Blog

Föld napja Dunakanyar

Közel harmincezren az Erdőbarát Rendezvényeken

Április 22., a Föld napja ismét ráirányítja a figyelmet a természeti környezet, az erdők fenntartható használatának problémájára. A Pilisi Parkerdő tavaly vezette be az Erdőbarát Rendezvény minősítési rendszert, hogy ezzel segítse az erdei sport- és túraprogramok szervezőit és résztvevőit a közös cél, a természeti értékek, az erdő ökológiai egyensúlyának megóvásában. Eddig már közel száz sportszervező csatlakozott a minősítési rendszerhez. A Parkerdő célja idén tovább bővíteni a nagy sikerrel indult kezdeményezést.

Tickless 2024
Hirdetés

2022-ben közel harmincezer fő vett részt 217 regisztrált rendezvényen, melyek jellemzően erdei sportesemények, teljesítménytúrák, terepfutó- és erdeikerékpár-versenyek voltak. Az erdei versenyek szervezői által befizetett erdőfenntartási hozzájárulás több mint nyolcmillió forintot tett ki. Összehasonlításul: a Pilisi Parkerdő évente megközelítőleg 400 millió forintot fordít saját forrásból az erdei turisztikai infrastruktúra fenntartására.

Az erdőtörvény kimondja, hogy bár az állami erdőterületek zöme szabadon látogatható, üzleti célú hasznosításukhoz az erdőkezelő hozzájárulására van szükség. A Budai-hegység, a Pilis és a Visegrádi-hegység, valamint a Gödöllői-dombság a főváros közelsége miatt az ország leglátogatottabb erdei közé tartoznak. Ez igaz a fizetős, nevezési díjas erdei sportrendezvényekre is: évente több száz ilyen verseny és teljesítménytúra zajlik az említett területen. A minősítési rendszer bevezetésére azért is szükség volt, mert a Budapest környéki erdők jóformán elérték befogadóképességük határát, és a látogatottság időnként veszélyezteti az erdők természetes értékeinek megóvását.

Föld napja Dunakanyar
Fotó: Pilisi Parkerdő

A Pilisi Parkerdő célja, hogy a sikeres tavalyi év után – amikor közel száz verseny- és rendezvényszervező csatlakozott a kezdeményezéshez – tovább bővüljön az Erdőbarát Rendezvény minősítést elnyert programok és versenyek köre, és 2023-ban minél több szervező, illetve úgynevezett „instant túra” (rajtidőponthoz nem kötött, de nevezési díjas túralehetőség) kapcsolódjon a Erdőbarát Rendezvények minősítési rendszerhez. Ezek az események megtalálhatók a Pilisi Parkerdő honlapján is.

A bővülést segíti, hogy az erdei rendezvények szervezői is egyre nagyobb számban ismerik fel, hogy az általuk rendezett verseny, túra, egyéb fizetős rendezvény helyszíne, az erdő nem egyszerű adottság, amely „csak úgy ott van”, hanem komoly szakértelemmel és jelentős ráfordítással létrehozott, fenntartott komplex életközösség. Ennek megóvása az erdőgazdálkodó, a természetvédelmi szervezetek és az erdei rendezvények szervezőinek közös felelőssége. Így az Erdőbarát Rendezvény rendszerben részt vevő szervezők elkötelezettek abban, hogy az általuk szervezett események az erdei életközösséget a lehető legkevésbé zavarják, nem terhelik az erdőt hulladékkal, a pályákat kizárólag újra felhasználható szalagokkal jelölik és az összes szükséges engedélyt beszerzik.

Borítókép: Pilisi Parkerdő 

Megosztás: