top banner
English

Kortárs művészek installációival emlékezik Szentendre városa az 1956-os forradalomra

Szentendre városa rendhagyó módon, kortárs művészek installációival emlékezik meg 2016. október 23.-án az 1956-os forradalom és szabadságharc 60 éves évfordulójáról.

szentendre, 1956, megemlékezés, 2016, térinstalláció, vincze, otto, csató, máté, pecsét, margit, szabolcs, megtisztulás, tóth, eszter, vörös, csillag, ef, zámbó, istván, nyárson, égetett, könyvek

Az érdeklődők számos érdekességgel találkozhatnak a hét helyszínen, hiszen a város nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a megemlékezés hiteles képet mutasson arról, hogy hogyan érintette Szentendrét a forradalom – mondta el beszédében Gyürk Dorottya, a város kulturális alpolgármestere.

A Városház téren mindjárt két installációt tekinthetnek meg az oda látogatók. Az egyik Margit Szabolcs Megtisztulás című videó-installációja, melyet sötétedés után lehet megnézni, a másik Csató Máté nevéhez köthető, és A Pecsét nevet kapta. Mint megtudtuk, 1956-ban a Városi Tanács dolgozói a térre dobálták azokat a Sztálin és Rákosi szobrokat, melyek addig az irodáikat díszítették. A tér hamar megtelt cserép és gipszdarabokkal, melyeket azonnal el is takarítottak onnan. A kommunizmus idején, a párttitkár asztalán lévő pecséttel emberek sorsa felett döntöttek. A két installáció ezen események hangulatát igyekszik megidézni.

A Fő téren szintén két installációval találkozhatunk, az egyik Nagy Barbara Irtás című videója, a másik Tóth Eszter Vörös Csillag nevű műve. Nagy Barbara videóján maga a művész fejszével vagdossa szét azokat a könyveket, melyek Marx, Lenin, Sztálin és Rákosi azon könyveit idézik meg, melyeket 1956. október 26.-án kihordtak a könyvesboltból és elégettek. A téren kiállított vörös csillag a hatalmi rendszer múlttá válását jelképezi. Október 24.-én Szentendrén pesti egyetemisták beszámoltak a fővárosban zajló harcokról, felolvasták a város terén a követeléseiket, és arra buzdították a fiatalokat, hogy fogjanak fegyvert és harcoljanak maguk is.

Ef Zámbó István művész úr személyesen is elkísérte a sajtó munkatársait a körúton, így maga mutatta be saját szobrát, mely a Nyárson égetett könyvek nevet kapta. Az installációt a Dunaparti Művelődési Ház kertjében állították ki, mely korábban a Járási Könyvtár volt, és 1956. október 28.-án itt égették el a marxista-leninista ideológiai tartalmú könyveket. A művész szobra tulajdonképpen egy sütögetést ábrázol, ahol a könyvek fel vannak húzva egy nyársra, és az alattuk lobogó tűzön perzselődnek.

A Ferenczy Múzeumnál Vincze Ottóval is találkozhattunk, aki a Halld meg a hangom! kültéri hanginstalláció megalkotója. Az épület korábban a rendőrkapitányságé volt, amit 1956. október 28.-án fegyveresek támadtak meg. Vincze Ottó elmondta, hogy a 8 hangszóróból óránként szól majd hang. Az anyag 6 perces, eközben a Kossuth Rádió, a Szabad Európa Rádió és a Csokonai Rádió szignálját hallhatjuk, valamint korabeli díszbeszédeket, magyar és orosz nyelvű felvételeket. A művész kiemelte, hogy hallható lesz a Csokonai Rádió adásában elhangzott anyag is, ahol felszólítják az oroszokat, hogy ne lőjenek. Vincze Ottó lényegesnek tartotta megemlíteni, hogy számára azért volt fontos hangszórókon keresztül megidézni az ’56-os történéseket, mert régen a szülei falujában összesen két rádió volt, azon keresztül értesültek az emberek a forradalom eseményeiről.

A Bizottság parkban, ami a Posta épülete előtt helyezkedik el, egy 56 zászlóból álló térinstalláció kapott helyet, melyet a Forgács Társaság készített és az Együtt a szabadságért címet viseli. Ahogyan a zászlók mozognak a szélben, olyan hatást keltenek, mintha a forradalmi tömegben férfiak és nők, idős és fiatal emberek sziluettje lenne látható. Az eseményre kiadott prospektus szavaival élve „ezek a zászlók pusztán mozdíthatatlan jelképei az emberi közösségnek és az együtt akarásnak”.

A városi megemlékezés október 23.-án 17 órakor kezdődik a PMK Színházteremben, míg a kiállítás megnyitója 19 órakor lesz a Városházánál, ahol először lehet majd megtekinteni Margit Szabolcs fényfestését. A szervezők reménykednek abban, hogy sokakhoz eljut majd a kiállítás üzenete és a kortárs művészek mondanivalója.

A sajtóbetekintés során sajnos nem nézhettünk és hallgathattunk meg minden installációt, hiszen még zajlanak az utolsó simítások. Mi mindenképpen visszalátogatunk ezért Szentendrére, ahol november 4.-ig láthatóak még ezek a public art művek.

top banner