Veresegyházi Tavak Tanösvény

Veresegyházi Tavak Tanösvény

INFORMÁCIÓK

Cím

Veresegyház, Szabadság u. 34.

Veresegyházi Tavak Tanösvény

A három tóból álló veresi tórendszer tagjai a Pamut-tó, az Ivacsi-tó és a Malom-tó. A Veresegyházi Tavak Tanösvény bejárása során vadkacsákkal, édesvízi medúzákkal és orchideákkal is találkozhatunk, a területet önállóan és túravezetéssel is megtekinthetjük. A közelmúltban a Nagy-úszóláp nádasába vezető pallóútnál új fahíd épült, illetve felújításra került a tanösvény kezdőtáblája és a tóparti fák növénytáblája is.

Tickless 2024
Hirdetés

Veresegyházi Tavak Tanösvény – Tudnivalók

A Veresegyházi Tavak Tanösvény 4880 méter hosszú, és a Malom-tó, az Ivacsi-tó, illetve a Pamut-tó körül vezet. A tanösvény 11 állomását számozott akácfacölöpök jelzik, az állomásokról egy illusztrált tanösvény füzetben olvashatunk többet, ahol színes állat- és növény fotókat, és korabeli térképeket is találunk. A füzet megvásárolható még a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Zöld Pont Irodájában.

A tanösvényen tehetünk kis kört és teljes kört is. A Kis kör (a Malom- és a Kocka-tó körül, 1-3, 7-11. állomások) bejárása kb. 2 – 2,5 óra, a Teljes kör (az összes tó körül, 11 állomás) bejárása pedig kb. 4 – 4,5 órát vesz igénybe. Csoportosan idegenvezetéssel is felkereshetjük a területet, a tapasztalt túravezetőknek köszönhetően több érdekességet is megtudhatunk a tanösvényről. Az elmúlt években több mint 6000 ember volt kíváncsi a programra. A Malom-tó 1985 óta természetvédelmi terület, a középkorban a Sződrákosi-patak felduzzasztásával hozták létre. Tavasszal kis vadkacsákat is láthatunk a Malom-tó vizében úszni, a Pamut-tó partján pedig orchideák virágoznak, de édesvízi medúzát is láthatunk. Az Ivacsi-tavat 1989-ben fejezték be a Sződrákosi-patak újabb felduzzasztásával és kotrással. 

A tó környékén fapadokat, és faasztalokat is találunk, a 9. állomáson pedig egy pallóút vezet az ingoványos nádasba.

Nyitva tartás

A tanösvény folyamatosan látogatható április elejétől október végéig.

Elérhetőségek 

Cím: 2112, Veresegyház, Szabadság u. 34Veresegyházi Tavak Tanösvény megközelítése

Veresegyház Budapesttől 25 km-re fekszik, így autóval, motorral, vonattal, és autóbusszal is megközelíthető. Autóval az M3 bevezetője felől, vonattal Budapest-Nyugati pályaudvarról (45 perc az út), busszal pedig Újpest-Városkaputól (48 perc az út) utazhatunk a városba. Kerékpárral Dunakesziről és Gödről is elérhető a település. A Veresegyházi Termálfürdő a Medveotthontól mindössze 4 perces autóútra található. 

Település

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés

Látnivalók a környéken

Megosztás: