Blog

erdei turizmus fejlesztése

16 milliárdot költöttek az erdei turizmus fejlesztésére

Az állami erdőgazdaságok az elmúlt hét évben több mint 16 milliárd forintot költöttek az erdei turizmus szolgáltatásainak fejlesztésére, egyebek mellett 25 szálláshely épült, és 75 épületet újítottak fel. Máris mutatjuk, hogy milyen eredményeket értek még el, ill. bízunk benne, hogy a folyamat és a fejlesztés nem áll meg.

Fejlődik az erdei turizmus!

Az erdőgazdaságok nagy erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy fejlesszék az erdei turizmus szolgáltatásait. Ezt az is jól mutatja, hogy sorra épülnek, illetve újulnak meg a kilátók – fejtette ki az állami földekért felelős helyettes államtitkár. Fontosnak nevezte az erdei iskola mozgalom újraindulását, és közölte: a nemzeti parki igazgatóságoknál 15, az erdőgazdaságoknál 36 minősített erdei iskola szolgálja a környezeti nevelést. Elmondta azt is, hogy az erdőgazdaságok 2010 óta több mint 1800 hektár erdőt telepítettek, és az erdősítések során mintegy 300 millió csemetét ültettek el.

Hirdetés

Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos az eseményen kifejtette, az erdészetek három fő funkciója a kitermelői, a védelmi és a közjóléti közül az utóbbiban hatalmas változás állt be 2010 óta, hiszen az erdők „kitárták kapuikat” a látogatók előtt. Felidézte: „volt ebben egy kis küzdelem”, mert változtatni kellett azon a szemléleten, hogy az erdő védelme, az erdei életközösség megóvása csak annak érintetlenségével biztosítható. Önmagáért beszél, hogy csak a nemzeti parkok regisztrált látogatóinak száma 2010-hez képest 75 százalékkal, 1 millió 600 ezerre nőtt – tette hozzá.

Kiss László, az IPOLY ERDŐ Zrt. vezérigazgatója elmondta: 2014 decemberében a jég miatt 3 ezer hektárnyi terület szenvedett kárt, körülbelül 200 ezer köbméternyi fa dőlt ki, tört össze, alig van olyan fa, amelyiknek a koronája épen maradt. A fák egy részét kitermelték, 150 ezer köbméter fát juttattak a piacra, a többit pedig az erdőben hagyták, mert ökológiai szempontból a holt fának is nagy a jelentősége. Az IPOLY ERDŐ erdeiben tavaly és idén összesen 1 millió 200 ezer bükk- és tölgycsemetét ültettek el.

Forrás: (MTI; FM Sajtóiroda)

Megosztás: