Blog

Leányfalu képekben

Ilyen volt, ilyen lett – Leányfalu képekben!

Bezzeg a régi szép időkben minden más volt! Lemernénk fogadni, hogy már több százszor mondtátok ti is ugyanezt, amikor arra gondoltatok, hogy mennyit változott a Dunakanyar az elmúlt évtizedekben. Most emléket állítunk a régi szép időknek, és megmutatjuk milyen volt Leányfalu régen, és milyen ma! Leányfalu képekben.

Réges-régi emlékek

Elég csak annyit mondanunk, hogy régen még gond nélkül lehetett fürdeni a Dunában, anélkül, hogy bárki megtiltotta volna? Persze ennek nagyon sok hátránya is volt, hiszen rengeteg veszéllyel járt és jár a Duna átúszása, vagy az önfeledt lubickolás a forgók közelében, de könyörgöm, mondjátok, hogy ti is meleg szívvel emlékeztek vissza ezekre az évekre!

Hirdetés

Kellemes emlékeket őriztek a 11.-es út mentén elhelyezkedő pecsenyesütőről? Feláll a szőr a karotokon a jóleső érzéstől, amikor meglátjátok a „leányfalusi strand” réges-régi melegvizes medencéjét? Megmutatjuk egy-egy képen, hogy hogyan változott az elmúlt 50-70 évben Leányfalu. Felkészültetek az időutazásra?

Leányfalu, Hajóállomás, váróterem

Ha lesétáltok a hajókikötőhöz, találtok egy táblát, amelyen elolvashatjátok a kikötő rövid történetét. Eszerint a hajóállomáson álló régi várótermet – ami fából készült – elmosta 1948-ban a jeges árvíz, és a helyére 1949-ben építették azt az épületet, amit ma is láthattok. A kikötőben egyébként annak idején egy „stéges” is dolgozott, akinek az volt a feladata, hogy a helyieknek egy haranggal jelezze a kofahajók érkezését.

A fekete-fehér kép 1955-ben készült, az alsó színes fotó pedig 2018. június 9.-én.

Leányfalu hajóállomás

Leányfalu hajóállomásLeányfalu, strand

Talán legelőször mindenkinek a strand jut eszébe, ha meghallja Leányfalu nevét. Ti is így vagytok ezzel? Lehet, hogy itt-ott egy kicsit retró hangulatot éreztek a strand épületeit, és medencéit vizslatva, de jól van ez így, nem? Nekünk kifejezetten hiányozna, ha egy felújítást követően már nem látnánk a „kockaépületeket”, és melegvizes medence girbe-gurba ülőhelyeit. Az alábbi kép 1972-ben készült. Ugye felismeritek a medence alakját?

Leányfalu strand

Leányfalu strandLeányfalu, kikötő

A kikötőben régen sokkal nagyobb volt az élet, mint ma. Ezt számos régi fotó és emlék bizonyítja. Az első személyhajó 1861. augusztus elsején érkezett Leányfalura, azelőtt a pócsmegyeriek kisebb ladikokkal közlekedtek a Dunán. Miután a kofahajók rendszeresen kijártak a Dunakanyarba felvenni a falvak lakóit, jelentősen könnyebb lett azoknak a falusiaknak a dolga, akik a terményeiket pesti piacokon szerették volna eladni.

Ezen kívül a hajók leveleket és hírlapokat is szállítottak, sőt! Budapestről sokan ezekkel a hajókkal jártak ki a nyaralóikba pihenni. A következő fotó 1955-ben készült, a kikötőben a Kossuth oldalkerekes gőzhajót látjátok.

Leányfalu hajóállomás

Leányfalu hajóállomásLeányfalu, vízpart

A rév mellett elterülő homokos parton mostanában rengeteg kacsa tanyázik, de kisgyerekek is előszeretettel pancsolnak a vízben, miután egy jót bicajoztak a part menti sétányon. A régi, 1935-ös, és 1955-ös fotókon láthatjátok, hogy mekkora élet volt a vízparton. A csónakokkal közlekedő csapatok előszeretettel „parkoltak” le Leányfalunál, és a rév is rendszeresen közlekedett, bár akkor még jóval nagyobb volt, mint a mostani pici átkelőhajó. Akkoriban állatokat is szállítottak a réven, akárcsak Kisoroszinál.

Felfedezitek a fekete-fehér képeken a mai vízpart nyomait? Biztosan igen, hiszen alig-alig változott az elmúlt 60-70 évben!

Leányfalu duna-part

Leányfalu

Leányfalu hajóállomásLeányfalu, Dóra-patak, park

A Leányfalu központjában található benzinkút helyén már 1962-ben is benzinkút működött, csak teljesen más autók által meg itt tankolni, és persze a környezet is egészen másképpen nézett ki. A szökőkút helyén egy kis tavacska feküdt, és bár a park nem volt olyan fás, mint most, de szerintünk nagyon kedves látvány volt.

A 11.-es út mellett nagyon sokat változtak a házak, ma már nyilvánvalóan sokkal kevesebb a szabad terület, és már nem olyan szellős a látkép sem, éppen ezért izgalmas összehasonlítani a régi képeket a mostaniakkal. Emlékeztek ezekre az időkre?

Leányfalu benzinkút

Leányfalu benzinkút

Leányfalu benzinkútVannak régi képeitek Leányfaluról a ’30-as, ’40-es vagy akár a ’70-es évekből? Küldjétek el nekünk, szívesen megismernénk a ti szemetekkel is a Dunakanyart!

Régi fotók: fortepan.hu

Megosztás: