Blog

Pestisűző Fesztivál

Pestisűző Fesztivál: borzongj velünk Szentendrén!

Mit gondoltok, belefér a forró nyári napokba egy kis borzongás? Szerintünk nagyon is, annál is inkább, mert egy rendhagyó fesztivál keretein belül elképesztően sok programon vehettek részt, és még Szentendre legendáiba is betekintést nyerhettek. Irány a Szentendrei Pestisűző Fesztivál, a környék legizgalmasabbnak ígérkező eseménye!

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

Még a hideg is kiráz a gondolattól, hogy egy fesztiválnak bármi köze lehet egy XVIII. századi pestisjárványhoz? Ó, minket is, de nem a félelemtől, sokkal inkább az izgalomtól, ugyanis a Dunakanyar legendáit mindig is nagy érdeklődés övezte – kivéve ezt a történetet. Hogy mi az oka, nem tudjuk, de szerencsére most egy újabb érdekes helyi történetet ismerhetünk meg, és titeket is erre bíztatunk. Tudjuk, hogy a fél nyarat Szentendrén töltitek a hihetetlen programkínálatnak köszönhetően, de június 16-17.-re semmiképpen ne tervezzetek más programot. Mutatjuk a Pestisűző Fesztivál részleteit!

Pestiskereszt - Szentendre

Borzongás, haláltánc, fáklyás felvonulás

Megismerkedhettek a város egyik izgalmas legendájával, ami a Fő téren álló Pestiskereszthez (más nevén Kalmárkereszthez) kapcsolódik, amelyet 1763-ban hálából állítottak a város gazdag szerb kereskedői azért, hogy a járvány elkerülte a várost és nem betegedtek meg a lakosok.

A hiedelem szerint csupán egyetlen fiatal lány esett áldozatául a járványnak, akit a történet szerint fejjel lefelé temettek el a kereszt alá, hogy a pestis ne tudjon tovább terjedni.

Nézzük a programokat!

Június 16.-án a Szentendrei-szigetről táncművészek érkeznek csónakokkal, akik egy rendhagyó haláltáncot adnak elő a Duna korzón, eközben megérkeznek a szentendrei kortárs képzőművészek jellegzetes motívumaiból készített óriás bábok, melyek segítenek elűzni a halált a városból. Ezt követően a Tihi Wind Band vezetésével megkezdődik a fáklyás felvonulás, és megnézhetitek Sbandieratori di Gubbio zászlóforgatóinak elképesztően látványos műsorát is.

További borzongásra vágytok?

Vegyetek részt a városban szervezett tematikus sétán, mely az önmagában is csalogató „A szentendrei katasztrófák nyomában” nevet viseli. Megismerhetitek a várost régen sújtó árvízek, tűzvészek és járványok történetét, és azt is, hogy hogyan birkózott meg velük Szentendre. Még több izgalomra vágytok? Ne hagyjátok ki az „Amikor kialszik a fény” című sétát, amely során fény derül Szentendre legsötétebb titkaira. Nem véletlenül állítottuk, hogy a fesztivál programja rendhagyó lesz, nem igaz?

Az élet-halál témáját boncolgatja a helyi festők képeiből összeállított Újjászületés című tárlat is, amelyet a Városi Vendégházban tekinthettek meg. A tárlatot a Szentendrei Lakástárlat Alapítvány szervezi.

Pestisűző Fesztivál

Koncertek is lesznek a fesztiválon?

Hát ez csak természetes, nem is akármilyen előadókkal – mondjuk ehhez a nívóhoz már könnyen hozzászokhattatok Szentendre esetében! Szombaton fellép az Altarive, a Magashegyi Underground és a Supernem, vasárnap pedig a Kettő Kettő Tánczenekar, majd a Bohemian Betyars koncertjén vehettek részt. Tovább is van, mondjuk még?

Vasárnap este Pásztor Annával is találkozhattok, aki a kissé polgárpukkasztó, ám annál népszerűbb Anna & Tha Barbies együttessel lép majd fel a Lázár cár téren.

Pestisűző Fesztivál

Pestisűző Fesztivál

Ha vasárnap, akkor evezés!

Vasárnap délelőtt hajóversenyt rendeznek a Dunán, amelyen általános iskolás és középiskolás csapatok, sportegyesületek, civil szervezetek, és családi, baráti társaságok is felvehetik egymással a versenyt. Ha nem szeretnétek bepattanni a színes csónakokba, szurkolni azért mindenképpen gyertek el, hiszen nem olyan gyakran fordul elő, hogy a Duna korzóról drukkolhattok a családfőnek, az unokának, vagy a szomszédnak, hogy gyorsabban forgassa azt a bizonyos evezőt!

Az esemény szakmai támogatója Horváth Csaba többszörös világbajnok, olimpiai bajnok kenus, valamint Pétervári Pál világbajnok kenus.

Pestisűző Fesztivál- hajóverseny

A Szentendrei Pestisűző Fesztivál első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal kerül megrendezésre, és minden program ingyenes! A fesztivál programjairól az esemény facebook oldalán és az online programfüzetben tájékozódhattok részletesebben!

Fotó: Várallyay Tádé

Megosztás: