Vácrátót

Vácrátót

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1283

Népesség

1.871 fő

Terület

18,09 km²

Vácrátót

A Dunakanyarban fekvő bájos település Sződ, Csörög és Őrbottyán szomszédságában található, Váctól 13, Budapesttől 45 km-re. A község a Veresegyházi-medencében fekszik, és népszerű kirándulóhely nevezetességének, a nemzetközi hírű botanikus kertnek köszönhetően.

Hirdetés

Vácrátót története

A községben folytatott régészeti kutatásoknak köszönhetően tudjuk, hogy őskori, és a vaskorból származó leleteket is találtak Vácrátót területén, amelyek arra utaltak, hogy a község területén tartósan megtelepedtek. A terület lakott volt a római korban, de megtalálhatóak Árpád-kori, és honfoglalás korabeli emlékek is. A középkori falu mintegy 400 méterre épült ki a mai településtől.A falu Könyves Kálmán király korában is népszerű település volt, középkori templomának helye azonban sajnos ma már nem ismert. A településen élők mezőgazdaságból éltek, a közeli Vác városa biztos piacot jelentett számukra.

Rátót 1541 után a török hódoltság része lett, és sajnos nem élte túl a felszabadító harcok pusztításait. 1690-ben lakatlan lett a település. A 18. században magyarok és szlovákok költöztek a falu szomszédságába, házasságkötések révén pedig a vácrátóti lakosság tagjai közül sokan beszéltek és beszélnek tótul.

Látnivalók Vácrátót községben

Vácrátóti Arborétum

Aki meghallja a község nevét, annak biztosan először a település botanikus kertje jut eszébe, amely évente közel százezer látogatót fogad.

A 180 éves tájképi kert minden korosztály számára emlékezetes élményt garantál, annál is inkább, mert 27 hektáron hangulatos sétautakkal, növénybemutatókkal, és természeti kincsekkel találkozhatnak a látogatók. A programkínálatot hangversenyek, és kerttörténeti séták tarkítják, de szervezett programokon és foglalkozásokon is részt lehet venni.A botanikus kertben megtekinthető az Évelő- és sziklakerti gyűjtemény, az Üvegházi gyűjtemény és a Növényrendszertani gyűjtemény is. A Vácrátóti Arborétum belépőjegy vásárlásával tekinthető meg, a részletekről itt adunk bővebb tájékoztatást.

Vácrátóti Gyűszűház

A Vácrátóti Gyűszűmúzeum 1985-ben alakult meg, ekkor került a Mészáros család birtokába egy gyűszű Iránból. Ezt követően a család egy gyűszűkollekció létrehozását tűzte ki céljául.  Az első ezer példány összegyűjtése nehezen ment, de ma már a barátoknak és az ismerősöknek köszönhetően egyre több külföldi és magyar gyűszű kerül a gyűjteménybe.

Vácrátót 2018 májusától ad otthont ennek a gyűjteménynek, amelynek mára több mint ötezer darabja van. A kiállítás ingyenesen megtekinthető, de a tulajdonos szeretettel fogad gyűszűket. A cél természetesen a Guinness Rekord megdöntése. (cím: 2163 Vácrátót, Alkotmány út 32, tel.:  + 36 20 560 42 62)

Kirándulás Vácrátót környékén

Aki Vácrátót környékét szeretné bebarangolni, annak érdemes bejárni és felkutatni Vác nevezetességeit, a diadalívet, a Fehérek templomát, a székesegyházat, a Ligeti-tó környékét és természetesen Vác múzeumait.

A közelben található Veresegyház, ahol népszerű kirándulócélpont a Medveotthon és a termálfürdő, míg a biciklizés szerelmeseinek remek úti cél Göd.A Duna közelsége miatt természetesen a vizes programokat sem szabad kihagyni, hiszen a környéken – Vácon és Gödön is – lehetőség nyílik kajak, kenu, vagy sárkányhajó bérlésére. Túrázáshoz kiváló célpont a Naszály-hegy és a Násznép-barlang, de a közelben közlekedik a királyréti kisvasút is.

Vácrátót megközelítése

Vácrátót menetrend szerinti autóbuszjáratokkal a Vác – Gödöllő, Vác – Fót, Vác – Galgamácsa vonalakon, valamint Budapestről Újpest központból – Őrbottyán – Vácrátót – Vácduka – Vác útvonalon közlekedő járattal közelíthető meg. Autóval az M2 autóútról, míg vonattal Vác felől érhető el a település.

Fotók: Vácrátót Önkormányzata FB

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés

Kapcsolódó írásaink

Kirándulás Budapest környékén – fedezd fel a Dunakanyart!

Gyakran tapasztaljuk utazásaink során, hogy az egynapos kiruccanásaink sokszor bőven felérnek akár egy többnapos pihentető hétvégével. És persze nem is […]

Mutatjuk a Dunakanyar legmenőbb áprilisi programjait

Ahogy ígértük, ebben a hónapban is hozzuk nektek a legfrissebb programajánlónkat. Bár úgy tűnik komoly lehűléssel és egy beígért havazással […]

99 túracélpont a Dunakanyarban, amit látnod kell

A túrázást sokféleképpen lehet értelmezni, de egy biztos. A térségnek nincs olyan pontja, amit mindannyian ismernénk, viszont sokan annyira szeretjük […]

Látnivalók

Megosztás: