Késő-római Kikötőerőd Múzeum

Késő-római Kikötőerőd Múzeum

INFORMÁCIÓK

Cím

Dunakeszi, Duna sor 28.

Késő-római Kikötőerőd Múzeum

A Római Birodalom határán haladó limes magyarországi szakasza a Duna mentén vezetett, a Leányfalun, és Verőcén talált romok mellett Dunakeszin is maradt nyoma a késő római katonai jelenlétnek. A Késő-római Kikötőerőd Múzeum kihagyhatatlan látnivaló azok számára, akik örömmel fedezik fel a Dunakanyar történelmi értékeit és római kori emlékeit.

Hirdetés

Késő-római Kikötőerőd Múzeum – Tudnivalók

2000-ben egy magánház építése során bukkantak elő a kikötőerőd maradványai Dunakeszin, majd ezt követően megkezdődött a feltárásuk. A régészeti munkálatokat a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai végezték. A 2004 óta műemlékké nyilvánított Duna sor 28. számú ház kertjében és alagsorában az erődnek magasan megmaradt látványos falait és egy tornyát, illetve egy kiállítást is meg lehet tekinteni, amely az erőd történetét és a területén feltárt régészeti leleteket mutatja be. 

A látogatók közelebbről is megismerhetik a Dunakanyar katonai jelentőségét, védelmi rendszerét, a római katonák fegyverzetét és viseletét. A tragikus sorsú császár, I. Valentinianus személyét, és a késő római birodalom mindennapjait is közelebb hozza hozzánk a Késő-római Kikötőerőd Múzeum.  

Az elmúlt években közel 60.000 érdeklődő volt kíváncsi a Dunakeszin található római kori emlékekre.Nyitva tartás

A kiállítást előzetes bejelentkezést (telefonos vagy email) követően akár idegenvezetéssel is meg lehet tekinteni, de kizárólag csoportosan. A csoportok 15-50 fővel indulnak, a bejelentkezett csoportokhoz – amennyiben van szabad hely – lehetséges csatlakozni. Erről a kiállítás weboldala tartalmaz részletes információt. 

Elérhetőségek

Kiállítóhely email: romaierod.dunakeszi@gmail.com

Előadó email: attila@hirschberg.hu

Tel.: (30) 933-5436

Megközelítés

Cím: 2120, Dunakeszi, Duna sor 28.

A kiállítás megközelíthető vonattal Budapest és Szob irányából (menetrend), távolsági busszal (menetrend), valamint autóval a 2.-es számú főútról. A múzeum a Horányi-révtől néhány percre található, biciklivel is könnyen elérhető.

Település

Térkép

Programok Dunakeszin

Jacuzzi banner
Hirdetés

Látnivalók Dunakeszin

Megosztás: