Blog

Duna vízállása

Meghökkentő felvételek – Ilyen alacsony volt a Duna vízállása!

Az elmúlt években, évtizedekben sajnos többször is előfordult, hogy egy-egy nagyobb árvíz esetén homokzsákokat pakoltak a Dunakanyar településeinek lakói. Azért, hogy megvédjék házaikat, lovardáikat, útjaikat a Duna pusztító erejétől. Arra azonban emlékezetem szerint nem volt mostanában példa, hogy a Duna vízállása ennyire alacsony lett volna, mint ezen a nyáron. Ijesztő, ám nagyon érdekes látvány volt.

 

Hirdetés

Elképesztő látvány séta közben

Több településen jártunk az elmúlt napokban. Mindenhol szájtátva figyeltük a vízpartot, és az egyre csendesebben folydogáló Dunát. Néhol duplájára, háromszorosára nőtt a strandok területe (a víz szélessége pedig harmadára csökkent), és volt olyan hely is, ahol egy csörgedező patakká vált az egykori hatalmas víztömeg.



A cikkben található fantasztikus és egyedülálló felvételeket Tóth Krisztián készítette és küldte el nekünk. Mi pedig alig vártuk, hogy megoszthassuk veletek is ezt a nem mindennapi látványt, és ezeket a remek videókat.

A Duna vízállása Esztergomnál és Tátnál

Ezen a nyáron számos alkalommal olvashattunk arról, hogy a Duna alacsony vízállása miatt a Budapest-Szentendre-Visegrád-Esztergom vonalon közlekedő hajójáratok Leányfalun és Tahitótfalun nem kötöttek ki. Szentendrénél, a Postás strandnál pedig első látásra azt hittük, hogy szinte már csak kenuval vagy kajakkal lehet átevezni a két part között Budapest irányába.

Esztergomban a Kis-Duna sétánynál néhol olyan keskeny volt a víz, mintha csak a visegrádi Apátkúti-patak mellett sétáltunk volna, a kikötő környékén pedig pontosan látni lehetett, hogy meddig ért korábban a Duna.

A hétköznapokban természetes számunkra a Duna jelenléte. Amikor azonban eltűnni látszik a szemünk elől, akkor kapunk igazán észbe, hogy mennyire értékes és kedves számunka. Reméljük, hogy sétáltatok az elmúlt hetekben a Duna-parton, és emlékezetetekbe véstétek, milyen volt a folyó 2018 nyarán!

Fotó és videó: Tóth Krisztián

Megosztás: