Blog

kilátó a Dunakanyarban

Húszezer kiránduló volt kíváncsi a Prédikálószékre

A tavaly októberben átadott kilátóra fél évvel ezelőtt szerelt látogatottság számlálót a Pilisi Parkerdő Zrt. A számláló adatai szerint május óta közel 20 ezer kiránduló mászott fel a Prédikálószékre és a kilátóban, hogy még magasabbról tekinthesse meg a csodálatos panorámát. Meglepő, de szuper eredmény. Ti már jártatok itt?

Hirdetés

A hosszú ősz látogatói rekordot hozott az első születésnapját ünneplő Prédikálószéki-kilátónak. Fél éve indította el a Pilisi Parkerdő azt a mérést, amelynek adatai még az erdőgazdaság szakembereit is meglepték: május óta közel 20 ezer kiránduló kereste fel a hegycsúcsot. Mindez azért is különösen szép teljesítmény, mert a Prédikálószéki-kilátó a legközelebbi településtől is bő 2 órányi gyalogútra található.

Prédikálószék – ez a legkönnyebb túraútvonal a kilátóig

A legtöbben egy hónappal ezelőtt, szinte az átadás napra pontos évfordulóján, október 15-én voltak kíváncsiak a páratlan dunakanyari panorámára: aznap összesen 734 fő kapaszkodott fel a Visegrádi-hegység legmagasabb csúcsára. A statisztikából kiderül, hogy a legtöbben, közel 8000-en, a vizsgált időszak valamelyik szombati napján látogatták meg a kilátót, de népszerűek a vasárnapok is, a kirándulók közel harmada a hét utolsó napján csodálta meg a panorámát a Prédikálószékről. Így akik inkább maguk szeretnék élvezni az erdő nyugalmát, azok számára a kevésbé látogatott nyári ünnepnapok vagy az őszi hétköznapok javasoltak.Látogatói szempontból a „csúcshónap” október volt, de júniusban és júliusban is havonta több mint háromezren mászták meg a 12 méter magas kilátó lépcsősorait. A látogatók háromnegyede reggel 9 és este 18 óra között fordult meg a hegyen, miként az is érdekes, hogy naponta átlagosan egy kiránduló már reggel 6-kor felért a 639 méter magas csúcsra.

Prédikálószék

További érdekesség, hogy a kilátó tetején webkamera és meteorológiai állomás is működik, amelynek képeit és adatait egy-egy látványosabb időjárási helyzetben több százezren követik, a kilátó környékén ezen túl ingyenes Wi-Fi is elérhető. Szintén érdemes nyomon követni a pilis-tetői Boldog Özséb-kilátó meteorológiai állomásának adatait, és ha az ottani kamera képei alapján kedvet kaptok a kirándulásra, ne tétovázzatok, fedezzétek fel a Pilisnek ezt a részét is!

Prédikálószéki webkamera: https://www.idokep.hu/webkamera/predikaloszek

Pilis-tetői Boldog Özséb-kilátó webkamerája: https://www.idokep.hu/webkamera/pilismeteor3 

forrás és fotó: parkerdo.hu

Megosztás: