3 km²

Sződ

Sződ község Budapesttől 30 km-re fekszik, Sződliget, Vácrátót, Göd és Csörög szomszédságában. A 760 éves település Magyarország egyik legrégebbi községe.

Sződ története

A település Sződ török nevű magyar nemzetségfőről kapta a nevét. Az első írásos említés IV. Béla korához kapcsolódik 1255-ből, a községet ekkor még „Szenden” néven ismerték. Az oklevelet IV. László átíratta és megerősítette. Az okmányokból arra lehet következtetni, hogy Sződ település már az államalapítás idején is létezett.A sződi templom bejáratánál található lépcsőfokon egy XI. századi palmetta díszítéses kő tanúskodik a település érdekes múltjáról. A kő a tatárjárást követően Vácról került Sződre. Igen kevés forrás maradt fenn a községről, de annyi bizonyos, hogy 1579 novemberében a Szécsi család birtokolta a települést.

A törökök először 1526-ban, a mohácsi csata után jelentek meg a környéken, és egészen Vácig portyáztak a Duna mentén. A következő 150 évben hol magyar, hol német, hol török terület volt. Források arról tanúskodnak, hogy 1546-ban és 1559-ben már egyértelműen Sződ néven nevezték a községet.

A sződi templom és a parókia a Grassalkovichok földesuraságának korszakából maradt fent.

Hirdetés

Látnivalók Sződ községben

Mária Magdolna Római Katolikus templom

A barokk stílusú templomot Grassalkovich Antal építtette, a mogyoródi bencés apátság romjaiból és a lebontott templom anyagából. Alapkövét 1743. június 4-én tették le, és 1744. április 16-án szentelték fel. Az épület műemléki védelem alatt áll.

Jakabka Horgásztó

A sződi „Jakabka” Horgásztó a település több száz éves történetéhez képest igen fiatal. Sződön három patak találkozik, a Hartyán-patak, a Tece-patak, és a Sződ-Rákos-patak. A jó adottságoknak köszönhetően 2009-ben elkészült a fél hektáros halnevelő és a 2.7 hektáros horgásztó, a környék horgászainak legnagyobb örömére. A tavak melletti réten lovak és birkák is legelésznek.Kirándulás Sződ környékén

A település környéke számos kirándulóhellyel szolgál. Érdemes egy nagyot biciklizni, bejárni a sződligeti vízpartot, eltekerni a gödi Feneketlen-tóhoz, de a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert is mesés úti cél. A településtől nem messze több helyen lehet horgászni, a gödi Duna-parton pedig kajak, kenu és sárkányhajó bérlésre is van lehetőség.

Alig 15 percre található Vác autóval, ide a diadalív környéke, a Fehérek temploma, és a Naszály is több ezer turistát csalogat évente.

Sződ megközelítése

Autóval a 2-es, M2-es, valamint a 2104-es úton lehet megközelíteni, vonattal pedig a Budapest–Szob-vasútvonalon a Sződ-Sződliget megállóhelyig kell utazni, onnan menetrend szerint közlekedő busszal érhetünk a községbe.

Fotók: jakabka-horgaszto-szod.hu, Sződ Településképi Arculati Kézikönyv

Térkép

Látnivalók Sződön

Látnivalók a környéken

Megosztás: