Blog

Az irodába utazással töltött idő munkának számít?

Az ingázók rendszeresen kihasználják az utazási időt üzleti levelezésre, ezért utazásaikat a munkanap részeként kell beszámítani – állítják brit kutatók.

Az ingázók rendszeresen kihasználják az utazási időt üzleti levelezésre, ezért utazásaikat a munkanap részeként kell beszámítani – állítják brit kutatók.

Útközben munkahelyünkre például időt szakíthatunk arra, hogy a Jooble állásportálon nézzünk új állás után az alábbi kulcsszavak alapján: állások Dunaújváros.

A Wi-Fi-hez való szélesebb körű hozzáférés a vonatokon és a mobiltelefonok elterjedése megnövelte a munkanapot – derül ki a Nyugat-Angliai Egyetem tanulmányából. A kutatók 5000 vasúti utas tapasztalatait tanulmányozták a londoni útvonalakon, mióta elérhetővé vált a Wi-Fi.

„Elfoglalt anya vagyok, és számításba veszem ezt az időt” – mondta egy utas a kutatóknak.

„A jólétem szempontjából nagyon fontos, hogy a vonaton végezhessem a munkát” – mondta az Aylesbury-London útvonalon.

Nincs mikor lazítani

A Royal Geographical Society csütörtökön bemutatott kutatása szerint a vonaton Wi-Fi-t használó emberek 54%-a küld munkahelyi e-maileket.

Munkába menet az emberek az előző nap küldött e-mailekkel dolgoztak, visszafelé pedig olyan munkákat végeztek, amelyeket az irodában nem fejeztek be.

„Az úton töltött idő lehetővé teszi, hogy befejezzem a munkát, és ne dolgozzak este” – mondta egy utas a London-Birmingham útvonalon.

A tanulmány megvizsgálta az ingyenes Wi-Fi bevezetésének hatását a London-Birmingham és London-Aylesbury útvonalakon.

Arra mutatott rá, hogy az internethez való jobb hozzáférés hosszabb munkaidőhöz, valamint laptopok és mobiltelefonok használatához vezetett. A szülők ezt az időt a családból a munkahelyi környezetbe való „átmenetnek” is tekintik.

Munka és személyes egyensúly

A tanulmány eredményei felvetik a munka-magánélet egyensúlyának témáját.

És az itt a kérdés, hogy a munkanap ilyen elnyújtása, amikor az emberek munkaidőn kívül rendszeresen válaszolnak az e-mailekre, nem befolyásolja-e az egészséget.

Ha az utazás a munka részévé vált, akkor ezt a munkaidő részeként kell elismerni?

Dr. Juliet Jain kutató szerint az okostelefonok és a mobilinternet között „elmosódnak a határvonalak” a munka és az otthoni élet között, és ez most az ingázásra is vonatkozik.

„Hogyan számoljuk ezt az időt? Meg kell változnia a munkahelyi kultúrának?” – kérdezi.

Ahelyett, hogy a technológia nagyobb rugalmasságot biztosítana az embereknek a munkában, a tanulmány megállapította, hogy az emberek túlóráznak.

„Igazi kihívást jelent a munka meghatározása” – mondja Dr. Jain, az egyetem Közlekedési és Társadalmi Központjának munkatársa.

Ha az utazást munkaidőként számoljuk be, akkor „oldhatna a csúcsidőben ingázókra nehezedő nyomáson” – mondja, és rugalmasabb közlekedési tervet tesz lehetővé.

De Dr. Jain azt mondja, hogy ebben az esetben a munkaadók „több felügyeletet és jelentést” akarnak majd arról, hogy a munkavállalók hogyan töltik idejüket, mielőtt megérkeznének a munkahelyre. A cégvezetők elismerik, hogy nehéz korlátozni a munkahelyi e-maileket és a mobiltechnológiát és arra figyelmeztetnek, hogy ez ronthatja a termelékenységet, ha a munka elterjedtté válik.

„A mobilitás növekedése lehetővé teszi a munka és a magánélet egyensúlyának radikális jobbá tételét, ugyanakkor megnyitja az ajtót a stressz és a csökkent termelékenység előtt” – mondja Jamie Kerr, az Institute of Directors munkatársa.

Mivel a munkanap kezdetének és végének felfogása már nem ilyen egyértelmű, a pihenés kezdetének és a munkavégzés helyének meghatározása létfontosságú a munkavállalók számára, és kihívás a szabályozók számára is.

Borítókép: unsplash.com

(X)

Megosztás: