Az elűzöttek emlékműve

Az elűzöttek emlékműve

INFORMÁCIÓK

Cím

2023 Dunabogdány, Plébánia út 19

Az elűzöttek emlékműve

Dunabogdányban lakó svábok életét leginkább felbolydító napok 1947. augusztus 23-24-re estek, amikor teherautók jelentek meg és a kitelepítésre ítéltek csak néhány órát kaptak, hogy holmijukat összeszedjék, és örökre elhagyják szeretett szülőfalujukat. A kitelepítettek száma 800-900 főre becsülhető, ami az akkori falu kb. 1/3-át jelentette, de pontos adat a mai napig nincs erről.

A főutcán lakó svábok közül szinte mindenkinek mennie kellett. Az elűzöttek emlékművén svábos öltözetű középkorú férfi látható, aki átlép egy kaput. Mozgásában megállva visszatekint, messzire indul, hátizsák a hátán, kezében „batyu”. A kapu míves, vallásosságot megjelenítő keresztet és folytonos életerőt mutató szőlőt faragott rá az alkotója. A födémen 1947 olvasható, az oszlopokon német és magyar felirat. A kapu egy kövezett halmon áll, háttérben a templom látható. A búcsúzó életnagyságú alak bronz, a kapu mészkő, a halom bogdányi kő.

Hirdetés

Nyitva tartás:

folyamatosan

Elérhetőségek:

Dunabogdány, Plébánia utca 17., 2023, Nepomuki Szent János-templom kertje (útvonalterv)

Az emlékműhöz autóval a 11-es főútról kell lekanyarodni a Petőfi Sándor vagy a József Attila utcára, innen pedig a Hegyalja utcán keresztül érünk a célhoz. A parkolás a közelben könnyen megoldható. A menetrend szerint Esztergomból vagy Újpest, Városkaputól induló buszokról a Dunabogdány, Községháza nevű megállónál kell leszállni, onnan 10 perces sétával érhetünk a templomkertbe.

Település

Térkép

Dunabogdányi szállások

Ajánlott szolgáltatások

Látnivalók a környéken

Témába vág

Megosztás: