Blog

Ez volt a menü Mátyás király esküvőjén

Tudod mi volt a menü Mátyás király esküvőjén?

Az igazságos uralkodó, a reneszánsz kultúra felvirágoztatója Magyarországon, az, aki álruhában járta az országot. Ő volt Mátyás király, aki ezer szállal kötődött Visegrádhoz. Kíváncsiak vagytok, hogy mi volt a menü Mátyás király esküvőjén? Járjunk együtt utána!

Mátyás idejében egyes leírások szerint több mint 350 szobával rendelkezett a visegrádi Királyi Palota. Gondoltátok volna? A palotának ma körülbelül egynegyede az, ami látható, látogatható, de a háromnegyede még vár a helyreállításra – osztotta meg velünk Buzás Gergely régész, aki a Királyi Palota kutatásával foglalkozik.  A király emellett azért Dömöst is nagyon kedvelte, sokat járt át Visegrádról a hajójával.

Hirdetés

A reneszánsz időszak ételeiről, italairól, és Mátyás király esküvői menüjéről Spóner Orsolya Dunakanyar kutatót kérdeztük, aki számos történetet, érdekességet mesélt nekünk a korabeli forrásoknak köszönhetően.

Visegrádi palotaReneszánsz ételek és fűszerek Mátyás udvarából

Sajnos a reneszánsz időszakból a mindennapi életről nagyon kevés hiteles irat maradt ránk, ami megmaradt, annak segítségével is inkább csak az úribb, nemesebb réteg életének egyes részeit ismerhetjük meg.

A 15. századi Magyarországról két főétkezés ismert, a villás reggeli és a vacsora. Ilyenkor általában pecsenyét, bort, kenyeret, és marhahúst ettek, a pénteki és a szombati napokon pedig – amikor böjtöltek – hal és rák volt a menü. Káposztát, lencsét, és borsót rendszeresen fogyasztottak már ebben az időben, fűszerként pedig a torma, a bors, a sáfrány, a gyömbér, a köménymag, a tárkony, a rozmaring, a fokhagyma és a vöröshagyma nagyon népszerű volt. Édesítéshez főleg mézet használtak.

A külföldi források szerint a magyarok erősen fűszerezett ételeket és leveseket fogyasztottak, és mártásokban is bővelkedtünk. Valószínűleg innen jön a „tunkolás” kifejezés is – akár a levesbe, akár a mártásba. A sárga mártást több helyen is említik, de sajnos nem maradt fent a receptje. Valószínűleg a sáfránytól lett sárga.

Egy 15.-16. századi olasz szakácskönyvekben úgy szerepel, mint „magyar sárga mártás”.

Fűszert csak nagykereskedők árulhattak akkoriban, a sáfrány és a bors volt a legkeresettebb, de ismerték a mandulát, a fügét, és lejegyezték azt is, hogy a gyömbér ára azonos volt a bors árával. A szegfűszeg, a szerecsendió, és a kapor is ismert volt már, akárcsak a cukorliszt, ami valószínűleg a porcukor volt.

Mátyás király esküvői menüje

Elérkeztünk Mátyás király esküvőjéhez, ami rendkívül fénypompás esemény volt, és ennek megfelelően a felszolgált ételek is igen különlegesek voltak. Több leírás maradt fent a királyi esküvői menüről, ennek megfelelően feltehetőleg a nagy ünnepi asztalról a következő ételek közül választhattak azok, akik hivatalosak voltak az esküvői lakomára.

  • Válogatott édességek
  • Csirke
  • Kappan
  • Vadsült
  • Halkocsonya (közepében egy aranyozott mirtuszággal)
  • Borral elkészített fácán
  • Barna és fehér mandulatejből, felfújtból és cukorból készített aranyszínű sakktábla
  • Sültostyából mintázott puszpángbokrok, melyeket a király és a királyné zászlaja díszített

Az esküvőn több mint 20 fogást szolgáltak fel, a ceremóniát Székesfehérváron, a lakodalmat pedig Budán tartották.

Különleges sörök Mátyás udvarából

A borokat már ismerték ekkor az országban, a leggyengébb minőségűnek az Erdélyben termesztett szőlőkből készült borokat tartották. A sör szintén régóta ismert volt.

Nagyon kedvelték a méhsert, ami a méznek és a víznek egy alkoholos erjedéke volt, de népszerű volt a középkorban még az ún. márc is, amely szintén méz és víz alkoholos erjedékének a keveréke volt, de ezt ráöntötték a szőlőtörkölyre. Közkedvelt ital volt, akárcsak az árpasör és a kölessör.

Bár a magyar konyhát ma is az erősen fűszeres ételek jellemzik, számunkra meglepő volt, hogy már a reneszánsz korszakban is ennyi fűszert és ízesítést ismertek. Szívesen vendégeskedtetek volna Mátyás király esküvőjén? Nem csodáljuk!

Megosztás: