Blog

Magyar Zarándokút

Magyar Zarándokút: Útlevél a lelki feltöltődéshez

Az El Camino neve talán sokatok számára ismerős, ez a zarándokút az, amelyet több ezer ember jár végig évente. Azt azonban talán kevesen tudjátok, hogy létezik Magyar Zarándokút is, amelynek a célja nagyon hasonló: lelki feltöltődés, mentális kikapcsolódás, megnyugvás. A zarándokút útvonala érinti a Dunakanyart is.

Fotó: Magyar Zarándokút

Magyar Zarándokút – És amit tudni szeretnél róla

Amennyiben felkeltette az érdeklődéseteket a Magyar Zarándokút, fontos tudnotok, hogy az utat mindenki önként, saját akaratából, saját felelősségére járja. A barátság, békesség, szeretet, elmélyülés és megnyugvás útja segít a testi, szellemi és lelki megújulásban, ám érdemes felkészülni arra, hogy az út végigjárása nehéz feladat és időnként bizony nagy toleranciára van szükség hozzá.

Az útvonal jellemzően turista ösvényen és földúton, helyenként aszfalt úton vezet Esztergomból Máriagyűdre. Országhatártól országhatárig szeli át hazánkat, keresztmetszetet ad Magyarországról, természeti és épített értékeinkről, és az itt élők életéről.

Hirdetés

A zarándokút teljes hossza mintegy 431 km. Kitérőkkel együtt közel 600 km. Az útvonal hosszának fele hegyvidék, fele pedig alföldi sík terep. Átvezet a Pilisen, a Kiskunsági Nemzeti Parkon és a Mecseken.

Az útvonal mentén az alábbi települések szerepelnek:

Esztergom, Pilisszentkereszt–Dobogókő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Budapest XII., XI., és XXII. kerülete, Szigetszentmiklós, Dabas, Ráckeve, Szigetbecse, Dunavecse, Apostag, Solt, Harta, Dunapataj – Szelidi-tó, Gombolyag, Kalocsa, Fajsz, Szekszárd, Ófalu, Mecseknádasd, Pécsvárad, Hosszúhetény-Püspökszentlászló, Pécs, Máriagyűd.
Kis kitérővel elérhető Kunszentmiklós, Homokmégy, Császártöltés, Hajós, Dusnok, Baja, Báta és Bátaszék, de a tervek szerint bekapcsolódik a rendszerbe Mohács is. A térkép ITT tekinthető meg.

Pilisszentkereszti ciszterci kolostorrom

Zarándokútlevél, és a zarándoklat ideje

A Magyar Zarándokút útvonalának bejárása minimum 16 napot igényel, ám ha kényelmesebb tempóban haladtok és a kitérőket is érintitek, úgy 18-24 nap is szükséges lehet. Mivel nincs megkötés, a teljes út bejárható akár több hónap, vagy év alatt is, de azok, akik végigjárták már, úgy tartják, hogy legalább egy hét zarándoklatot érdemes tartani a célkitűzések érdekében.

A zarándokszállások kedvezményes igénybevételéhez zarándokútlevelet kell kiváltani, a zarándokútlevéllel igazolt 100 km zarándoklat megtétele után pedig zarándok-oklevél kérhető. A zarándok-szállásokkal kapcsolatban ITT találtok még több információt.

Érdekesség!

Létezik egy fórum, melynek segítségével lehetőség van véleményeket, tapasztalatokat megosztani a Magyar Zarándokúttal kapcsolatban, illetve zarándok útitársat is lehet keresni. Mielőtt útnak indultok, bátran regisztráljatok, és tegyétek fel a kérdéseiteket!

Fotó: Magyar Zarándokút

Ha kedvet kaptatok ahhoz, hogy gyönyörű országunkat egy ilyen különleges úton még jobban megismerjétek, tájékozódjatok az útvonalról, és tapasztaljátok meg, számotokra mekkora kihívást jelent a Magyar Zarándokút.

Borítókép: Horváth Dávid

Megosztás: