Kosd

Kosd

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1.000

Népesség

2.425 fő

Terület

34,09 km²

Kosd

A Naszály (652m) déli lábánál, Vác és Rád szomszédságában fekszik Kosd község. Közigazgatásilag Kosd része lett Cselőtepuszta, és az egykori középkori település, Kéménd, amely a Szűcs-dombon volt. A község Budapesttől 48, míg Váctól 6 km-re található.

Kosd története

Kosd falu már az Árpád-korban létezett, a települést még II. András király ajándékozta a váci püspökségnek.Teljesen elnéptelenedett a tatárjárás alatt, ám hamarosan újranépesült. A törökök számos alkalommal feldúlták a települést.

Hirdetés

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc alatt két ütközet zajlott le Kosd területén. Damjanich az osztrákokkal (erről írtunk a Gombás-patak hídjának történeténél), Görgey pedig az orosz sereggel ütközött meg a Naszály-hegy lábánál, Vác és Kosd között. A XX. század elején az 1950-es megyerendezésig Nógrád vármegye Nógrádi járásához tartozott.

A templom és a kelta sírok feltárásán kívül módszeres ásatást nem végeztek a területen, de így is tekintélyes leletanyag gyűlt össze a területről, amely főleg a Váci Múzeumban található.

Látnivalók Kosd községben

A település római katolikus temploma a XV. században épült, gótikus stílusban. Migazzi Kristóf váci püspök 1765-ben átalakíttatta és bővíttette, barokk stílusban. Egy harmadik történeti réteget képvisel az épület 19. század eleji, klasszicista homlokzata. Kosd református temploma 1784 és 1786 között épült (copf stílusban), de a tornya csak 1810-re készült el.A település nevezetességeinek felfedezése közben érdemes felkeresni a Kálvária-szoborcsoport és a Plébániaépületet, illetve az Eőszi Lőrinc szobrot (Eőszi Lőrinc tér), a Milleniumi emlékművet (Bocskai utca), és a Honfoglalási emlékművet (Eőszi Lőrinc tér).

Kirándulás Kosd környékén

Kosd településen három kis patak található, a Cselőte-patak, a falut átszelő Kosdi-patak és a Szilas-patak. Ezeknek vize a Gombás-patak közvetítésével a Dunába folyik.

A településhez közel található a Násznép-barlang, melyet több ezer kiránduló fedez fel évről évre. Kosdtól mindössze 6 km-re fekszik Vác, amely rengeteg érdekes múzeummal és programmal várja a kirándulókat, de Kismaros is csak 16 km, innen izgalmas utat tehetünk meg kisvasúttal Szokolyán át Királyrétre.A Börzsöny számtalan gyönyörű természeti kinccsel, kilátóval és túraösvénnyel várja a túrázás szerelmeseit. A közeli Vácrátóti Arborétum (Nemzeti Botanikus Kert) szintén sok programmal kecsegtet, mely minden korosztály számára kellemes időtöltést garantál.

Megközelítés

A település megközelíthető autóval, tömegközlekedéssel és kerékpárral is. Autóval a Kosdi úton át csupán 9 perc a menetidő, míg a váci autóbusz-állomásról közlekedő járatok 30 perc alatt érnek a településre. A menetrend ITT található. Budapestről az M2-es autóúton érhető el a település, az út nagyjából 50 perc.

Fotók: Kosd FB

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés

Szállások Kosd környékén

Szállások Kosd környékén

Megosztás: