Blog

Naszálytej, Vác

Naszálytej – sikersztori a ’70-es évektől napjainkig

A ’90-es évek elején fordulóponthoz érkezett az életem. Akkorára nőttem és erősödtem, hogy egyedül képes voltam kinyitni a család nagy becsben tartott Lehel hűtőszekrényét. Rendkívül büszke voltam magamra, hiszen új képességem révén bármikor magamhoz ragadhattam valamilyen hűtött finomságot. Gyakorlatilag ott, abban a pillanatban felnőttnek éreztem magam! Ez az örömteli pillanat azonban nem tartott sokáig, mivel erőlködésemnek köszönhetően a hűtő ajtajában tárolt zacskós Naszálytej jelentős része a földre borult…

Naszálytej

Vácon nevelkedtem, ahol a Naszálytej egyszerre fogalom és tájékozódási pont is. Fogalom, mert nekünk, váci lakosoknak helyben készítették a tejtermékeket, és a környékbeli települések lakói is mind ezt itták. De nekik nem volt saját tejüzemük, ez a mi kiváltságunk volt! És persze tájékozódási pont is, hiszen a sokak által ismert városrészeken felül vannak olyan helyek, melyek csak a helyiek számára beazonosíthatóak. Ilyenek például: „ezt a cemüben tudod elintézni” / „a trafónál kell lefordulni” / „a fehér galamb mellett” / „átfutok a tízesbe” vagy éppen a „tejüzem környékén”.

Bárhol is éltetek, ebből az időszakból bizonyára sokatoknak vannak hasonló élményei, hiszen a fehérkenyér mellett a zacskós tej volt a legfőbb táplálékunk. Ittuk hidegen és melegen, zacskóból vagy pohárból, ebből készült a kakaó, de olyat is ismerek, aki állandóan „tejbekekszit” készített (háztartási keksz + tej). Az én személyes kedvencem a tejbegríz volt, évekig függő voltam…

Naszálytej – alapítástól napjainkig

Naszálytej
Fotó: I Love Dunakanyar

A Váci Tejüzem 1976-ban kezdte meg működését, és elsősorban Vácot és környékét látta el tejtermékekkel. A vállalatot 1991-ben privatizálták, majd 2013-ban a Jásztej beolvadt a Naszálytejbe, 2015-ben pedig megvásárolták a miskolci Minna Zrt. tejfeldolgozót. Ezzel a két új, nagyszabású beruházással a Naszálytej a hazai tejipar legdinamikusabban fejlődő és igen meghatározó szereplőjévé vált, hiszen többszörösére nőtt a feldolgozó kapacitásuk, s emellett a termékpaletta is folyamatosan bővült az évtizedek során. Bár ma a zacskós tej már nem divat, így az én kislányaim biztosan nem öntik majd le magukat az első hűtőnyitásuk alkalmával.

Jelenleg országos lefedettséggel rendelkezik a vállalat, cca. 5.000 értékesítési ponttal.

Termékek a Naszálytej kínálatából – ezeket imádni fogod!

Naszálytej termékek
Fotó: I Love Dunakanyar

Bevallom, nem követem a tejipari trendeket, sok esetben ár alapján hozok villámgyors döntést a boltokban, azonban a magyar termelők termékeit részesítem előnyben. A Naszálytej termékei pedig 100%-ban magyar tejből készülnek, szóval nálam ez plusz pont! Egy kis érdekesség, hogy napjainkban közel 76 millió liter extra minőségű magyar tejet vásárolnak és dolgoznak fel a váci és a miskolci üzemeikben, melyeket több márkanév alatt értékesítenek.

A vállalat piacvezető a bio- és laktózmentes tejtermékek szegmensében, hiszen számukra is igazán fontos, hogy az egyre tudatosabban és egészségesebben táplálkozó közönséget is meg tudják szólítani.

Vegyük is sorba a brandeket:

Tarka

A Tarka termékek teszik ki a kínálat jelentős részét. A 36 féle termék különböző zsírtartalmú tejeket (UHT és ESL), kakaót, főzőtejszínt, sima- és kaukázusi kefirt, írót, tejfölt, natúr- és ízesített joghurtokat, vajat, túrót és gomolya sajtot tartalmaz. Hosszú a lista, nézzétek végig ITT.

Magic Milk

Magic Milk Jegeskávé, Naszálytej
Fotó: I Love Dunakanyar

Ez itt kérem a laktózmentes mennyország! A trendi és szexi csomagolás olyan laktózmentes termékeket tartalmaz, melyekre könnyű rákattanni a laktóz témától függetlenül is.

Tudtátok? A Naszálytej körülbelül 25 évvel ezelőtt, Magyarországon először, saját szabadalom alapján készített laktózmentes tejet, melynek 100 grammjában 0,1 grammnál is alacsonyabb tejcukor található. Azért ez nem semmi!
A 18 termék között mi gyorsan megtaláltuk a kedvenceinket: madártej, túródesszert, joghurtok és a jegeskávé (a sorrend tulajdonképpen mindegy is). A jegeskávéjuk külön megér egy misét (és fotót), nálunk Zsófi kritikus kávéimádó, de állítása szerint a Magic Milk a legjobb az UHT piacon. Aki nem hiszi, járjon utána és persze feltétlenül kóstolja meg! A termékeket itt tudjátok megnézni.

Zöldfarm

A Zöldfarm Magyarország első biotejtermék családja, amelyet biogazdálkodásból származó tejből készít a Naszálytej. A biotej természetességét, származási helyét és a feldolgozás körülményeit rendszeresen ellenőrzik a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. szakemberei. A termékekről bővebben IDE kattintva tudsz tájékozódni.

Toffini

Vegan Desszert, Toffini Tofu, Naszálytej
Fotó: I Love Dunakanyar

A világon az egyik legnépszerűbb szójatermék a tofu, amely sajtkészítési eljárással készült élelmiszer. A Toffini márkanévvel gyártott friss szójatermékek alapanyaga magyar, garantáltan nem génmanipulált szójabab, melyet hagyományos és bio tofu készítményekben kínál fogyasztóinak a Naszálytej. A mi nagy kedvencünk ebben a termékcsaládban a túró rudihoz hasonló Vegan desszert, amit jó eséllyel Te is imádni fogsz! Termékkínálatért KATT IDE.

Jásztej

A korábban főként az Alföld északi részén, a Jászságban ismert és közkedvelt termékcsalád ma már sokkal szélesebb körben is elterjedt, mióta 2013-ban a Jásztej beolvadt a Naszálytejbe. Így akár egy váci bevásárlás alkalmával is beszerezhetitek ezeket a termékeket. 2022. nyarán ugyan megújult a márka arculata, de a logó továbbra is őrzi a már jól ismert jászkürtöt, vagy ahogy talán gyakrabban utalnak rá, Lehel-kürtjét. Termékpalettájukon megtalálhatóak a dobozos tejek, savanyított termékek, tejföl, kefir, joghurt, vajak és túró is. KATT IDE, ha megnéznéd a termékeiket.

Gasztro

A „Gasztro” termékcsalád elsősorban nagykereskedelmi célokat szolgál (hotelek, vendéglátó egységek, stb. számára). Itt nagy kiszerelésben tudtok vásárolni, szóval ha vendéglátással vagy gasztronómiával foglalkozol, esetleg a család képes megenni 5 kg tejfölt vacsira, akkor mindenképp nézd meg a kínálatot ITT.

Naszálytej mintabolt – Vác

Naszálytej mintabolt Vác
Fotó: I Love Dunakanyar

Bízunk benne, hogy a következő nagy bevásárlásnál már ti is keresni fogjátok a Naszálytej termékeit az üzletek polcain. Azt azért még eláruljuk, hogy Vácon járva akár a tejüzem mellett is beszerezhetitek a fentebb említett finomságokat a nemrég megújult mintaboltjukban, ahol széles és változatos tejtermékválasztékkal, napi akciós tejtermékekkel várnak benneteket, ráadásul parkolni is könnyedén tudtok az üzlet előtt. Annyi biztos, mi legközelebb is beugrunk ide!

Naszálytej Mintabolt, Vác
Fotó: I Love Dunakanyar

Borítókép: I Love Dunakanyar

Megosztás: