Blog

Advent Szentendrén

Advent Szentendrén – Készülj velünk a karácsonyra a festők városában!

A karácsonyi ünnepeket megelőző hetekben közös gyertyagyújtással, kézműves programokkal, koncertekkel és adventi vásárral vár benneteket 2018.12.01. – 2019.01.06. között az Advent Szentendrén programsorozat a Fő téren, a Dumtsa Jenő utcában és egyéb belvárosi helyszíneken.

Mutatjuk, miért érdemes felkeresni idén decemberben a festők városát!

Adventi vásárok és karácsonyi programok

 

Advent Szentendrén

 

Télen is nagyon szeretjük Szentendrét, mert a város újra és újra bebizonyítja, hogy több van benne a nyári fesztivál hangulatnál, és a kötelező turista látványosságoknál.

Télen, térdig érő hóban elképesztően jó érzés csúszkálni a csodás téli panorámát ígérő Templomdomb felé, az adventi időszakban pedig imádunk a barátainkkal részt venni a közös gyertyagyújtáson. Utána megmelengetjük a kezünket egy pohár forraltborral vagy teával, és feltankolunk az adventi vásárban.

Készen álltok arra, hogy megismerjétek a város téli arcát? Szívesen öltöztetnétek ünnepi díszbe a szíveteket? Akkor tartsatok velünk, megmutatjuk, milyen szép az Advent Szentendrén!

Advent Szentendre

Adventi vásár Szentendrén

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a Dumtsa Jenő utcában találjátok az adventi vásár házikóit, melyek messziről hívogatnak majd benneteket. Megcsodálhatjátok a helyi és a környékbeli termelők portékáit, de az ország számos pontjáról érkeznek kézműves termékeket árusító árusok. A választék igazán színes lesz, így a család minden tagja számára megtalálhatjátok az ideális karácsonyi ajándékot is.

Kértek egy kis ízelítőt?

Üvegékszerek, fa borítású noteszek, sálak, sapkák, természetes alapanyagokból készített szappanok, szálas karácsonyi teák és őstermelői mézes finomságok is lesznek.

Adventi vásár Szentendrén

Szeretitek a sült gesztenyét és a bejglit? A fánkok, a házi rétesek és kemencés lángosok között biztosan megtaláljátok a kedvenc téli ételeiteket, de a forró italokat is érdemes lesz megkóstolni. (Csak megsúgjuk, hogy igazi forraltbor különlegességek is várnak!)

A vásár nyitva tartása:

Hétfőtől csütörtökig 12:00-20:00

Péntektől vasárnapig: 10:00-21:00

December 24. 12:00-től december 26-ig zárva.

Advent Szentendrén

Adventi programok Szentendrén

A Fő téri keresztnél elhelyezett óriási adventi koszorúnál mind a négy vasárnapon lesz közös gyertyagyújtás. A harangjátékot, éneklést és imát követően a város fényfestéssel kápráztatja el a résztvevőket. Természetesen nem maradhat el a közös forraltbor és tea sem, közben jót beszélgethettek a rég nem látott ismerősökkel. Ne hagyjátok otthon a családot sem, ennél szebb vasárnap estéket nem is kívánhatnátok magatoknak az adventi időszakban.

A négy hét során egyházi programokon, kézműves eseményeken, mézeskalács díszítésen és akusztikus koncerteken is részt vehettek. Többek között fellép majd a Szczuka Panka Akusztik és a 21 Gramm Akusztik is.

December 8-án érdemes lesz megnézni a Szentendre Táncegyüttes Gálaműsorát, december 15.-én pedig a Péter-Pál templomban meghallgathatjátok a Musica Beata Kórus és az Új Szentendrei Kamarazenekar adventi hangversenyét.

Advent Szentendrén

A Mitől jó a világ? programsorozat keretén belül támogathatjátok azokat a jótékonysági kezdeményezéseket, amelyekkel a rászoruló családok számára is szebb lehet a karácsony, Szentendre belvárosában pedig városismereti sétán vehettek részt, amely a Szentendrei betlehemek nyomában névvel csalogat benneteket.

Szívesen ellátogatnátok az adventi időszakban is Szentendre múzeumaiba? A Czóbel múzeum, a Ferenczy múzeum és a MűvészetMalom, a Szentendrei Régi Művésztelep és a MANK Galéria is tartogat számotokra meglepetéseket.

Tipp

Az adventi időszakban december 1. és 24. között minden nap kinyílik egy ablak egy szentendrei üzlet kirakatában, ahol egy kis meglepetés vár benneteket. A címlistát és az adventi programsorozat összes eseményét megtaláljátok az Adventi Magazinban, de az alábbi holnapon, és az esemény Facebook oldalán is hasznos és naprakész információt kaphattok.

Különlegességek

Igazi szentendrei különlegességre vágytok? Esetleg szívesen ajándékoznátok helyi termékeket és finomságokat a szeretteiteknek? Az idei adventi időszakban rengeteg olyan meglepetéssel készül a Tourinform iroda, amely kiváló lesz a karácsonyfa alá kerülő csomagokba is.

  • Szentendrei grafikával díszített csokoládék és adventi naptár
  • Fahéj szirup, egres szörp
  • Füstös szilvalekvár, füge-vilmoskörte lekvár, kiwilekvár
  • Szentendrei karácsonyi kekszek, édességek (pl. gurabi, rózsavizes habkarika stb.)
  • Dalmát forraltbor fűszerkeverék és szentendrei karácsonyi sütemény fűszerkeverék
  • Mézeskalácsok szentendrei motívumokkal …és még sok más termék.

Adventi gyertyagyújtás Szentendrén

Az adventi időszak végén még nem érnek véget a rendezvények. Január elején egy ingyenes koncerten köszönthetitek az újévet. Január 5-én este a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Dmitry Smirnov, Kokas Dóra formáció lép majd fel.

Kellemes karácsonyi készülődést kívánunk nektek. Találkozzunk Szentendrén!

Megosztás: