Blog

Királyréti Erdei Vasút, börzsönyi kisvasút

Két börzsönyi kisvasút útvonala is megújul rövidesen

Ahogyan arra már az elmúlt évben is számítani lehetett, a közeljövőben megújul két börzsönyi kisvasút útvonala is. Első ütemben a Királyréti Erdei Vasút, második ütemben pedig a Kemencei Erdei Múzeumvasút útvonalán dolgoznak majd. A feladatok között a megállóhelyek, támfalak és útátjárók felújítása, illetve a vízelvezetés kialakítása is szerepel. Mutatjuk a tervezett átalakítások részleteit!

A két börzsönyi kisvasút felújításának tervei

1. ütem: A Kismaros-Királyrét útvonal felújítása

Az első ütemben, ahogyan már írtuk, a Kismaros és Királyrét közötti útvonalon kezdődnek meg a felújítási munkálatok. Az állomások (Kismaros, Morgó, Hártókút, Paphegy, Királyrét) és megállóhelyek (Börzsönyliget, Szokolya Riezner és Szokolya Mányoki) környéke biztosan megújul, azonban a Kismaros és Verőce közötti szakasz kiépítése csak terv marad.

Pizsi
Hirdetés

Ezen a vonalszakaszon 4 híd van, a felújításukra külön terv készült.

Az elvégzendő feladatok között szerepel a sínpálya bontása és a bontott anyag szakszerű szétválogatása. Egy része újra felhasználásra kerül majd. Ugyanez történik majd a bontott fa aljakkal is, illetve a vízelvezetés kialakítása is megtörténik majd.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

A pocsolyának is vannak előnyei 🙂

Királyréti Erdei Vasút (@kiralyreti.kisvasut) által megosztott bejegyzés,

2. ütem: A Kemence-Feketvölgy útvonal felújítása

A második ütem a Kemencei Erdei Múzeumvasút útvonalának felújítását célozza meg, a Kemence-Feketevölgy szakaszon. A munkálatok a Királyréti Kisvasút útvonalán történő teendőkhöz hasonlóak lesznek, hiszen itt is nagyon fontos a támfalak és az útátjárók felújítása, illetve a vízelvezetés kérdésének megoldása.

Ami az állomások és a megállóhelyek felújítását illeti, Godóvár és Feketevölgy állomás mellett megújul majd a Kőrózsa és a csarnapusztai utasperon és megállóhely is. Emellett 7 vashíd, és 21 áteresz szorul még felújításra.

A két börzsönyi kisvasút útvonalán évente több ezer kiránduló utazik, ami nem csoda, hiszen a Börzsöny rengeteg túraútvonalat tartogat a vonatozás élménye mellett. Izgatottan várjuk, hogy mihamarabb élvezhessük a felújítás előnyeit!

Megosztás: