Jenői-tó

Jenői-tó

Jenői-tó, Diósjenő

INFORMÁCIÓK

Cím

Cím: Diósjenő

Jenői-tó – Diósjenő

A Jenői-tó, Diósjenő dél-keleti szélén, a Börzsöny lábánál bizony már az Ókor óta létezik, történészek feljegyzései szerint 173-ban Marcus Aurelius kvádok és a markomannok ellen vívott csatájának helyszíne volt. 1299-ben pedig a budai káptalan feljegyzésében is szerepelt ez a pazar helyen elterülő tó.

Tickless 2024
Hirdetés

A 27 hektáros Jenői-tó mai formáját a gát megerősítésével nyerte el, 1917-ben. A Jenői-patak felduzzasztásával és a vízszint megemelésével két tó jött létre, és ez Börzsönyből érkező patak szolgáltatja folyamatosan a vízutánpótlást is a tavakba. Vízmélysége 1,7 – 2,4 méter közötti, a tavat nád, gyékény és sás veszi körül.

Bár a tó vize, mivel igen hideg, fürdésre alkalmatlan, de napjainkban igen népszerű a horgászok körében. Partján több, mint 100 kialakított és gyönyörűen rendben tartott horgászállás is található, de ezen kívül lehetőség van például éjszakai horgászatra is. A békés hangulatú tó északi részén több nyaraló is épült az elmúlt évek során, azonban egyre többen költöznek ki állandó lakosként is erre az üdülőövezet hangulatú részre.

Érdemes a partját akár biciklivel, akár gyalogosan is felfedezni, vagy csupán ücsörögni kicsit valamelyik szabad stégen és élvezni a csendet és a tó illetve a Börzsöny nyújtotta elképesztően szép látványt. A parton néhány szaletlis pihenőhelyet is találtok, így piknikezni is remek választás.

Jenői-tó megközelítés:

Autóval Vác irányából érkezve Rétság előtt a 2-es főútról Diósjenő irányába kell balra letérni, majd a településre vezető úton jobbra kell kanyarodni, ahol azt a kihelyezett „Horgásztó” tábla is jelzi.

Jenői-tó – galéria:

Képek: I Love Dunakanyar

Település

Térkép

Kiemelt szállások Diósjenőn

Látnivalók Diósjenőn

Megosztás: