Blog

Szentendrei Pestisűző Fesztivál

Fantasztikus volt a 2018-as Szentendrei Pestisűző Fesztivál!

Nem véletlenül vártuk már annyira a Szentendrei Pestisűző Fesztivál eseményeit! Ez a két nap minden várakozásunkat felülmúlta az izgalmas programokkal, koncertekkel és a vasárnapi hajóversennyel. Reméljük, hogy ti is jól szórakoztatok, és közelebbről is megismertétek a város történelmi múltját.

Pestistűző Fesztivál 2018

Szentendrei Pestisűző Fesztivál

Szentendrei Pestisűző FesztiválMiről kapta a nevét a Pestisűző Fesztivál?

Ha esetleg nem tudtatok részt venni a fesztiválon, de érdekel benneteket, hogy miért a „pestisűző” jelzőt kapta, ismerkedjetek meg Szentendre egyik legizgalmasabb legendájával.

Pizsi
Hirdetés

A történet szerint a XVIII. században Szentendrét ugyan elkerülte a fenyegető pestisjárvány, csupán egy lány esett áldozatául a járványnak, őt a Fő téren álló Pestiskereszt alá temették el fejjel lefelé, hogy elkerüljék a pestis terjedését. A Kalmárkeresztként is ismert Pestiskeresztet a város gazdag szerb kereskedői állították 1763-ban hálából, hogy nem betegedtek meg Szentendre lakói.

Az első Szentendrei Pestisűző Fesztivál ennek a legendának állított emléket hétvégén városismereti sétákkal, koncertekkel, haláltánccal és látványos fáklyás felvonulással.

Rendhagyó programok, fergeteges koncertek

A programsorozat a Gubbióból érkezett zászlóforgatók műsorával kezdődött, melyet szájtátva figyeltek kicsik és nagyok a Duna-parton. A Magashegyi Underground koncertjére már hatalmas tömeg gyűjt össze. Végül elkezdődött az este legfontosabb eseménye, amikor a Szentendrei-szigetről táncművészekérkeztek csónakokkal és katamaránokkal a Duna korzóra.



Arra kértünk benneteket, hogy tartsatok velünk egy kis borzongásért a fesztivál programjaira. Nem is kellett csalódást okoznunk, hiszen valóban borzongató látványt nyújtott az a fekete ruhába öltözött lány, aki egy különálló csónakkal érkezett a Dunán. A táncosok rendhagyó haláltáncot adtak elő a Duna-parton. Ezt követően a szentendrei kortárs képzőművészek motívumaiból készített óriás bábok segítettek jelképesen elűzni a halált Szentendréről.

Szentendrei Pestisűző Fesztivál

Szentendrei Pestisűző Fesztiválvasárnapi hajóversenyen többek között boszorkányok, indiánok, kalózok, és neonfrizurás punkok mérték össze tudásukat, és – stílusosan – halált megvető bátorsággal és félelmetes sebességgel szelték a Duna habjait a csodálatos napsütésben a Cél felé. Nemcsak vidám látványt nyújtottak, de őket látva mi is szívesen bepattantunk volna egy csónakba, hogy részesei legyünk az élménynek és a nagy küzdelemnek. Talán majd jövőre…



A koncertek a többi programponthoz hasonlóan szintén fantasztikusan jól sikerültek. Szentendre lakosai nagyon szerették a Bohemian Betyars, az Altarive, a Kettő Kettő Tánczenekar és a Supernem műsorát, akárcsak Pásztor Annát, aki piros tűsarkúban nyomta végig a vasárnap esti Anna and the Barbieskoncertet.

Szentendrei Pestisűző FesztiválSzámunkra korábban sem volt kérdés, hogy ez a fesztivál igazán különleges színfoltja lesz a környék rendezvényeinek. Most azonban már biztosak vagyunk benne, hogy hatalmas kedvenc lesz minden év júniusában mind a szentendrei, mind pedig az ide látogató szórakozni vágyó emberek számára. Ezt a borzongást ugyanis nem lehet megunni!

Megosztás: