Varázslatos élményekkel vár a Szentendrei-sziget

Kristóf Eszter 2017. 03. 28.
 • szentendrei sziget, szigetmonostor, kisoroszi, szigetcsúcs, látnivalók
 • Azok a szerencsések, akik a Dunakanyarban nőttek fel, biztosan tudják, hogy a kulturális programok, a várak, a műemlékek és a természet szépsége mellett az egyik legnagyobb kincsünk a nyugalom.

  Képzeljünk el egy világot, ami a fővárostól alig néhány kilométerre található, de friss a levegő, csicseregnek a madarak, és olyan csend van, hogy a saját gondolatainkat is hallhatjuk, ha egy pillanatra megpróbálunk magunkra figyelni. Kicsi a forgalom, nem hallatszik dudaszó, nincs szmog, de még csak benzinszag sem. Ez a csendes, színes, varázslatos világ nem más, mint a Szentendrei-sziget.

  A szigetet busszal és révvel is megközelíthetjük, ám amennyiben az egészet be szeretnénk barangolni, célszerű autóval vagy biciklivel elindulnunk. A kerékpárosok előszeretettel közlekednek a betonút helyett a Tahitótfalutól egészen Szigetmonostorig elhúzódó töltésen, végig a Duna mellett haladva. Erre egészen kis gyermekekkel is el lehet indulni, hiszen nem kell állandóan a forgalmat figyelni, több idő jut a kikapcsolódásra. A településeket akár egy nap alatt is bejárhatjuk, de nem érdemes elsietni, mert rengeteg érdekességet rejtenek magukban.

  A Szentendrei-sziget legismertebb települése a kirándulók körében kétségkívül Kisoroszi, ami a sziget északi részén helyezkedik el, közel a Sziget-csúcshoz. Aki a térségbe kirándul, ne hagyja ki ezt a varázslatos helyet, ami az idősebb és a fiatalabb korosztály számára is mesés kikapcsolódást, pihenést ígér, ezen kívül a fotózás szerelmeseinek és a horgászoknak is közkedvelt célpontja. A kilátás fantasztikus. Annak, aki a sziget végén áll, olyan érzése van, mintha semmi más nem lenne a világon, csak a végtelen Duna. A strandon éttermek, büfék sorakoznak, melyek kitartóan csalogatják magukhoz a kirándulókat, a faluban emellett golfozással és lovaglással is eltölthetjük az időt, akár indián lovasként is kipróbálhatjuk magunkat.

  A sziget túlsó végén helyezkedik el Szigetmonostor, ami egy igazán mesébe illő település a maga csendes, keskeny, és kanyargós utcáival. A faluhoz tartozik Horány, ahol nyáron remek strandolási lehetőség várja a felfrissülni, pihenni vágyókat. A Dunakeszi révtől 50 méterre találhatóak egy római kori őrtorony maradványai, ezekből figyelték a római őrszemek a portyázó lovasok közeledtét.  A kiránduló gyerekek mindig eljátsszák, hogy régen itt hol és hogyan vágtattak keresztül a lovasok. A faluban található még a Vízbefúltak kopjafája, amely egy 1865-ös vízi tragédiának állít emléket.

  Ha beköszönt a nyár, érdemes ellátogatni a szomszédos Pócsmegyerre is, ahol a Pázsit Tófürdő igen közkedvelt pihenő és kirándulóhely. A tó vizében fürdeni is lehet, a partján pedig kényelmesen piknikezhetnek azok, akik a szabad levegőn szeretnék tölteni az egész napot. Mindenképpen érdemes még megnézni a falu központjában az 1788-ban épült templomot, a közelében elhelyezkedő Eszterházy - Bercelly kúriát, valamint a most felépült Inkubátorházat is. Pócsmegyerhez tartozik Surány, melyet előszeretettel választanak nyaralóhelynek a Dunakanyarba érkező kirándulók. A helyi termelői piacon tavasztól őszig minden hétvégén friss zöldség, gyümölcs, méz és virág kapható, a vízpart pedig kavicsos, amit a gyerekek nagyon szeretnek, hiszen órákon át kacsázhatnak a kövekkel a Dunában.

  Sokan utaznak a szigetre június elején a remek epertermés miatt is. Ilyenkor rendezi meg Tahitótfalu a minden évben igen nagy népszerűségnek örvendő Eperfesztivált, amely ingyenes koncertekkel, neves előadókkal és kirakodóvásárral várja a közönséget. Az idei hivatalos program még egyeztetés alatt áll, ám rövidesen felkerül a település honlapjára is. Májusban rendezik meg Pócsmegyeren a Szigeti Majálist, ahol a négy önkormányzat méri össze halászléfőző tudását. A gyerekek számára kézműves programokkal, logikai játékokkal készülnek, de lehetőség lesz arra is, hogy a helyi termelők portékájából szemezgessünk, illetve ki lehet majd próbálni egy rodeó bikát is. A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.

  Annyi bizonyos, hogy a sok program ellenére sincs még egy hely a Dunakanyarban, ahol akkora a csend és a béke, mint a Szentendrei-szigeten. Aki az ország legizgalmasabb és egyben legnyugalmasabb térségébe vágyik, az biztosan ide utazik. Érdemes arra időt szakítani, hogy leülünk a Duna partjára, és megfigyeljük a tájat. A pócsmegyeri rév mellett összegyűlő kacsarajt, a surányi part mellett elhaladó hatalmas hajókat, az ugráló halakat, vagy a naplementét, amely varázslatos látvány, főleg a Sziget-csúcsból végignézve. 

  Iratkozz fel hírlevelünkre