Blog

Programon a Kékevező Fesztiválon

Taroltak a sárkányok a Kékevező Fesztiválon

A Kékevező Fesztivál színes programkínálattal várta a látogatókat idén is a horányi Duna parton. A sárkányhajózás, rekeszépítés, és a vásári forgatag mellett a gladiátorharc már csak hab volt a tortán a Kékevező Fesztiválon.

Hirdetés

A bejáratnál azonnal feltűntek a kék evezők, amik már messziről hirdették a fesztivál helyszínét, a vízparton pedig felsorakoztak a kajakok, és kenuk, melyek arra vártak, hogy csendesedjen az eső és valaki vízre szálljon velük. Az eső ugyanis nemigen kímélte a fesztivál közönségét, meg is jegyeztük magunkban, hogy milyen kár, hogy nem hoztunk fürdőruhát, akkor feleannyira sem zavart volna, hogy bőrig ázunk. A napsugarak és az esőcseppek ugyan egész nap kergették egymást, de a jókedvünket könnyű volt megőrizni. A római gályát mindenesetre többször is megcsodáltuk, ahogyan a part mellett ringatózott az utasaival.

Kékevező Fesztivál

Horányi strand

Amint kisütött a nap, egy nagyobb csoport megrohamozta a mentőmellényeket, és szépen lassan beszálltak egy sárkányhajóba. Mivel nagyon kíváncsiak voltunk arra, hogy hogyan indul útjára a dobszólóval a hajó, megvártuk az indulást, ami izgalmasra sikeredett. Éppen egy hatalmas hajó haladt el a Dunán, így a sárkányhajó utasai hullámok szárnyán kapaszkodtak a Duna közepe felé. A dobnál egy hétéves forma kissrác ült, akit jobban lekötött a ringatózás, mint a dobverők használata, úgyhogy foghíjasra sikerült a dobszóló, ám annál aranyosabbra az indulás. Mire az utasok belerázódtak az evezésbe, addig többet haladtak lefelé a sodrással, mint az evezéssel felfelé, de hamar behozták a lemaradást.

Horányi strand - sárkányhajó

Családi evezés horányban

Kalandpálya, rekeszmászás, mászófal

A Kékevező Fesztiválon a vízparton ki lehetett még próbálni a kalandpályát is, ami legalább akkora kedvenc volt a gyerekek körében, mint a töltés túloldalán lévő mászófal. A mászófalnál a nap folyamán sokan jártak szerencsével, de a rekeszépítés annál nehezebb feladatnak bizonyult. Itt egymás tetejére kellett helyezni a sörös rekeszeket, és fel kellett mászni az oldalukon a torony tetejére. Közben persze minden gyereket kötelekkel biztosítottak. Én nagyjából annyira tudtam volna felmászni, hogy elmondhassam magamról, hogy megpróbáltam, de a gyerekek azért ennél jóval ügyesebbek voltak. Aranyos feladat volt, egész napra kihívást jelentett a fiataloknak.

Kékevező Fesztivál - rekeszmászás

Vásári forgatag a Kékevező Fesztiválon

Az árusoknál órákig tudtam volna nézelődni, az ilyen vásári forgatagok mindig magukba szippantanak, és ahogy elnéztem a közönséget, nem csak engem. A látogatók bátran szemezgettek a portékák közül, nem kímélve a pénztárcájukat. A színes, csalogató termékekhez többször is visszatértek egy-egy apróságért. És ha már az árusoknál tartunk, muszáj megemlítenem a finomságokat is, hiszen az illatok már a sziget túloldaláról is ide vonzották a látogatókat. A marhapörkölt már az érkezésünkkor egy hatalmas üstben gőzölgött, de a grillezett húsok és krumplik is csodás illatot árasztottak. Lehetett választani különféle hamburgerek, és kürtős kalácsok közül is, de az idei év újdonsága kétségkívül a pörkölttel töltött kifli volt.

Kékevező Fesztivál - vásár

Kékevező Fesztivál - néptánc

Miután alaposan szemügyre vettünk a fesztivál területén minden látványosságot, ételt, sportot és hajót, visszatértünk a színpadhoz, hogy megnézzük a programokat. Pont jókor érkeztünk, ugyanis már nagyon sokan várták a szenior örömtáncot, ami 15 órakor kezdődött. A tánc vidám és hangulatos volt, nagyon tetszett, hogy gyerekek és felnőttek egyaránt csatlakoztak a nézők közül is a szenior csoporthoz. Ezután a Familia Gladiatoria műsora következett, ami nem csak sokkolta a közönséget, de nagyon szórakoztatta is.

Kékevező Fesztivál - gladiátor előadás

Kékevező Fesztivál - gladiátor előadás

Egyes gladiátorok 25 kg-os páncélt viseltek magukon, mások pedig különféle hálókkal, lasszókkal, dárdákkal és késekkel szálltak harcba a rögtönzött arénában. A küzdelem közben olyan információkat tudtunk meg a gladiátorokról, mint hogy mennyire voltak népszerűek az ókorban, hol laktak, illetve hogy hogyan képezték ki őket. A közönség a harcok után hangos bekiabálással jelképesen dönthetett a gladiátorok életéről.

A sárkányhajó versennyel, kielboatokkal, vidám gyerekzsivajjal, lovasokkal és az égig érő kürtős kalácsos fagylalttal tarkított III. Kékevező Fesztivál nagyon jó hangulatban telt, és maximálisan kutyabarát volt. Délutánra a nap is kisütött, így nem csak a környező nyaralókból, de messzebbről is idelátogattak az érdeklődők. Egy vízparti rendezvényhez más már nem is hiányozhatott, jövőre pedig már biztos, hogy strandolással is egybekötjük a programokat.

Megosztás: