Blog

Felejthetetlen élményekkel zárult a Börzsöny Tigrisei Túrasí verseny

Szombaton zajlott a Dunakanyar egyik legfontosabb téli eseménye, a Börzsöny Tigrisei Túrasí verseny és találkozó. Az immár hatodik alkalommal megrendezett verseny közel száz résztvevőt vonzott a Börzsönybe, ezzel rekordot döntve.

De hogyan zajlott a verseny? Ki került dobogóra? És egyáltalán: miért rendezi meg évről évre a versenyt néhány elvetemült sport rajongó?

A Börzsöny szerelmeseinek kötelező olvasmány. – Maurer Fruzsina beszámolója.

Börzsöny síverseny

Börzsöny Tigrisei Túrasí verseny

 

A Királyréthez közeli Cseresznyefa parkolót szokatlanul nagy tömeg lepte el a délelőtti órákban. Minden résztvevő a versenyre készült, lassan előkerültek a túrasíbakancsok a csomagtartókból, a lécekre felkerült a fóka (Csúszásgátló anyag, amit a túrasíléc aljára kell erősíteni, így megakadályozza, hogy a léc visszacsússzon, így tud a síző felfelé menni. Olyan, mint a fókaszőr; régen azt használták.), néhányan próbaköröket futottak. Tíz órához közeledve felsorakoztak a versenyzők a rajtnál, majd az útvonal ismertetése után nagy lendülettel vágtak neki az erdőnek.

Az idő kegyes volt a versenyzőkhöz, hiszen a már amúgy is jó minőségű havat és versenypályát az előző éjjeli havazás tökéletesítette. A köddel és a hűvösebb levegővel is csak Magas-Tax fölött kellett megbirkózniuk a túrasízőknek.

Nagy-Hideg-hegy túrasí verseny

Az eredményhirdetés

A turistaházba alig fértek be az emberek, nem tudom, mikor volt utoljára (vagy egyáltalán volt-e már) ennyi ember egyszerre odabent. De persze ez nem meglepő, mindenki összeült a saját kis társaságával, és jöhetett a jól megérdemelt ebéd, tea, sör – kinek mi jelenti a feltöltődést.

 

Az eredményhirdetésre is sort került.

Férfiak

  1. Ujhelyi Balázs 1.02.14
  2. Mécs Laci       1.02.24
  3. Szepesi Áron   1.03.54

Nők

  1. Kurkó Izabella  1.25.41
  2. Zatykó Judit      1.31.12
  3. Csupor Mariann 1.34.24
Pizsi
Hirdetés

Akinek maradt még ereje és kedve, az síelhetett a sípályán: mivel ilyen jó volt a hó, a hétvégére beindították a felvonót is. A lefelé menet – ha lehet mondani – még izgalmasabb, mint a túra fölfelé: a bátrabbak a fák között síelnek le egészen a parkolóig. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 1-1,5 méter széles ösvényen síelnek le a versenyzők, kikerülve, átugratva az esetleges köveken, faágakon, sőt, patakon és kis fahídon is át kell jutni valahogy.

A szembejövő kirándulók, szánkózók hol döbbent, hol rosszalló, hol csodálattal teli tekintetétől kísérve suhannak lefelé a síelők. Ez egyfajta adrenalin bomba, tökéletes alkalom arra, hogy számot adjanak a sítudásukról. Aki itt le tud jönni, annak egy leratrakolt sípálya gyerekjáték.

Börzsöny túrasí verseny

A síelés élmény

Mivel ez nem csak egy verseny, hanem túrasí találkozó is egyben, a mezőny kifejezetten változatos: vannak abszolút edzésben lévők, akik sokat készültek a versenyre, akik életre-halálra mennek fölfelé, és természetesen a minél jobb időeredmény elérése a cél.

 

Vannak, akik csak egy jót „kirándulnak”, akár családdal, akár barátokkal. És vannak azok, akik a sport- és természet közeli élmény mellett emlékeznek is egy rég elment jó barátra, aki már nem tarthat velük. Az Ő tiszteletére rendezi meg a versenyt egy nagymarosi baráti kör évről-évre Schaffer Gábor fáradhatatlan vezetésével, továbbadva az emlékét és a sport szeretetét.

Ez nem csupán egy verseny. Ez egy alkalom arra, hogy olyan emberek legyenek együtt, akik valamilyen közös szenvedélyen osztoznak; valaminek, (valakinek) a szeretete hozza össze őket. A sport. A túrasí. A természet. A Börzsöny. A barátság.

Borzsony-turasi-verseny

Útvonal:

> Cseresznyefa Parkolóból a szokásos síúton fel NHH-re. A háznál a lift és a lépcső között kell elhaladni, fel a csúcskőhöz, majd tovább az É-i felvonóházhoz. A csúcskőnél lesz az első ellenőrző pont. Az átszerelés a fakorlátnál, majd lecsúszás a felvonóházat megkerülve a babalift mentén, a kis-északi sípályán. Ezen a pályán végig le az aljába ahol kilaposodik, és szekérútba megy át. A szekérúton nem kell végigcsúszni az alsó liftállomásig, hanem itt lesz a fordító, amely egyben a második ellenőrző pont. Itt át kell menni a patakon, és jobbra fel a K+ jelzésen rakodóig. Rakodót elérve jobbra az országos kéken. A sáncnál balra (továbbra az országos kéken) kicsit lefelé, majd 100m múlva jobbra fel (továbbra is az országos kéken). Itt ellenőrző pont nem lesz, de ez a szakasz kevésbé meredek, mint a sípálya, és van jó nyom lerakva. A turistajelzés eléri a szekérutat, amelyen keresztbe áthaladva egyenesen megyünk a csúcskőig (864 m), amely egyben a befutó is. <<

Fotók: Maurer Fruzsina

Megosztás: