Blog

Szentendrei Pestisűző Fesztivál

Indul a Szentendrei Pestisűző Fesztivál – 2019

Gondoltátok volna, hogy napokon belül ismét kitárja a látogatók előtt kapuit a második Szentendrei Pestisűző Fesztivál? Bennünk nagyon élénken él még a tavalyi rendezvény emléke, annál is inkább, hiszen nemigen volt olyan programpont, amit csak úgy el lehetne felejteni.

Máris mutatjuk, 2019-ben milyen fergeteges élményekkel vár benneteket Szentendre rendhagyó nevet viselő fesztiválja, amely igazán különleges programokkal és rafinált meglepetésekkel színesíti a hétvégét június 15-16-án.

Szentendre legújabb kortárs művészeti fesztiválja

Ha tavaly részt vettetek a rendezvényen, akkor tudjátok, hogy a borzongató programok, a felvonulás, a haláltánc és a hajóverseny mellett a koncertek is kihagyhatatlan programok. Ha pedig most ismerkedtek csak az eseménnyel, érdemes fejben tartani, hogy idén fellép majd Péterfy Bori & Love Band, a PASO, és a Colorstar is Szentendre történelmi belvárosában.

A Pestiskereszt legendája

A Szentendrei Pestisűző Fesztivál egy XVIII. századi városi legendának állít emléket. A Fő téren álló Pestiskeresztet a város gazdag szerb kereskedői állították 1763-ban hálából, hogy a járvány elkerülte a várost.

A hiedelem szerint a halálos vésznek csak egy áldozata volt, egy fiatal lány, akit állítólag fejjel lefelé temettek el a kereszt alá, hogy a pestis ne tudjon tovább terjedni.

Pestiskereszt - Szentendre
Fotó: Várallyay Tádé

Haláltánc és lampionos felvonulás

A Szentendrei Pestisűző Fesztivál leglátványosabb és borzongatóbb programja kétségkívül a haláltánc, amely egyben a fesztivál fő eseménye. A Szentendrei-szigetről csónakokkal érkező táncművészek a Barakoo Dobkör zenei kíséretében egy kortárs előadással készülnek, melyet a szentendrei Duna korzón nézhettek meg.

Az előadás közben megérkeznek a szentendrei kortárs képzőművészek (Korniss Dezső, Vajda Lajos, FeLugossy László és ef Zámbó István, Deim Pál) jellegzetes motívumaiból készített óriás bábok. Ezek a bábok segítenek elűzni a veszedelmet a városból.

A program a lampionos felvonulással zárul, melyet a Tihi Wind Band, és a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola Fúvószenekara kísér majd.

Pestisűző Fesztivál, haláltánc
Fotó: Demeter Anett

Szentendrei Pestisűző Fesztivál – Koncertek

Természetesen idén is érdemes lesz meghallgatni a kétnapos fesztivál koncertjeit, máris mutatjuk, miért!

Szombat délután a The Pontiac nyitja a rendezvényt, majd a Colorstar lép fel, este pedig Péterfy Bori & Love Band koncertezik a Lázár cár tér mellett felállított színpadon.
Vasárnap a Konyha zenekar játszik majd, késő délután pedig az angolszász beat, balkáni, és ír dallamokat játszó Aurevoir. folytatja a sort, míg este a PASO koncertje teszi emlékezetessé a fesztivál zárónapját.

Pestisűző Fesztivál koncertek
Fotó: Demeter Anett

Hajóverseny a Dunán – Evezz te is!

Tavaly nagy sikert aratott a Pestisűző Fesztivál során a hajóverseny, így természetesen idén sem maradhat el a megmérettetés a Duna szentendrei belváros szakaszán.

Ha szívesen kipróbálnátok magatokat az evezésben, és benne van a véretekben a versenyszellem, akkor nevezzetek bátran ti is a versenyre, ahol az alábbi négy jópofa kategóriában indulhattok (nekünk a freestyle a kedvencünk):

❶ Túrakajak – kenu egyes
❷ Túrakajak – kenu páros
❸ Túrakajak – kenu négyes
❹ Freestyle (kiff, kielboat, fakenu, sup, gumiraft, gumitreck, outrigger, sárkányhajó, paddling, paddle, felfújható gumicsónak, -gumikajak, -gumikenu) 

A szervezők várják szentendrei általános- és középiskolások, sportegyesületek, civil szervezetek, családok és baráti társaságok jelentkezését. Evezésre fel!

Pestisűző fesztivál, hajóverseny
Fotó: Demeter Anett

Városi séták, képzőművészeti programok

A szentendrei városismereti séták minden alkalommal lenyűgöznek bennünket. Ha még nem vettetek részt rajtuk, akkor éppen itt az ideje! A Szentendre és Térsége TDM a fesztivál idején A szentendrei katasztrófák nyomában” című sétán a várost régen sújtó csapások (árvíz, tűzvész és járvány), illetve a túlélés történetét ismertetik a borzongásra vágyó érdeklődőkkel.

A zászlóforgatók műsora

A Lázár cár téren két alkalommal is megcsodálhatjátok a Szentendrei Pestisűző Fesztivál keretében a Sbandieratori di Gubbio, Szentendre olasz testvérvárosának reneszánsz hagyományait őrző zászlóforgatók műsorát.

A látványos program a gyerekek számára is nagyon izgalmas élmény, ezért őket mindenképpen érdemes az első sorokba állítani!

A szentendrei kortárs képzőművészetet ápoló Szentendrei Lakástárlat Alapítvány vasárnap délben Szabadtéri festőiskolát szervez, ahol óriásvászonra festhettek. A MANK Új Műhely Galériája pedig művészeti sétával, fényfestéssel, fotó- és ékszerkészítő workshoppal, festéssel, és rajzolással vár benneteket a Fő téren. Kár lenne kihagyni!

Szentendrei Pestisűző Fesztivál
Fotó: Demeter Anett

Hasznos infók!

A Szentendrei Pestisűző Fesztivál programjairól a rendezvény weboldalán, Facebook oldalán és az esemény programfüzetében találtok bővebb információt.

Találkozzunk Szentendrén, ahol a fesztiválozás mellett megismerhetitek Szentendre történelmi és kulturális múltját is. Felejthetetlen élmény! Ha ránk hallgattok, ezt a hétvégét bizony Szentendrén töltitek!

Témába vág

Őrületes élmény volt az idei Pestisűző Fesztivál! A 2019-es Pestisűző Fesztivál nem okozott számunkra csalódást, annál is inkább, mert pontosan ezt a színes, vidám, fergeteges pörgést vártuk a szente...
Hétvégén startol az első fergeteges Ipoly Feszt! 3 nap, 7 helyszín, 100 program. Komoly- és könnyűzenei koncertek, családi programok, vizes élmények, vonatozás és megannyi színes esemény vár az Ipol...
Online jegyvásárlás a szentendrei HÉV járataira Bár egyelőre csak próbaverzió működik, és az is csak egy vonalon, de ha sikeres lesz a teszt, akkor több vonalon is igénybe lehet majd venni a szente...
Hangadó nyár esti koncertek – Készülj Horány! Természetesen idén nyáron is folytatódnak a Hangadó nyár esti koncertek Horányban! A tavalyi év sikerén felbuzdulva a szervezők 2019-ben is hangulato...
Elkezdődik a zebegényi strand fejlesztése is! Februárban bejárta az országot a hír, miszerint 1 milliárd forintos strandfejlesztés előtt áll a Dunakanyar. A tervekben Esztergom, Visegrád, Kisoros...
Július 5-én startol a Szentendrei Teátrum! 50 év, 50 nyár, számtalan élmény – a Szentendrei Teátrum Magazin köszöntőjében Vasvári Csaba igazgatótól olvashatjuk e mondatot, amelyet még izgalmas...
Indul a Pünkösdi Örökség Ünnep a Skanzenben A Pünkösdi Örökség Ünnep két napon át színpadi produkciókkal, zenés és táncos programokkal, kulináris élményekkel és kézműves bemutatókkal vár bennet...
7+1 hangulatos fesztivál júniusban! Nem telhet el nyár fesztivál nélkül, ráadásul a térség csak úgy bővelkedik izgalmasnál izgalmasabb koncertekben, és formabontó fesztiválokban. Elő a ...
Ne feledjétek! Június 1-jén Kittenberger Kálmán Nap! Hamarosan megnyitja kapuit a nagymarosi Kittenberger Kálmán Nap, amely 2019. június 1-jén izgalmas és rendhagyó programokkal vár benneteket a vadásza...
Visegrádi Gasztrofesztivál – Helyi ízek pazar köntösben Régen tudjuk már, hogy Visegrád nem csak a történelmi és természeti kincsei miatt szédületesen jó úti cél, hanem éttermei, büféi és kávézói miatt is,...