Blog

Szentendrei fényfestés

Egy szentendrei fesztivál, amiért epekedve várjuk a nyár végét

Reméljük, nincs még programotok augusztus 24-26. között, ekkor ugyanis Szentendre belvárosában ismét mesés élményekhez juthattok a XIII. Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztivál eseményein. Vessétek bele magatokat a forgatagba, ez a szentendrei fesztivál csak rátok vár!

Várjátok a nyár végét?

Tegye fel a kezét, aki várja a nyár végét! Nos, valószínűleg nem sokan vagytok, hiszen ki az, aki szeretné, ha véget érne a strandszezon, a bográcsozások és a szabadtéri koncertek időszaka? Hadd tegyem fel másképp a kérdést.

Hirdetés

Tegye fel a kezét, aki alig várja a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztivált a nyár utolsó hétvégéjén! Nem csoda, ha fent van a kezetek, mi még ugrálunk is kicsit hozzá, hogy minél magasabban látszódjon a miénk. Tudjátok miért? Ezer és egy okunk van rá. Őszintén szólva, már tavaly nyár végén az idei nyár végét vártuk, hogy ismét fejest ugorhassunk a szentendrei fesztivál programjaiba. Mutatjuk, mire számíthattok idén!

Szentendrei fesztivál

A szentendrei fesztivál programjai

A programsorozat igen sokszínű, 162 esemény vár benneteket a három nap alatt. Jöhet a család apraja-nagyja, mi biztosak vagyunk benne, hogy mindenki talál magának olyan elfoglaltságot, amire még évek múlva is szívesen emlékszik vissza. Lesznek tematikus városi séták, koncertek, kiállítások, gyermekprogramok, fényfestés a Fő téren, gyertyaúsztatás a Dunán, és természetesen nem maradhat el a várva várt gumikacsa verseny sem.

A rendezvény célja, hogy Szentendre megmutassa sajátos értékeit a kultúra, a művészet és a vendéglátás területén, s néhány napra igazi pezsgéssel töltse meg a várost (bár Szentendrén sosem lehet unatkozni).

Az egyik legizgalmasabb és legnépszerűbb része a szentendrei fesztiválnak kétségkívül a főtéren látható fényfestés lesz, amelyet szombat, és vasárnap este is élvezhettek, méghozzá 21 órától. Mivel fellép a Budapest Bár, és a Lóci játszik is, ezért a részvétel nem csupán javasolt, de egyenesen kötelező!

Házak, Udvarok, Házigazdák

Sólyomné Gyürk Dorottya, a város kulturális alpolgármestere szerint a Házak, Udvarok, Házigazdák programsorozat a fesztivál „legszentendreibb rendezvénye”. Mit érdemes tudni róla?

„Ezekben a napokban az idelátogatók nem csak a belváros házainak barokk homlokzatait csodálhatják meg, hanem betekintést nyernek az udvarokba, mi több, találkozhatnak az ott lakókkal. Ők ugyanis a házigazdái az eseményeknek, ők adják a programokat, kínálják saját készítésű ételekkel a betérőket. Van közöttük festőművész, kőfaragó, közgazdász, nyelvtanár, művészeti író, restaurátor, galériás. Egy közös van bennük: ők mind szentendrei arcok, olyanok, akiket jól ismernek az itt élők, olyanok, akik mindig készek önzetlenül tenni a városukért. Most éppen szélesre tárják kapuikat, vendégségbe hívják Önöket, töltsenek el néhány órát egy vendégszerető szentendrei polgár otthonában!”

33 helyszínen, 90 program közül választhattok, ám jobb, ha tudjátok, hogy egyes programok belépődíjasok, jegyeket pedig már elővételben is lehet vásárolni.

Gastroart

Ugye milyen kellemes ízlelgetni a szót? A Gastroart keretében 9 vendéglátóhely (éttermek, kávézók, cukrászdák) kimondottan erre a hétvégére készíti el a szentendrei művészek alkotásai ihlette artisztikus desszerteket és ételeket.

Ez mindig nagyon izgalmas és népszerű varázslat, ha szerettek áldozni a kulináris különlegességek oltárán, akkor feltétlenül nézzetek körül. Ja, és természetesen kóstoljátok is meg a finomságokat – elvégre nem minden nap ehet az ember artisztikus költeményeket.

Szentendre Duna korzó

Gasztro utca, Duna korzó

Koncertekkel, gyermekprogramokkal, gasztronómiai különlegességekkel és cirkuszi mutatványosokkal vár a Duna korzó Gasztro utcája, ami tavaly a legnagyobb kedvencünk volt. Hihetetlenül szórakoztató és emlékezetes dolgokat láttunk, elvégre nem túl gyakran találkozhatunk olyan guruló zongorával, amelyen még játszanak is út közben.

Szoboremberek, mutatványosok, bűvészek, artisták és tűzzsonglőrök teszik felejthetetlenné a nyár utolsó hétvégéjét. Miközben őket nézitek, vagy egy koncertet hallgattok, leguríthattok a nagy melegben egy jó pofa sört, vagy egy pohár finom rozét. De reméljük erre unszolás nélkül is rászánjátok magatokat!

Augusztus 24.-én, pénteken este pedig mindenképpen legyetek a Duna-parton, ugyanis gyertyaúsztatás lesz 21:30-kor. Mesés látványra számíthattok, hiszen a szentendrei dunai panoráma verőfényes napsütésben, szakadó hóesésben is fantasztikus, hát még a sötétben úszó gyertyákkal. Egyetértünk benne, igaz?

Szentendrei fesztivál Gasztro utca

Városismereti séták & Dumsta Forgatag

Szeretnétek megismerni Szentendre rejtett kincseit? Vegyetek részt a szervezett városismereti sétákon, de figyeljetek rá, hogy az Ahány ház, annyi történet, az Édenkert nyomában és a Gastro-Art sétákra a korlátozott létszám miatt előzetesen érdemes regisztrálni.

A korábban felsorolt színes program kavalkád mellett figyeljetek oda a Dumsta Forgatagra is, hiszen a koncertek mellett kihagyhatatlan programpont lesz a Mi folyik itt? vízparti gyermekfoglalkoztató, a Társas-Ág családi játszótér, a Gyermekszínpad programjai, a SZÍV (Szentendrei Iparművészeti Vásár), de lesznek Művész Teraszkoncertek, illetve Apetízer kóstoló programok is.

Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztivál

Ugye alig várjátok már ezt a szentendrei fesztivált? Rögtön gondoltuk. A programokkal kapcsolatban érdemes felkeresni a rendezvény Facebook oldalát, vagy weboldalát, de a Programfüzetet is nyugodtan nyálazzátok át. Mi már kívülről fújjuk!

Fotók: Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Facebook

Borító fotó: Deim Balázs

Megosztás: