Diósjenői Erdei Szabadidőpark

Diósjenői Erdei Szabadidőpark

INFORMÁCIÓK

Cím

Diósjenő, Erdészet, Hrsz: 158/2.

Telefon

+36 20 852 4527

E-mail

e-mail cím

Diósjenői Erdei Szabadidőpark

A Diósjenői Erdei Szabadidőpark népszerű úti cél a Börzsönyben a helyi lakosok és az ide érkező kirándulók számára egyaránt. A bakancsos turisták örömmel kirándulnak innen a Csóványosra, ahol a Csóványosi-kilátóból páratlan panoráma tárul a szemük elé, a Diósjenői Erdei Szabadidőpark parkolójából indulva pedig egy kényelmes 5 km-es erdészeti tanösvény indul. A közeli Sváb–kastély parkja is kedvelt célpont a kirándulók körében.

Hirdetés

A korábbi erdőgondnoki épület és környezete teljes átalakuláson ment át, azóta Diósjenő, és a Kirándulóközpont lett Nógrád, és az egész Börzsöny egyik izgalmas bázisa.

Sváb-kastély

A Sváb-kastély Diósjenő egykori földbirtokosának, Gavozsdiai Sváb Sándornak a kastélya, amely 1906-ban épült. Az uradalmi kastélyhoz park is tartozott, keleti oldalán boltíves kapubejáróval. A kastély jelenleg egészségügyi intézményként működik, nem látogatható.

Diósjenői Erdei Szabadidőpark – Programok és látnivalók

A Diósjenői Erdei Szabadidőpark remek választás baráti kikapcsolódáshoz, családi hétvégékhez, de akár osztálykirándulásokhoz is. A tematikus napokon gombaismereti programok, csillagmegfigyelő és madarász túrák, illetve szentjánosbogár séták várják a látogatókat.  Akik piknikezni, vagy sütögetni szeretnének az Erdei Szabadidőparkban, azok a tűzrakóhelynél, a grillnél és kemencénél is összegyűlhetnek lakomázni.

A négyhektáros parkban arborétum, cserjés, és gyümölcsös található, az 1 km-es sétaúton pedig a kirándulók megismerkedhetnek a helyi erdők élővilágával és jellegzetességeivel. Ez a séta színes programokat ígér, ugyanis az útvonalon függőhidat, állatsimogatót, és játszótereket is találunk, a sportpályák pedig azoknak kedveznek, akik a szabadban szeretnek mozogni.A Szabadidőparkban szervezett foglalkozásokon belül kézműves és természetvédelmi foglalkozásokat tartanak, illetve vezetett túrákon is részt vehetünk. Túrákat a Diósjenői Erdészeti tanösvényen kívül a Csóványosra és a Kámorra vezetnek.

Diósjenői tanösvény

Az Erdőgazdasági és erdőtörténeti tanösvény kiindulópontja a Diósjenő Erdészet bekötőút, a bejárás időtartama nagyjából 3-4 óra. Az útvonal 5 km hosszú, a szintemelkedés pedig 246 méter. Az útvonal jelzése a zöld T. A tanösvény útvonalán a tájékozódást az elhelyezett információs táblák segítik. Az információs tábláknak köszönhetően többet tudhatunk meg a Gyíkos-kútról, a börzsönyi forrásokról, és a Csehvár történetéről is.

Az útvonal csak gyalogosan járható be, kirándulás közben érdemes felfedezni a környék természeti értékeit, növény- és állatvilágát. A kiszáradt és idős faegyedek gombák, rovarok, madarak lakóhelyei.

Érdekesség, hogy a Diósjenői Erdészet területén különösen szép vörösfenyőket találunk. Az itt álló erdőterületek korábban főnemesi családok erdőbirtokai voltak, ’45 után az erdők állami kézbe kerültek.

Diósjenői Erdei Szabadidőpark – Hasznos tudnivalók

  • A Diósjenői Erdei Szabadidőpark területén saját, otthoni felhasználású fénykép-, és videofelvételek készülhetnek engedély nélkül
  • A Park területére kerékpárral nem hajthatunk be, azokat a kerékpártárolónál kell hagyni.
  • Állatot csak pórázon vagy kézben szabad bevinni, és minden esetben ügyelni kell a Park területén élő állatok nyugalmára. Ezeket az állatokat etetni TILOS.
  • A sporteszközök bérlése esetén letétet vagy letéti díjat kérnek.
  • A játszóteret és létesítményeit minden gyermek felnőtt felügyeletével használhatja.

A Kirándulóközpont területén parkoló, információs pult, kávézó, mosdó és ajándékbolt szolgálja a látogatók kényelmét.Nyitva tartás

Keddtől péntekig 8.00-16.00 óráig

Szombat-vasárnap 10.00 – 18.00 óráig

Hétfőn zárva.

Belépőjegy árak és eszközbérlés

Gyermek belépőjegy (3-18 éves kor között) hétköznap: 300 Ft/fő

Gyermek belépőjegy (3-18 éves kor között) hétvégén: 450 Ft/fő

Felnőtt belépőjegy (18 éves kor felett) hétköznap: 500 Ft/fő

Felnőtt belépőjegy (18 éves kor felett) hétvégén: 700 Ft/fő

Családi belépőjegy (két szülő és 2-4 gyermek részére) hétköznap: 1.300 Ft/család

Családi belépőjegy (két szülő és 2-4 gyermek részére) hétvégén: 1.900 Ft/család

A Diósjenői Kirándulóközpont területén lehetőség van tűzrakóhely bérlésre (+ tűzifa, nyársak, 1 db bogrács szett), gyermekhordozó bérlésre, grillkocsi bérlésre, illetve térítés ellenében a kemencét is használhatjuk.Elérhetőségek

Cím: 2643 Diósjenő, Erdészet 1.

Tel.: +36-20/852-4527

Diósjenő Budapesttől 60 km-re fekszik. A Diósjenői Kirándulóközpont autóval a Budapest – M2 autóút – 2-es főút – Szendehely – Nógrád – Diósjenő, a Budapest – M2 autóút – 2-es főút – Szendehely – Diósjenő, illetve a Balassagyarmat – Rétság – Diósjenő útvonalon közelíthető meg.

Akik a vonatozást választják, azoknak a Budapestről, illetve a Vácról induló járatokkal van lehetőségük Diósjenőre érni (menetrendek ITT). Aki a fővárosból indul, annak mindenképpen szükséges Vácon átszállni vonatra vagy buszra. Az autóbuszok (menetrend ITT) szintén Vácról indulnak a településre.

Képek: Diósjenői Erdei Szabadidőpark Facebook

Település

Térkép

Látnivalók Diósjenőn

Megosztás: