Őrbottyán

Őrbottyán

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1970

Népesség

7370 fő

Terület

27,38 km²

Őrbottyán

Őrbottyán a Gödöllői-dombság vonulatában helyezkedik el, Csomád, Veresegyház, és Vácrátót szomszédságában. A mai Őrbottyán 1970-ben jött létre Őrszentmiklós és Vácbottyán egyesítésével, azonban Őrszentmiklós neve 1344-ben szerepelt először írásban. A település – fekvésének köszönhetően – a kirándulások kedvelt kiinduló helye, szállást 9000-15000 Ft/2fő/éj környékén találunk. 

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

Látnivalók Őrbottyán községben

Őrbottyán területén sétálva számos templommal találkozunk, ilyen a Szent Miklós plébániatemplom, a Péter és Pál apostolok templom, a református templom, az evangélikus templom, a baptista imaház, és a Pálos-kolostor. Felkereshetjük az I. és II. világháborús emlékművet, ám a legnépszerűbb látnivaló kétségkívül Magyarország egyetlen harangöntödéje. 

A tulajdonos, Gombos Miklós harangöntő mester egy régi magyar harangöntő család tagja. Hagyományos harangok, harangjátékok, különleges harangtartó és elektromosítható lengőszerkezetek készítésével foglalkozik. 

Az Őrbottyáni Horgásztó miatt szintén sokan érkeznek a településre. A tó a Sződ-Rákospatak medréből egy duzzasztógát megépítésével jött létre. A 24 hektáron rendezett, nádassal, sással, és fákkal árnyékolt területen fekszik a 17 hektáros tó. A parton mosdók, tűzrakóhelyek, padok, és asztalok lettek elhelyezve, a tóban többek között ponty, amúr, keszeg, márna, süllő, és csuka is él. Horgászoknak ideális hely akár többnapos horgászhétvégéhez is. 

Kirándulás Őrbottyán környékén

Ha Őrbottyán közelben kirándulnánk, érdemes felkeresni a Vácrátóton található Vácrátóti Botanikus Kertet (Vácrátóti Arborétumot), Veresegyházon pedig a Veresegyházi Tavak Tanösvény, a Medveotthon kihagyhatatlan látnivaló. A környék legmagasabb pontja a Margita csúcs, itt kirándulás közben őzzel, szarvassal, és akár jégmadárral is találkozhatunk. Városnézéshez az egyik legjobb úti cél Vác, ahol a kirándulók számára a diadalív, a Fehérek Temploma, és a székesegyház mindenképpen bakancslistás hely. Gödön pedig a Feneketlen-tó partján pihenhetünk egy kicsit, miután kipróbáltuk a Dunán a sárkányhajózást. Gyerekekkel remek program a gödi Dunakaland Kalandpark feltérképezése is. 

A Börzsöny szerelmesei bejárhatják a Csóványosi-kilátót, illetve a Királyréti Erdei Vasút is izgalmas élményeket tartogat. Hivatalos dunai szabadstrand legközelebb Dunakeszin van, a strand kulturált körülményeket biztosít a gondtalan fürdőzéshez és kikapcsolódáshoz.

Megközelítés

Őrbottyán Budapesttől 38 km-re fekszik, így autóval, motorral, vonattal, és autóbusszal is megközelíthető. Autóval az M3 bevezetője felől, vonattal Budapest-Nyugati pályaudvarról 52-57 perc az út (menetrend), busszal pedig Újpest-Városkaputól (48 perc az út) utazhatunk a városba (menetrend). Kerékpárral Vácrátótról és Veresegyházról is elérhető a település.

Térkép

Események a Dunakanyarban

Jacuzzi banner
Hirdetés

Szállások Őrbottyán közelében

Szállások Őrbottyán közelében

Megosztás: