Blog

Sződligeti horgásztó

Lépj be velünk a sződligeti horgásztó nádfedeles kunyhói közé!

Ha az ember lánya szeretné jobban megismerni a Dunakanyart, akkor rá kell jönnie, hogy nincsenek határok, mindig újabb és újabb csodákkal találkozhat. Ilyen a sződligeti Horgásztó is, amit sokan csak Mesetóként emlegetnek. Körbejártuk, és Golcs Józsefnek, a Sződligeti Sporthorgász Egyesület alelnökének köszönhetően megismertük kicsit.

Pizsi
Hirdetés

Mindenekelőtt tudnotok kell, hogy a Horgásztó nem látogatható, és ahogyan Józsi bácsi fogalmaz, az Egyesületbe is csak „kihalásos alapon” lehet bekerülni, hála a tó hihetetlen népszerűségének, a csodás fekvésének, és a precíz karbantartásnak. Bizony, nem magától lesz olyan mesés egy tó, hogy Mesetónak nevezze el a köznyelv, szigorú szabályok és ellenőrzés mellett lehet csak megőrizni a hely hangulatát. Joggal tehetitek fel így azt a kérdést, hogy miért mesélünk nektek mégis róla, ha nem látogathatjátok meg kedvetek szerint?

A Sződligeti Horgásztó

Számos olyan hely van jelenleg a Dunakanyarban, ami el van zárva a kíváncsi szemek elől (pl. Lepencei Standfürdő területe, Esze Tamás Laktanya), mégis érdemes őket időről-időre megmutatni, mert érdekesek, bájosak vagy csak jó bennük gyönyörködni (utóbbi nyilván nem a strand vagy a laktanya területére vonatozik). Ilyen ez a tó is. Józsi bácsi megmutatta nekünk azt a faragott táblát, amely hamarosan felkerül a tó bejáratához, és azt hirdeti, hogy közel 70 éve, 1949-ben alakult a Sporthorgász Egyesület.

Sződligeti horgásztó

Sződligeti horgásztó

Régen sokkal nagyobb volt az élet a tó körül, mint mostanában, akkoriban a társaság juniálisokat rendezett a területen, közös főzéssel, és mindenféle mókával, azonban manapság nehéz lenne megoldani, hiszen áram és víz nélkül igen nagy munka lenne egy halom érdeklődőt vendégül látni.



A horgászok a csendet szeretik, azért jönnek a tóhoz – ami a régi szeszgyár kubikgödreinek összekötéséből lett kialakítva – hogy kikapcsolódjanak, és a legnagyobb szenvedélyüknek hódoljanak. (A kubikgödör az árterületen gátépítéskor a föld kiemelése után keletkező gödör, amely áradáskor vízzel telik meg.)

Sződligeti horgásztó

Sződligeti horgásztó

A rendszeres telepítésnek köszönhetően legalább 2 kilós pontyok kerülhetnek az asztalra, és külön öröm, hogy horgászás közben a tavon randalírozó kacsákat is meg lehet figyelni. Mi nagy pecások között nevelkedtünk, úgyhogy a parton járkálva máris megcsapta az orrunkat az éjjeli horgászások szele, és kár lenne tagadni, hogy szívesen eltöltenénk akár egy egész hetet is a környéken. A Mesetó ugyan nem nagy, de képzeljétek, van olyan horgász, akinek saját szigete is van a kis tavon. Menő, nem?



A tó azért nem látogatható, mert az elmúlt években olyan nagy zsivaj vette őket körül, hogy már nem élvezhették a hely varázsát. Jó hír, hogy a házasulandó párok előtt viszont nyitva a tó területe, melyet esküvői fotózáshoz is sokan választanak (természetesen előzetes egyeztetéseket és engedélykérést követően).

Sződligeti horgásztó

Mitől mesés a sződligeti horgásztó?

Nos, a tó körül rengeteg pici nádfedeles házikó álldogál, többségüknek minden fala nádból, esetleg fából készült. Ezek a házikók olyanok, mintha egy manófalu részei lennének, szinte már hiányoltuk a manókat és más mesebeli emberkéket a csónakok között járkálva. A Mesetó elnevezés – ahogyan a képeken is láthatjátok – főként a tó kedves környezete miatt terjedt el.

Az Egyesület ragaszkodik ahhoz, hogy csak és kizárólag a tájba illő anyagok kapjanak helyet a területen, ezért az összes házikót úgy készítették a tulajdonosaik, hogy igazodtak ehhez a megkötéshez. Természetesen minden horgásznak kijelölt helye van, számozott kövekkel, és mindenki köteles rendet tartani a „saját háza táján”, ezért makulátlan a rend és a háborítatlan nyugalom.

Sződligeti horgásztó

Nincs két ugyanolyan horgászhely, az újonnan épült padok mellett igazán régi darabokra is bukkantunk, így kicsit olyan érzésünk volt séta közben, hogy bármikor összefuthatunk Matula bácsival (persze a helyszín más, hiszen nyilvánvalóan nem a Kis-Balaton környékén kirándultunk). Ha már a filmet említettük, annyi mindenesetre igaz, hogy jelenleg is forgatnak egy filmet a tónál, mint ahogyan korábban is volt már erre példa.

A csendesen ringatózó zöld csónak, és Józsi bácsi kedves történetei megszerettették velünk a tavat, ezért örültünk neki, amikor ígéretet kaptunk arra, hogy máskor is felkereshetjük, hogy a zöldellő fák alatt megpihenjünk kicsit a vízparton.

Fotó: I love Dunakanyar, Videó: Bujtás Zoltán

Megosztás: