Blog

Horányi lecsófőző verseny

Parádésra sikerült a horányi lecsófőző verseny

Az idei nyár egyik legjobb fesztiválján vehettek részt azok, akik hétvégén ellátogattak a szigetmonostori Szent István Napokra. Lerántottuk a leplet néhány titkos lecsó receptről és felfedeztük a horányi Piac tér portékáit is. Mutatjuk a horányi lecsófőző verseny legjobb pillanatait.

Lilla Roadblock 2024. február
Hirdetés

Talán úgy hangzik, mintha egy mesekönyvből olvasnánk az alábbi mondatot: a horányi lecsófőző versenynek hetedhét országon sem akad párja. Nem sokkal a verseny kezdete után érkeztünk a horányi Duna partra, ahova már messziről csalogatott bennünket a füst. Biztosan ismerős számotokra is a kerti szalonnasütögetésekről a füst illata, ami ilyenkor nem teher, inkább csupa jót ígér. Már délelőtt tízkor legalább harminc bográcsban sültek a hagymakockák, és pirultak a szalonnadarabok. Az illat fenséges volt, akárcsak a hangulat. Alig akartunk hinni a szemünknek, a versenynek hihetetlenül nagy sikere volt.

Lecsófőző verseny Horányban

A bográcsok között sétálgatva arról faggattuk a csapatokat, hogy mivel készítik a lecsót, és hogyan szeretnék megnyerni a főzőversenyt. Mivel nem volt arra vonatkozó megkötés, hogy a csapatoknak hány tagja lehet, néhol húszan is üldögéltek a tűz körül. A horányi lecsófőző verseny mindenhol jókedvűen fogadtak, és fergeteges lecsó recepteket mutattak be nekünk. Voltak, akik tésztába töltötték a lecsót, vagy pitával tálalták, de legtöbben a hagyományos, bográcsos verzióhoz ragaszkodtak. Mivel ez a tipikus nyári étel rengeteg féleképpen variálható, így találkoztunk tojásos, cukkinis, és gombás ízekkel, köretnek pedig rizst, tarhonyát, vagy héjában sült krumplit készítettek mellé.

Horány

A horányi lecsófőző verseny közben a színpadon a Szigeti veszedelem és a Csürrentő Zenekar Jó lecsóhoz szól a nóta, és Moldvai, balkáni lecsós dallamok című műsorát hallgathattuk meg. Természetesen nem hagytuk ki a kézműves vásár portékáinak felfedezését sem, ahol szuper vásárfiára tettünk szert. A lecsós hamburger, a kürtőskalács, és a vattacukor nagyon népszerű volt a nagy meleg ellenére is, nem beszélve a különféle ízesítésű, fantasztikus illatú sajtkülönlegességekről.

Horányi piac

Körbejártuk azokat az asztalokat is, ahol gyerekeknek készültek programokkal

– így láthattuk, hogy a legkisebbek mennyire örültek az arcfestésnek, és a tűzzománc ékszerkészítésnek. Sokan készültek a rajzversenyre is, a kész képeket és a Duna parton készült rengeteg homokvárat is megnézegettük. Bár a Duna a nyár folyamán valószínűleg nem most volt a legmelegebb, ez sokakat nem tartott vissza a fürdéstől. A part tele volt strandolókkal, akik gyakran járták körbe a vásárt, és érdeklődve hallgatták a színpadon fellépők műsorát.

Horány

Arfestés Horányban

A horányi lecsófőző verseny értékelése:

Mint kiderült, közel negyvenen versenyeztek „A legjobb szigetmonostori lecsó” címért, de minden csapat elmondta, hogy nem az első helyért küzdenek, hanem az élményért jöttek. A hangulat is erről árulkodott, így mi is vidáman sétálgattunk a fesztiválon, még az sem zavart bennünket, hogy végig könnyeztünk a füst miatt. Élveztük a finom illatokat, kaptunk kóstolót is, és megcsodáltuk a színpad előtti asztalon az összes versenyművet. Biztos, hogy jövőre sem hagyjuk ki a rendezvényt, sőt! Talán még a versenyre is benevezünk!

Megosztás: