Blog

Vác-Visegrád kirándulás hajóval

Ígéretes fejlesztések a Dunakanyar vízi közlekedésében

A Dunakanyarban, mint kiemelt turisztikai fejlesztési térségben jelentős szerepet játszik a vízi közlekedés korszerűsítése. A dunai gyorshajózás fejlesztése érdekében a jövőben több kikötőt is felújítanak, nagy figyelmet fordítanak az akadálymentesítésre, és új hajók beszerzését is tervezik. Ugye ti is legszívesebben vízre szállnátok már?

Mindig is magas volt a dunai hajózás iránti érdeklődés a Dunakanyarban, ezt mindannyian tudjuk, hiszen sokan vagyunk, akik az elmúlt években, évtizedekben megszámlálhatatlanul sokszor hajóztunk a Budapest-Szentendre-Esztergom, vagy a Budapest-Vác-Esztergom vonalon. Sokunknak tartoznak kedves gyerekkori emlékei közé a „sirályos” kirándulások a nagymama nyugdíjas klubjával vagy az osztálytársakkal. Egyre nagyobb az érdeklődés a dunai közlekedés iránt, ezért mindannyiunk nevében mondhatjuk, hogy igen időszerű a szolgáltatás minőségének fejlesztése.

Hirdetés

Dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint bíztató a döntés, hogy a Dunakanyart kiemelt turisztikai térségnek nyilvánították, és 12, 5 milliárdot biztosít a kormány a Budapest és Esztergom közötti gyorshajózás fejlesztésére.

Nagyon fontos kérdés, hogy vajon várható-e Vác, Sződliget, Verőce, Kismaros, Nagymaros, Zebegény vagy Szob kikötőinek fejlesztése, és hogy terveznek-e hajóbeszerzéseket, hogy új hajók szolgálják azok kényelmét, akik hétköznap, hétvégén, szezonban vagy szezonon kívül is igénybe akarják venni a hajójáratokat.

Dunai hajózásNyilván az is kérdés, hogy milyen gyorsan ér Vácról Budapestre vagy Vácról Szobra egy hajó, de az is jogos felvetés a térségben lakók részéről, hogy a Duna mindkét partján, nem csak a nagyobb városokban, hanem a kisebb kikötőkben is meg fognak-e állni a hajók, illetve lesznek-e olyan hajók, amelyek menetrendszerűen ezeket a kisebb településeket is összekötik egymással.

Dr. Fónagy János államtitkár szerint a Dunakanyarban megvalósítandó turisztikai fejlesztések egyik legfontosabb célja az, hogy a Budapestre érkező turistákat arra ösztönözzék, hogy a tartózkodásukat egy-két nappal meghosszabbítsák. Ehhez illeszkedően a tervezett gyorshajó szolgáltatás fő célja, Budapest és Esztergom lehető leggyorsabb dunai összekötése.

A leendő szolgáltatást 2018 első felében kezdődik megszervezni, a cél pedig egy olyan szolgáltatás létrehozása, amely a Duna adottságaihoz igazítva gyors oda- és visszajutást biztosít a turisztikai szempontból legjelentősebb települések között, beleértve Zebegényt, Szobot vagy más egyéb idegenforgalmilag frekventált települést. A projekt része lesz a kikötői infrastruktúra állapotának felmérése és fejlesztése, a vízálláshoz is igazodó gördülékenyebb ki és beszállás valamint akadálymentesség biztosítása, és az utas tájékoztatási rendszerek fejlesztésének vizsgálata is.

Új hajók beszerzése is szerepel a tervekben, melyeknek műszaki jellemzői (nagy menetsebesség, a merülési mélység minimalizálása, gyors kikötési, valamint magas manőverezési képesség) lehetővé teszik, hogy a Budapest-Esztergom menetidő másfél óra alatt biztosítható legyen. A járathálózat és a menetrend véglegesítése az előkészítései munka utolsó lépcsője lesz, ezt a szolgáltatást biztosító hajó pontos műszaki jellemzőinek ismeretében lehet majd kialakítani.

Reméljük, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően hamarosan sokkal többet járhatunk majd hajóval a Dunakanyarban, és a Duna illatát érezve újra nosztalgiázhatunk egy kicsit!

Megosztás: