Lábatlan

Lábatlan

Lábatlan

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1 267

Népesség

4 928 fő

Terület

26,37 km²

Lábatlan

Fedezd fel Lábatlant, a festői szépségű települést a Duna jobb partján!
A történelem, a kultúra és a természet szerelmesei egyaránt megtalálják itt a számításaikat, legyen szó a római kori emlékekről, a lenyűgöző Gerecse hegység túraútvonalairól, vagy a környék ínycsiklandó gasztronómiai fogásairól.

Hirdetés

Lábatlan történelme:

Lábatlan és Piszke már az újkőkortól fogva lakott területek, melyek 1950-ben egyesültek. A Nyugat-Gerecse peremén fekvő település északi részén löszös-márgás dombokon szántóföldek és szőlők terülnek el, míg délen a Magas-Gerecse erdő borította mészkőhegyei – a Szágodó (343 m), a Berzsek-hegy (397 m), a Nagy-Emenékes (526 m) – ölelik körül, a legmagasabb és legimpozánsabb Nagy Pisznice (544 m) csúcsával a háttérben.

Lábatlant először 1267-ben említették oklevélben, míg Piszke neve valószínűleg szláv eredetű, és a Duna aranytartalmú homokjára utaló „pesek”, „pijeske” szóból származik. Első írásos nyoma 1300-ból, „Pyzke” néven maradt fenn.

A két település gazdag történelemmel rendelkezik. Lábatlan a Zovard nemzetség ősi birtoka volt, így hazánk legrégebbi települései közé tartozik. Piszke a török hódoltság idején elnéptelenedett, majd a 18. században német telepesekkel népesült be újra. A 18. század második felében virágzó szőlőkultúra alakult ki mindkét településen, melyek híressé váltak fehérboraikról. Napjainkban Lábatlan az Ászár-Neszmélyi Borvidék része.

Látnivalók Lábatlan településen:

 • Gerenday-kúria: A 19. században épült eklektikus stílusú Gerenday családi kúria a település ékköve. Az épületben ma múzeum és rendezvénytér kapott helyet, ahol a helyi történelem és kultúra tárul a látogatók elé.
 • Gerenday Arborétum: Ritka kincs a Gerecse hegység ölelésében. Évtizedek óta gyarapodó, örökzöldekben és ritka fajokban gazdag gyűjtemény vár benneteket a Gerenday Arborétumban, mely európai hírnévre is tett szert. A Gerenday Közösségi Ház és a szabadtéri színpad harmonikusan illeszkedik a park hangulatába, így akár kulturális programok előtt-után, akár csak egy kellemes séta keretében is felfedezhetitek a természet szépségét. Az arborétum ideális hely kikapcsolódásra, ahol friss levegőt szívhattok, és megismerkedhettek növényvilágának sokszínűségével.
 • Református templom: A Lábatlanon található református templom nem csupán egy szentély, de a múlt tanúja is. Az Árpád-kori alapokra épült gótikus építményt először 1400-ban említették oklevélben, de kora a templomnál is régebbi lehet. A legutóbbi felújítások során középkori elemek kerültek felszínre, tovább emelve a műemlék jelentőségét.
 • Szépasszony-kút: A legenda szerint a kút vizének gyógyító ereje van, évszázadok óta zarándokhelyként is szolgál.
 • Nagy-Pisznice: A Gerecse harmadik legmagasabb csúcsa, fokozottan védett természeti terület, mely csak vezetővel vagy a Duna-Ipoly Nemzeti Park engedélyével látogatható. Lábatlant és környékét, a Pisznicei-hegységet gazdagon borítja a vörös márvány, melynek kitermelése a 19. század végén indult meg. Ez a nemes kőanyag lendületet adott Piszke településének, ahol a kőfaragó ipar virágkorát élte. A helyi iparosok világszerte hírnevet szereztek értékes szobrászati és épületszobrászati alkotásaikkal. A lábatlani vörös márvány díszíti a Parlamentet, a Halászbástyát, a Hilton Szállót, a Duna Szállót, az esztergomi bazilika Bakócz-kápolnáját, sőt még a bécsi Belvedere Palotát is.

  Sajnos néhány évvel ezelőtt a lábatlani kőfaragó telep is megszűnt, de a vörös márvány öröksége továbbra is él a település emlékezetében és az általa megalkotott műalkotásokban.

Kirándulási lehetőségek:

Lábatlan ideális kiindulópont a Gerecse hegység felfedezéséhez. A túrázók a könnyű sétáktól a kihívást jelentő hegyi túrákig számos útvonal közül választhatnak, gyönyörködve a hegység vadregényes tájaiban, a szőlőültetvények buja zöldjében és a történelmi emlékek hangulatában.

Lábatlan nem csupán a történelem és a túrázás szerelmeseinek paradicsoma. A Duna partján fekvő településen kellemes séták tehetők, a környék éttermeiben pedig megkóstolhatjuk a magyar konyha ínycsiklandó fogásait. A vízi sportok szerelmesei kajakozhatnak, kenuzhatnak, vagy horgászhatnak a Dunán.

Lábatlan tökéletes választás:

 • a történelem szerelmeseinek
 • a túrázóknak
 • a természet szerelmeseinek
 • a vízi sportok kedvelőinek
 • a családoknak

Tippek a látogatáshoz:

 • Lábatlan a Dunántúlon fekszik, Budapesttől kb. 50 km-re
 • a település megközelíthető autóval, busszal és vonattal is

Térkép
Szálláshelyek a környéken

Látnivalók a környéken

Megosztás: