Rád

Rád

INFORMÁCIÓK

Alapítva

10. század környékén

Népesség

1973 fő

Terület

17,74 km²

Rád

A Naszály lábánál, Vác, Kosd és Penc szomszédságában fekszik Rád község. A település Budapesttől 50, míg Váctól 10 km-re található. A csendes településről számos környékbeli látványosság könnyedén elérhető, és maga a falu is nehézségek nélkül megközelíthető. Ideális úti cél azok számára, akik nem egy pezsgő városba vágynak kikapcsolódni.

Rád története

A település már a 10. század végétől lakott volt, nevét pedig a bajor lovag, Wassenbergi Vencellin fiáról, Rádról kapta.

Hirdetés

A falu az évszázadok során sokszor cserélt gazdát. 1294 körül a Kinizsi család tagjainak birtoka volt. III. András király, 1294-ben a felvidékről hazatérve itt adott ki két oklevelet [Acsai] György comes fia Berend mester nógrádi ispánnak és a rokon Csuda (Chyda) comes fia Miklós részére, amelyből a későbbiekben pereskedés is lett. Rád tulajdonosai között találjuk később a Zách és a Vay családokat, majd az 1700-as években a Muslay családot, és a Toperczer családot.

Látnivalók Rád községben

Római katolikus templom

A Szűz Mária születése tiszteletére szentelt római katolikus templomot 1767-ben Muslay Gábor építette copf stílusban. A templom építése 10 évvel később fejeződött be. Az alapító emlékét dombormű és sírfelirat őrzi a hajó bal oldalán.

Muslay-kastély

A templommal szemben, a Rákóczi utca 1. szám alatt áll a Muslay-kastély, sajnos nagyon romos állapotban. A kastélyt többféle célra használták, így például német és orosz katonák szálláshelye is volt, de óvodaként és iskolaként is jó szolgálatot tett. Jelenleg magánkézben van.

Muslay-tisztilak

A falu Penc felőli végén (Rád, Rákóczi utca 33.) áll a Muslay-tisztilak, amely a 19. század közepéről való. Az épület a Kastélyhoz hasonlóan magánkézben van.

Muslay-Toperczer-kúria

A katolikus templom mellett található a Muslay-Toperczer-kúria, amely a 20. század elején épült. A földszinten, a téglalap alaprajzú épületben korábban a település könyvtára működött.Kirándulás Rád környékén

Rád és környéke alkalmas kirándulóhely, akár gyalogosan vagy kerékpárral túrázóknak egyaránt. A közelben található a Vácrátóti Botanikus Kert (Vácrátóti Arborétum), és Vác már önmagában is érdekes látnivalókkal kecsegtet. Kirándulók számára a diadalív, a Fehérek Temploma, és a székesegyház mindenképpen bakancslistás hely, ahogyan a Gödön található Feneketlen-tó, és a Veresegyházi Medveotthon is.

A Börzsöny szerelmesei bejárhatják a Csóványosi-kilátót, gyerekekkel pedig a Királyréti Erdei Vasút nyújt izgalmas élményeket. Dunai szabadstrand legközelebb Dunakeszin és Verőcén van. Mindkettő kulturált körülményeket biztosít a gondtalan fürdőzéshez és kikapcsolódáshoz.

A településen és a környéken korrekt áron lehet szállást foglalni, átlagosan 5-7 ezer Ft/fő/éjszaka.

Rád megközelítése

A település megközelíthető autóval, tömegközlekedéssel és kerékpárral is. Autóval a Külső Rádi úton át csupán 16 perc a menetidő Vácról, míg a váci autóbusz-állomásról közlekedő járatok 35 perc alatt érnek a településre. A menetrend ITT található. Budapestről az M2-es autóúton és a 2-es számú főútról érhető el a település, az út nagyjából 50 perc.

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés
Megosztás: