Blog

Kisoroszi régen

Ilyen volt a Szigetcsúcs és Kisoroszi

A XX. században remek életképek készültek a Dunakanyar ikonikus szakaszáról, de néhány érdekes információt is megosztunk Veletek, hiszen Kisoroszi a múltban is fantasztikus volt.



Kisoroszi viszonylag keveset szerepel a hírekben, nincsenek gyárai, nem épült Bazilika vagy éppen diadalív a terüetén. Sokan még a nevét sem igazán értik, pedig igen régóta viseli azt, még Könyves Kálmán idejében települt ide néhány Orosz család, és miattuk kapta a falu a nevét. Megközelíteni sem egyszerű, hiszen sem vonat, sem autópálya nem vezet ide, nekünk viszont, kik a dunapart szerelmesei vagyunk szívünk egyik legkedvesebb pontja Kisoroszi!

Hirdetés

Pontosan tudjuk hogy nívós golfpálya és lovarda is található itt, de ami közel s távol utánozhatatlan, az maga a Szigetcsúcs mint jelenség, természeti képződmény, hívjuk ahogy akarjuk, de mindenképp a Dunakanyar egyik csodája.

Kisoroszi strand

A képen fürdőző fiatalok láthatók a ’70-es évek elejéről. Sokak számára a nyaralás nem a Francia riviérát jelentette, de még a Balaton is gyakran luxusnak számított, így a környékbeli gyerekek a Szigetcsúcson szereztek életreszóló élményeket.

Kisoroszi komp

A Dunán való közlekedés megoldott volt már az ’50-es években is, kis motoros hajóval lovaskocsit is képesek voltak a túlpartra juttatni.

Kisoroszi kút

Szintén az ’50-es években készült a fenti kép, amin egy fiatal srác valószínűleg szülei unszolására ivóvizet próbál kinyerni az utcai közkútból. A környék egyébként tiszta és rendezett, takaros házakkal.

Még egy remek kép a Kisoroszi révről, balra a Visegrádi-hegység, szemben a Börzsöny Nagymarosnál.

Kisoroszi Duna-part

Utolsó képünk pedig a ’30-as években készült a Hajókikötőben.

Bármikor érdemes ellátogatni Kisorosziba, mert eszméletlen hangulata van, nyugalmat áraszt minden négyzetmétere, nyáron pedig a Szigetcsúcs kötelező program!

Képek forrása: Fortepan

Megosztás: