Blog

A technológia nélkülözhetetlenné vált az üzleti sikerhez

A járvány alatt felfutó technológiai innovációk ötször gyorsabb bevételnövekedést eredményeznek, illetve a koronavírus-járvány alatt a technológiai beruházásokra fókuszáló vállalatok jelentős mértékben növelték előnyüket versenytársaikhoz képest – ezt állapítja meg az Accenture kutatása, amelyből az is kiderült, hogy ebben az átalakulásokkal teli időszakban a technológia nem csak a cégek túlélésére van közvetlen hatással, hanem a növekedésükre is.

 
A Make the Leap, Take the Lead című kutatás megállapítása szerint a felhőre, a mesterséges intelligenciára és más technológiára fordított összegeket növelő vezető vállalatok árbevétele ötször gyorsabb ütemben növekedett, mint a lemaradóké, akik közül sokan csak a közelmúltban kezdtek új technológiákba befektetni, amely tovább fokozta hátrányukat az élenjárókhoz képest. És mindehhez még csak nyerő blackjack stratégia alkalmazására sem volt szükségük, mindössze meghallották a kor hívó szavát.

A vezető vállalatok korábban vezetik be az innovatív technológiákat más cégekhez képest

Ramnath Venkataraman, az Accenture Technology globális integrált szolgáltatásokért felelős vezetője szerint az élre törő cégek a rendszerek erősségének fenntartásával és az egész szervezetükre kiterjedő innovációval érnek el rendkívüli fejlődést. „Kutatásunk a vállalatokat rendszereik erőssége alapján pontozta. Az erős rendszerek és az innovációra átcsoportosított IT-költségvetés révén a vezető vállalatok jóval nagyobb léptékben tudnak fejlődni a lemaradókhoz képest” – mutatott rá Ramnath Venkataraman.

„A jelentés megmutatja, hogy a vezető vállalatok korábban vezetik be az innovatív technológiákat és gyakrabban költenek erre más cégekhez képest. Az élen járó vállalatok nemcsak az új technológiák bevezetésére figyelnek oda, hanem a szervezet egészében történő sikeres alkalmazáshoz szükséges kritikus lépések végrehajtására is, ideértve az új, agilis munkamódszereket, az innováció által vezérelt kultúra megerősítéséhez szükséges fontos változtatásokat és a munkaerő továbbképzését. Minden egyes ilyen intézkedés új és fenntartható értéket teremt az érintettek számára” – mondta Tóth Tünde, az Accenture Magyarország tanácsadásért felelős vezetője.

Új vállalatkategória született

Az Accenture a friss felmérésében 4300 válaszadót kérdezett meg, amelynek során pontozásra került a vállalati rendszereik erőssége és az innovációra átcsoportosított költségvetésük nagysága, aminek alapján megállapították, hogy mely cégek tartoznak a „vezetők” (a teljes minta 10%-a), az „élre törők” (a minta 18%-a) és a „lemaradók” közé (az alsó 25%), majd megnézték az egyes csoportok pénzügyi teljesítményét is. Noha a kategóriák ismertek, némi meglepetéssel azért szolgál a tanulmány, hiszen az úgynevezett élre törők (Leapfroggers) új kategóriát képviselnek. A teljes minta 18%-át kitevő csoport a vezető vállalatok és a lemaradók közé esik, és mindenképpen kiemelkedik abból a szempontból, hogy gyorsabban képes megteremteni az egyensúlyt a rendszer erőssége és az intenzívebb innováció között. Az élre törők kategóriájának tagjai egy agresszív és haladó szemléletű stratégiával rövidebb idő alatt valósították meg digitális átalakulásukat, amely üzleti lehetőséget és előnyt teremtett az elmúlt év kihívásaiból – írják.

Borítókép: pexels.com

(X)

Megosztás: