Alagi templomrom

Alagi templomrom

Alagi templomrom Dunakeszi
Fotó: I Love Dunakanyar

INFORMÁCIÓK

Cím

Dunakeszi, Alagimajor

Alagimajori templomrom

A Dunakeszihez tartozó Alagimajor szélén található a kis középkori Alagi templomrom. A középkori ‘Alag falu’ egykori, Szűz Máriának szentelt katolikus plébániatemplomának érdekessége, hogy az ásatások során feltárt romok igazából két templom maradványait is rejtik. Az egyik egy a 13. században épült román stílusú körtemplom, a másik pedig az egykori templomhoz épített, támpillérekkel erősített poligonális gótikus szentély, feltételezhetően a 14-15. századból.

Tickless 2024
Hirdetés

A templomból mára már csupán 3 méteres falmaradványai és két szentélye maradtak fent. Az Alagi templomrom műemléki védelem alatt áll, a környezete rendezett, tisztán tartott, ugyanakkor a mellette található elhagyott üzem? épület hagy némi kivetnivalót maga után. Az Urbex iránt érdeklődőknek izgalmas lehet a felfedezése, de ez csak saját felelősségre ajánlott.

Alagi templomrom Dunakeszi
Fotó: I Love Dunakanyar

Az Alagi templomrom megközelítése:

Az Alagimajori buszmegálló mellett elhaladva, balra kanyarodva az úton érjük el a templomromot. Nem túl jól észrevehetően, de tábla is jelzi az úti célt.
Parkolni az út szélén, a romok közvetlen közelében lehet. Az Alagi templomrom mellett elhaladó úton a továbbhaladás nem lehetséges, úgy tudjuk ugyanis, hogy az már magánterület.

Alagi templomrom képekben:

Település

Térkép

Programok Dunakeszin

Jacuzzi banner
Hirdetés

Látnivalók Dunakeszin

Szállások a Dunakanyarban

Megosztás: