Esztergom

Terület
100,4 km2
Népesség
28 412 fő
Alapítva
972

Esztergom

Esztergom kivételes történelmi és kulturális jelenőséggel bír, a város építészete és múzeumai több évszázadnyi emléket tárnak elénk.

A Dunakanyar történelmi és kulturális kincsestára kétségtelenül Esztergom. A településen annyi látnivaló akad, hogy érdemes egy egész hétvégét eltölteni itt, de mivel másfél óra alatt iderepít minket Budapestről a piros Desiro vonat, akkor sem kell kétségbeesni, ha csupán egy napunk van. Érdemes egyébként ezt a formáját választani az utazásnak, mivel hazánk egyik legszebb vasútvonala vezet Budapestről Esztergomba, így már maga a vonatozás is különleges élmény a folyton változó pilisi tájat kémlelve.

Esztergom a Magyar Királyság koraközépkori fővárosa, érseki és a tatárjárásig királyi székhely volt, nem csoda hát, hogy rendkívül gazdag történelmi és kulturális látnivalókban. A várossal való ismerkedés megkezdéséhez a Várhegy a legjobb kiindulópont, ugyanis itt található a feltárt királyi vár és Esztergom legnevezetesebb épülete az Esztergomi Bazilika is. Ráadásul a panoráma sem utolsó, a Várhegyről csodálatos kilátás nyílik a Dunára, a Mária Valéria hídra, a Vízivárosra és a Szent Tamás-hegyre.

Méltóságteljesen trónol a Várhegyen a 19. században épült, klasszicista stílusú bazilika, az ország legmagasabb épülete. Kincstárában pedig a leggazdagabb itthoni liturgikus műkincs gyűjtemény bújik meg. A bazilika baloldali kápolnája a híres Bakócz-kápolna – eredetileg Bakócz Tamás érsek sírkápolnájának készült 1507-ben –, ami csodával határos módon túlélte a török megszállást. A Bakócz-kápolna Európa legészakibb, épen maradt reneszánsz kápolnája. Az altemplom több száz sírfülkéjében a bazilika építői és főpapjai nyugszanak, végakaratának megfelelően itt helyezték örök nyugalomra a hősiessége miatt világszerte elismert hercegprímást, Mindszenty Józsefet. A Várhegyen magasodik az Esztergomi Vár is, Magyarország középkori történelmének kiemelkedő fontosságú helyszíne. A várban üzemelő Vármúzeumban a Várhegy történetét bemutató kiállítást lehet megtekinteni.

Ha megunva a magaslati levegőt, lesétáltunk a Várhegyről, érdemes egészen a Prímási palotáig baktatni. A neoreneszánsz épület az esztergomi érsek rezidenciájának készült, jelenleg északi részében a Keresztény Múzeum működik, illetve itt található a Prímási Levéltár, melyben felbecsülhetetlen értékű könyveket, kéziratokat, okleveleket őriznek. A palotával szemben helyezkedik el a Magyar Nemzeti Múzeum Balassa Bálint Emlékmúzeuma, ha pedig irodalmi hangulatba kerültünk, meglátogathatjuk a Babits Mihály Emlékházat is.

Esztergom kiváló hely az egyszerű andalgásra, ideális helyszín egy romantikus sétára a gesztenyefasorral szegélyezett Kis Duna sétány, de érdemes végigjárni a bazilikát és a várat összekötő Macskalépcsőt vagy Macskautat is. Ez az alig több mint 200 méter hosszú, keskeny és igen meredek út már a középkorban is létezett.

Ha nemcsak kulturális, hanem gasztro élményekre is vágyunk, Esztergomban biztosan megtaláljuk a számításunkat, a városban rengeteg vendéglátóhely akad. A szállásárak is igen széles palettán mozognak, a 3300 forint/fő/éj ártól egészen a 14 000 forint/fő/éjig.

 

Programok

2018 febr 24

Lead Zeppelin: "50 éves a Led Zeppelin" turné

Esztergom
Bővebben
2018 márc 15

Honeybeast / Esztergom / Védtelen turné

Esztergom
Bővebben
2018 márc 25

Trabarna és Rekop Esztergomban

Esztergom
Bővebben
2018 márc 25

Dunaparti Futópartik 2018

Esztergom
Bővebben
2018 márc 17

Rock Véradás 2018 Tavasz

Esztergom
Bővebben

Iratkozz fel hírlevelünkre