Blog

Szentendrei Pestisűző Fesztivál

Indul a Szentendrei Pestisűző Fesztivál – 2019

Gondoltátok volna, hogy napokon belül ismét kitárja a látogatók előtt kapuit a második Szentendrei Pestisűző Fesztivál? Bennünk nagyon élénken él még a tavalyi rendezvény emléke, annál is inkább, hiszen nemigen volt olyan programpont, amit csak úgy el lehetne felejteni.

Máris mutatjuk, 2019-ben milyen fergeteges élményekkel vár benneteket Szentendre rendhagyó nevet viselő fesztiválja, amely igazán különleges programokkal és rafinált meglepetésekkel színesíti a hétvégét június 15-16-án.

Szentendre legújabb kortárs művészeti fesztiválja

Ha tavaly részt vettetek a rendezvényen, akkor tudjátok, hogy a borzongató programok, a felvonulás, a haláltánc és a hajóverseny mellett a koncertek is kihagyhatatlan programok. Ha pedig most ismerkedtek csak az eseménnyel, érdemes fejben tartani, hogy idén fellép majd Péterfy Bori & Love Band, a PASO, és a Colorstar is Szentendre történelmi belvárosában.

A Pestiskereszt legendája

A Szentendrei Pestisűző Fesztivál egy XVIII. századi városi legendának állít emléket. A Fő téren álló Pestiskeresztet a város gazdag szerb kereskedői állították 1763-ban hálából, hogy a járvány elkerülte a várost.

A hiedelem szerint a halálos vésznek csak egy áldozata volt, egy fiatal lány, akit állítólag fejjel lefelé temettek el a kereszt alá, hogy a pestis ne tudjon tovább terjedni.

Pestiskereszt - Szentendre
Fotó: Várallyay Tádé

Haláltánc és lampionos felvonulás

A Szentendrei Pestisűző Fesztivál leglátványosabb és borzongatóbb programja kétségkívül a haláltánc, amely egyben a fesztivál fő eseménye. A Szentendrei-szigetről csónakokkal érkező táncművészek a Barakoo Dobkör zenei kíséretében egy kortárs előadással készülnek, melyet a szentendrei Duna korzón nézhettek meg.

Az előadás közben megérkeznek a szentendrei kortárs képzőművészek (Korniss Dezső, Vajda Lajos, FeLugossy László és ef Zámbó István, Deim Pál) jellegzetes motívumaiból készített óriás bábok. Ezek a bábok segítenek elűzni a veszedelmet a városból.

A program a lampionos felvonulással zárul, melyet a Tihi Wind Band, és a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola Fúvószenekara kísér majd.

Pestisűző Fesztivál, haláltánc
Fotó: Demeter Anett

Szentendrei Pestisűző Fesztivál – Koncertek

Természetesen idén is érdemes lesz meghallgatni a kétnapos fesztivál koncertjeit, máris mutatjuk, miért!

Szombat délután a The Pontiac nyitja a rendezvényt, majd a Colorstar lép fel, este pedig Péterfy Bori & Love Band koncertezik a Lázár cár tér mellett felállított színpadon.
Vasárnap a Konyha zenekar játszik majd, késő délután pedig az angolszász beat, balkáni, és ír dallamokat játszó Aurevoir. folytatja a sort, míg este a PASO koncertje teszi emlékezetessé a fesztivál zárónapját.

Pestisűző Fesztivál koncertek
Fotó: Demeter Anett

Hajóverseny a Dunán – Evezz te is!

Tavaly nagy sikert aratott a Pestisűző Fesztivál során a hajóverseny, így természetesen idén sem maradhat el a megmérettetés a Duna szentendrei belváros szakaszán.

Ha szívesen kipróbálnátok magatokat az evezésben, és benne van a véretekben a versenyszellem, akkor nevezzetek bátran ti is a versenyre, ahol az alábbi négy jópofa kategóriában indulhattok (nekünk a freestyle a kedvencünk):

❶ Túrakajak – kenu egyes
❷ Túrakajak – kenu páros
❸ Túrakajak – kenu négyes
❹ Freestyle (kiff, kielboat, fakenu, sup, gumiraft, gumitreck, outrigger, sárkányhajó, paddling, paddle, felfújható gumicsónak, -gumikajak, -gumikenu) 

A szervezők várják szentendrei általános- és középiskolások, sportegyesületek, civil szervezetek, családok és baráti társaságok jelentkezését. Evezésre fel!

Pestisűző fesztivál, hajóverseny
Fotó: Demeter Anett

Városi séták, képzőművészeti programok

A szentendrei városismereti séták minden alkalommal lenyűgöznek bennünket. Ha még nem vettetek részt rajtuk, akkor éppen itt az ideje! A Szentendre és Térsége TDM a fesztivál idején A szentendrei katasztrófák nyomában” című sétán a várost régen sújtó csapások (árvíz, tűzvész és járvány), illetve a túlélés történetét ismertetik a borzongásra vágyó érdeklődőkkel.

A zászlóforgatók műsora

A Lázár cár téren két alkalommal is megcsodálhatjátok a Szentendrei Pestisűző Fesztivál keretében a Sbandieratori di Gubbio, Szentendre olasz testvérvárosának reneszánsz hagyományait őrző zászlóforgatók műsorát.

A látványos program a gyerekek számára is nagyon izgalmas élmény, ezért őket mindenképpen érdemes az első sorokba állítani!

A szentendrei kortárs képzőművészetet ápoló Szentendrei Lakástárlat Alapítvány vasárnap délben Szabadtéri festőiskolát szervez, ahol óriásvászonra festhettek. A MANK Új Műhely Galériája pedig művészeti sétával, fényfestéssel, fotó- és ékszerkészítő workshoppal, festéssel, és rajzolással vár benneteket a Fő téren. Kár lenne kihagyni!

Szentendrei Pestisűző Fesztivál
Fotó: Demeter Anett

Hasznos infók!

A Szentendrei Pestisűző Fesztivál programjairól a rendezvény weboldalán, Facebook oldalán és az esemény programfüzetében találtok bővebb információt.

Találkozzunk Szentendrén, ahol a fesztiválozás mellett megismerhetitek Szentendre történelmi és kulturális múltját is. Felejthetetlen élmény! Ha ránk hallgattok, ezt a hétvégét bizony Szentendrén töltitek!

Témába vág

Augusztusi hosszú hétvége a Skanzenban! Az augusztusi hosszú hétvégén az első világháború alatti és utáni mindennapokat mutatja be a szentendrei Skanzen, Fronton innen, fronton túl címmel. ...
Nagyot szólt idén az 50. Szentendrei Teátrum! Június elején úgy gondoltuk, hogy nem telhet el nyár Szentendrei Teátrum nélkül. És milyen jól gondoltuk! A szentendrei fesztiválok egyébként is nagy...
JÖN, JÖN, JÖN! – 11. Monostori lecsófőző verseny Hamarosan megint csatasorba állíthatjátok a legfényesebb és legízesebb paprikákat és paradicsomokat, ugyanis idén is lesz Monostori lecsófőző verseny...
Ilyen szép lett a felújított verőcei szabadstrand! A Dunakanyar strandjainak felújítása már javában zajlik, sőt, van olyan strand, amelyet már birtokba vehettek a fürdőzők. A felújított verőcei szabad...
TOP13 augusztusi program a Dunakanyarban Mit szólnátok hozzá, ha azt mondanánk, hogy van olyan elképesztően jó augusztusi program a tarsolyunkban, amire biztosan felkapjátok a fejeteket? Na ...
Sikeresen zárult a háromnapos Kékevező Fesztivál! A korábbi évektől eltérően a Kékevező Fesztivál 2019-ben három napon keresztül várta az érdeklődőket Horányba. A fesztivál nem csak a helyi lakosok é...
Így alakulnak a strandfejlesztések a Dunakanyarban! Ahogyan korábban arról tájékoztattunk benneteket, a 2018-ban elindított strandfejlesztési program második ütemében a Dunakanyar strandjai 1...
Szentendrei Ister Napok – Népzenei fesztivál! A Dunakanyar legnépszerűbb népzenére épülő fesztiválja kétségkívül a Duna ünnepe, amely a Szentendrei Ister Napok nevet viseli. 2019. július 20-21-én...
Kitárja kapuit a XXVII Váci Világi Vigalom! Ismét eltelt egy év, és a nyári meleggel megérkezik természetesen a XXVII Váci Világi Vigalom is, amely annyira népszerű Vácon, hogy sokan még a szab...
Új hullámokon jön a Kékevező Fesztivál 2019 Miért beszélünk új hullámokról? A Kékevező Fesztivál 2019-ben teljesen megújul! Változatos programokkal, kulináris és vízparti élményekkel immár háro...