Blog

Szúnyoggyérítés a Dunakanyarban

Szúnyoggyérítés a Dunakanyarban – Tudod mivel gyérítenek?

Idén a tavalyinál másfél hónappal korábban, április 26-án kezdődött az országos szúnyoggyérítés program a Dunakanyarban. A szúnyogok elleni küzdelem számos kérdést vetett fel és rengeteg vitát gerjesztett az elmúlt években, ezekre adott választ az Országos Katasztrófavédelem.

Hirdetés

A központi szúnyoggyérítés programot a katasztrófavédelem irányítja, ám az önkormányzatok a központi program mellett a saját költségvetésük terhére önállóan is végezhető a szúnyoggyérítés.

környezetbarát, biológiai eljárás során olyan készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire, amelyben egy baktérium által előállított fehérje van. Ez a fehérje teljesen ártalmatlan az emberekre, állatokra és növényekre, kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el. Ezt a folyadékot a nagyobb kiterjedésű vízfelületeken repülővel, a kisebb vízfelületeknél pedig nagynyomású permetezővel juttatják ki. A biológiai lárvagyérítés összesen 6300 hektárnyivízfelületet érint. – hangzik a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint.

Szúnyogirtás a Dunakanyarban

Több térségben jellemző, hogy a meglévő csípőszúnyog-tenyészőhelyek miatt, illetve azért, mert a vérszívók külterületekről berepülnek, a szúnyoginvázió a kezelések után ismételten kialakul. Környezetvédelmi okokból a természetben tartósan megmaradó készítmény szúnyogirtásra nem engedélyezett, ezért a legtöbb helyen több gyérítési alkalmat terveznek, ám ha a településeteken szúnyoginváziót tapasztaltok, jelezhetitek azt egyénileg is a lakóhely szerint illetékes fővárosi, megyei katasztrófavédelmi igazgatóság email címén.

A katasztrófavédelem összegyűjtötte a „Gyakran ismételt kérdéseket”, és mivel a Dunakanyar településeinek különböző fórumain, csoportjaiban számtalanszor találkoztunk már ezekkel a kérdésekkel, ezért kiemelten fontosnak tartjuk, hogy mi is foglalkozzunk a témával.

Mikor kezdődik a gyérítés és meddig tart?

Az országos szúnyoggyérítés program 2018. április 23-án indult, a kezelésekre szeptember 30-ig van lehetőség, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján várhatóan augusztus végéig befejeződhetnek a munkák.

A szúnyoggyérítést végzők milyen végzettséggel, milyen engedélyek alapján végzik feladatukat?

A szúnyoggyérítést végző cégek kártevőirtó tevékenységi engedéllyel és a légi kivitelezésekhez szükséges légi tevékenységi engedéllyel rendelkeznek. A közreműködő szakembereknek egészségügyi gázmesteri képesítésük van, a munkák szervezésében műszaki és környezetvédelmi végzettséggel rendelkezők is részt vesznek. A légi permetezést végző pilóták szakszolgálati engedéllyel rendelkeznek. Minden felhasznált irtószer rendelkezik az Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság engedélyével.

Búbánatvölgy

Milyen módszerrel, milyen szerrel végezhető a szúnyoggyérítés?

A kifejlett szúnyogokat (imágókat) légi járműről ún. ULV (ultra low volume), azaz finomcseppes eljárással permetezik, ilyenkor az irtószert apró cseppekre bontva, 0,5-0,8 liter/hektár dózisban juttatják ki. Földi járműről nagyobb forgalmú területeken szintén végeznek ULV-permetezést. Jellemzőbb azonban a melegködképző-generátorok alkalmazása, amikor az irtószer köd formájában terül a kezelt területen.

Az imágók ellen piretroid-készítménnyel (hatóanyag: deltametrin) védekeznek. A lárvák tenyészőhelyeit biológiai készítménnyel (hatóanyag: Bacillus thuringiensis var. israelensis – Bti – baktérium által termelt fehérje) kezelik, a kijuttatást szintén légi és földi eljárással végzik.

Szúnyoggyérítés Dunakanyar

Ki hagyta jóvá, ki ellenőrzi a felhasznált szereket?

A felhasznált irtószereket az Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság engedélyezi a hatóanyagok közös Európai Uniós listája alapján. A konkrét felhasználást a megyei kormányhivatalok és járási hivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei ellenőrzik. Az ellenőrzésekbe a területi katasztrófavédelmi igazgatóságok munkatársai is bekapcsolódnak.

Az alkalmazott irtószerek ártalmasak az emberi egészségre?

Nem, nem ártalmasak. A piretroid-készítmények a melegvérűeket, így például az embert, a háziállatokat – a legtöbb háztartási rovarirtó szerhez hasonlóan – csak többezerszeres dózisban tudnák megmérgezni. A készítmény egyébként a szabadban néhány óra alatt lebomlik.

Dunakanyar

Az alkalmazott irtószerek milyen hatással vannak az állatokra, növényekre?

Háziállatokon és növényeken semmilyen hatást nem fogunk tapasztalni. Ugyanakkor az imágók ellen használt készítmények más rovarokra, köztük a méhekre is veszélyesek lehetnek, de az alacsony dózisnak köszönhetően nem kell teljes rovarpusztulástól tartani. Ráadásul a szúnyoggyérítés időpontjai előtt az önkormányzatoknál bejelentkezett méhészek minden esetben értesítést kapnak, így a kezelés idejére be tudják zárni méheiket, vagy áttelepíthetik kaptárjaikat.

A földi védekezéseket minden esetben napnyugta után végzik, így a méhekkel kapcsolatos kockázat minimális. A gyérítések csak lakott területen zajlanak, ezért a mezőgazdasági területekhez telepített méhészeteket nem érintik! A szúnyoglárvák elleni készítmény (Bti) nem jelent veszélyt a méhekre és más rovarokra.

Be kell-e zárni az ablakot a gyérítés idején? Indokolt-e a fokozottabb elővigyázatosság a szúnyoggyérítéssel érintett területeken?

Nem jelent kockázatot a nyitott ablak, mivel azonban a készítmény zárt térben lassabban bomlik le, mint a szabadban, a permetszer leérkezéséig érdemes bezárni az ajtókat, ablakokat. Földi melegködös védekezéseknél előfordulhat, hogy a gyermekek kedvet kapnak a ködben játszani, vagy közelről akarják nézni a járműveket. Ezt akadályozzuk meg! A kezelés után pár perccel a permetköd úgyis eloszlik, ekkor nyugodtan folytatni lehet a szabadtéri tevékenységet.

További kéréseiteket, kérdéseiteket a lakóhely szerint illetékes fővárosi, megyei katasztrófavédelmi igazgatóság email címén jelezhetitek, illetve az illetékes önkormányzatoknál.

Forrás: mti.hu, katasztrofavedelem.hu

Megosztás: