Blog

Leányfalu látnivalói

Leányfalu látnivalói – ezekért érdemes Leányfalura látogatni!

Leányfalu egy csendes kis község a Dunakanyarban, ahol érdemes felfedezni a vízpartot, a parkokat, a hajóállomást és a Pócsmegyeri-rév környékét is. Gyönyörű helyekre bukkanhattok Leányfalu látnivalói között, ahova bármikor jó ötlet ellátogatni egy jó könyvvel, piknikes kosárral vagy biciklivel.

Tickless 2024
Hirdetés

Így keveredtem Leányfalu látnivalói közelébe

Eredetileg azért látogattam el Leányfalura, hogy megismerjem a Ravasz László Könyvtárat. Első látásra beleszerettem az épületbe, ami leginkább egy erdő mélyén rejtőző kis kunyhóra hasonlít. Mivel tudtam, hogy könyvtár működik benne, legalább ezernyi regény jutott eszembe, amelynek a története ebben az épületben játszódhatna. Bevallom őszintén, a Dunakanyarban viszonylag kevés könyvtárban jártam eddig, annak ellenére, hogy a nagymamám a nyugdíjas éveiben Visegrádon a Városi Könyvtárban dolgozott. Napjainkban leginkább kirándulás vagy fürdés céljából keressük fel a Dunakanyart, de annak idején Brum Brum Brúnónak (Csukás István) is legalább ekkora csábereje volt. Ha már Leányfalun jártam, nem tudtam kihagyni, hogy felfedezzem a falu központi részét is, ahol nagyon hangulatos helyekre bukkantam és felfedeztem Leányfalu látnivalói közül többet is.

Ravasz László könyvtár - Leányfalu

Az főút túloldalán folydogál a Dóra-patak, mellette pedig egy gyönyörű park kapott helyet. A parkban lévő sétányon végigsétáltam annak az egykori római kori őrtoronynak a maradványaihoz, amelyet Kr.u. 372-73 körül építtetett I. Valentinianus császár erődítményként. Emlékeim szerint ebben a parkban régen egy lugas is volt, de most sajnos hiába kerestem.

Leányfalu park

El sem tudtam képzelni, hogy Leányfalun ne menjek le a Dunához, ezért a focipálya felé vettem az irányt.

Az önkormányzat mögött lévő játszótéren nagyon sok kisgyermek játszott, ezzel szemben a focipályán csak néhány iskoláskorú fiú focizott. A nagy melegben ők is csak az árnyékban rugdosták egymásnak a labdát. A pálya és a szép, színes játékok egyaránt fantasztikus állapotban vannak, igazán méltó a Dunakanyarhoz. Innen néhány méterre, a hajóállomás épülete mellett a büfékben már kora délután gyülekezni kezdtek a pihenésre vágyó emberek. Arról beszélgettek, hogy milyen jó lenne, ha lenne itt egy kajak- és kenukölcsönző, mert a kirándulók számára különleges szórakozás lehetne.

Játszótér Leányfalun

A hajóállomásnál lévő tábla szerint a pócsmegyeriek régen ladikokkal közlekedtek a Dunán

– az első személyhajó 1861. augusztus 1-én érkezett Budapestről Leányfalura. A gőzösöket „kofahajóknak” is nevezték, mert a falvak lakói rajtuk szállították a terményeiket a piacra. A posta leveleket és hírlapokat is továbbított a hajókon, a fővárosiak pedig ezeken a hajókon utaztak a Dunakanyarban vásárolt nyaralóikba. A kikötőben dolgozott a „stéges”, aki haranggal jelezte a helyieknek a hajó közeledtét. A hajóállomás egykori váróterme fából készült, de azt 1948-ban elmosta a jeges árvíz, a mostani épületet 1949-ben építették. Az állomás közelében, a révnél egyébként több kajak, és egy motorcsónak is várakozott, sokan töltötték a vízparton a délutánjukat.

Leányfalu focipálya

Olyan hőség volt, hogy még egy teve is kínlódott volna árnyék nélkül, engem pedig nagyon bosszantott, hogy nem hoztam magammal fürdőruhát. Ugyan a falunak tudomásom szerint nincs hivatalos szabadstrandja, a kánikulában nagyon szívesen beálltam volna a vízbe, hogy utána a parton napozzak egy kicsit. Mindez persze csak álom maradt, az egyetlen, akinek ez a luxus megadatott, egy kacsa volt, aki tőlem 10 méterre pancsolt. Tiszta szívemből a sütőbe kívántam őt, mert minden, amire vágytam (a fürdés és az önfeledt napozás), neki mindennapos program.

Leányfalu kikötő

A bicikliúton sokan kerékpároztak, a gyerekek pedig lábbal hajtós kismotorral falták a kilométereket. Többen érkeztek kutyákkal a vízhez, és voltak, akik lángosért és palacsintáért álltak sorba a büfénél. Igazi nyári strandolós, pihenős hangulat uralkodott a parton, ami nem meglepő a Dunakanyarban. Többek között ezért is szeretjük olyan nagyon a térséget. Ne hagyjátok ki a nyári programból Leányfalut, de fürdőruhát is feltétlenül vigyetek magatokkal!

Megosztás: