A Duna illata. Neked mit jelent ez a három szó?

Kristóf Eszter 2017. 11. 11.
 • A Duna illata. Neked mit jelent ez a három szó?
 • Aki a Dunakanyarban nő fel, vagy szereti a térséget, annak biztosan van néhány emléke, amely a Dunához kapcsolódik. Ezt a folyót lehet szeretni vagy utálni, de sosem vagyunk iránta közömbösek. Ti szeretitek a Duna illatát? 

  Sokan azért nem kedvelik a Dunát, mert megnehezíti a közlekedést. Bizony. Mindannyian tudjuk, hogy nagyon nehéz úgy közlekedni, hogy autóval csak a Megyeri-hídnál juthatunk át a folyó túloldalára, vagy pedig komppal utazunk. Talán ez az oka annak, hogy gyerekkoromban nagyon keveset kirándultunk a Duna bal partján. Felnőttként persze igyekszem felfedezni minden apró titkát, és nem tudok haragudni a folyóra, mert elválaszt a túlparttól. Szeretem a Dunát, imádom az illatát, és nem szeretek távol maradni tőle sokáig.

  Ha szeretitek a Dunakanyart, akkor biztosan nem felejtitek el ti sem a Duna illatát.

  Érzitek benne a „halszagot”, ami arra emlékeztet titeket, hogy mennyire élveztétek a véget nem érő horgászatot a folyóparton a hosszú nyári éjszakákon. Érzitek a homok és az iszap szagát, és vidáman gondoltok vissza az önfeledt fürdőzésre és homokvár csöpögtetésre. Minden alkalommal, amikor a folyó közelébe értek, az orrotokban érzitek a régi sátorozások, a sercegő szalonna, a kondérban rotyogó paprikás krumpli, és a folyóban hűtött dinnye illatát. Miután hazaértetek a strandolásból, ugye ti is éreztétek magatokon a víz illatát?

  Ősszel, amikor már hűvös az idő, boldogan szippantotok a levegőbe, hogy érezzétek a közelgő tél illatát? Télen pedig szívesen dideregtek a folyóparton, miközben a kéményekből kígyózó füst illata belengi a tájat. Az úszó jégtáblákat bámulva eszetekbe jut a tavasz, amikor a vízparton álló virágzó fáknak az illata összekeveredik a Dunáéval, és boldogan várjátok azt az időszakot, amikor a sétahajók indulásakor megérzitek a levegőben a gázolaj szagát. A hétvégi házak kertjében üldögélve még a nyirkos őszi levegőt is élvezitek? Összekötitek a Duna illatát a tábortüzek füstjének illatával?

  Nem mindig könnyű körülírni egy illatot, de a Duna annyi élményt és emléket őriz, hogy szinte bármelyikünk gond nélkül meg tudná fogalmazni, neki mit jelent a folyó „halszaga”, nem igaz?

  Iratkozz fel hírlevelünkre