Kismaros

Terület
11,96 km2
Népesség
2 009 fő
Alapítva
1 773

Kismaros

Kismaros egy aprócska település a Duna bal partján, Nagymaros és Verőce között. A Dunakanyarban járva érdemes szétnézni itt, a kerékpárút is áthalad a településen.

Ha betérünk Kismarosra, semmiképpen se hagyjuk ki a helyi falumúzeum gyűjteményét; a helytörténeti kiállításon a falu életére jellemző muzeális eszközöket, a falusi gazdálkodás régi szerszámait és a vallási élet relikviáit lehet megcsodálni. Emellett kár volna észrevétlen elmenni az 1830-as évekből származó, ma már műemlékként számon tartott pincesor vagy Nepomuki Szent János szobra mellett. Kismarosról indul a Királyréti Erdei Vasút, az eredetileg fa, majd kő szállítására használt vasút ma gyermekvasútként működik.

A faluból több túraútvonal is indul, választhatunk könnyedebb 1,5 órás, vagy egy kicsit komolyabb, 5-6 órás kirándulást is. A Kismarosról a Gál-hegy, a Török-mező és a Malom-völgy érintésével Zebegénybe vezető útvonal 16 kilométer, körülbelül 4-5 óra alatt teljesíthető. Hasonló távolságot jár be a Diósjenőre vezető turistaút is, mely felvisz a Börzsöny legmagasabb csúcsára, a Csóványosra (938 méter), ahonnan tiszta időben belátni az egész Börzsönyt. Ha csak egy könnyű, másfélórás kirándulásra vágyunk, a Kismaros-Szokolya túrával érdemes próbálkozni.

Kismaroson aránylag sok vendégház közül válogathatunk, az árak 2500 és 10 000 forint/fő/éj között váltakoznak. 

Programok

2018 márc 03

Kiállítás és vetítés

Kismaros
Bővebben
2018 márc 10

Tokkal vonóval Kamarazenekari estek

Kismaros
Bővebben
2018 ápr 14

Tokkal vonóval Kamarazenekari estek

Kismaros
Bővebben

Iratkozz fel hírlevelünkre