Blog

Kikapcsolódás Visegrádon

Kikapcsolódás Visegrádon – Szieszta az egész család számára!

Ha jártatok már Visegrádon, akkor biztosan tudjátok, hogy lenyűgöző történelmi múlttal rendelkezik. A város izgalmas látnivalókkal vár benneteket, ám ha hozzánk hasonlóan nem szerepel más az álmaitokban, mint egy kis kikapcsolódás Visegrádon, akkor imádni fogjátok ezt a remek hétvégi tippet. Irány a Telgárthy-rét, használjátok ki a napsütéses időt arra, hogy úgy pihenjetek itt, ahogyan évtizedek óta teszik a családok. Bográcsozással, fára mászással, hatalmas focimeccsekkel, vagy akár szalonnasütéssel.

Bizony, pontosan emlékszem arra, hogy a ’90-es években összepakolták a szüleim a konyhában a hagymát, krumplit, és szalonnát. Ezután beültünk a kocsiba, és suhantunk a Telgárthy-rétre főzőcskézni. Persze mindig ment a harc a többi családdal a legjobb helyekért, de hát ez is hozzátartozott ehhez a családi programhoz. Tudjátok, merre keressétek ezt a kis Paradicsomot?

Hirdetés

Kikapcsolódás Visegrádon

A lehető legjobb dolog az erdőben tölteni a napot. Minden korosztály remekül érezheti itt magát, ezt többször leteszteltük, éveken keresztül. Nem vagytok kirándulós típusok, de szívesen vagytok a szabadban? Akkor mutatunk máris 10 érvet, ami meggyőz benneteket arról, hogy keresve sem találhatnátok jobb helyet a Telgárthy-rétnél egy hatalmas össznépi családi kikapcsolódáshoz!

Apátkúti-völgy

1.

A gyerekek teljesen oda és vissza lesznek a gondolattól, hogy egy hatalmas játszótér várja őket telis-tele fajátékokkal, kisházakkal, és libikókákkal. Készüljetek azért számukra váltóruhával is, mert a közeli patakba könnyű „véletlenül” beleesni!

2.

Apropó, patak! Gyerekkorunkban imádtunk mászkálni az Apátkúti-patak kövein, amelyek néhol szikla méretűek. Kirándulásunk alkalmával azt láttuk, hogy a terep egyre izgalmasabb, így tuti, hogy ha erre jártok, nem csak a gyerekek, de ti is kipróbáljátok majd, hogy vízálló-e a cipőtök!

Visegrádi játszótér

3.

A rét tényleg óriási, nem vicceltünk akkor, amikor a hatalmas focimeccseket említettük. Érdemes tehát labdát is hozni, akár többet is, ismerve azt a tipikus helyzetet, amikor az a bizonyos kedvenc pöttyös berepül a vadkerítés mögé…azt pedig ugyebár tilos átmászni.

4.

Ha elfáradtatok a rangadó közben, a közelben találjátok a Kaán-forrást, ahol tiszta, finom forrásvizet ihattok. Csak óvatosan! A víz nagyon hideg, ám annál hűsítőbb!

Telgarthy-rét

5.

Miközben a Kaán-forrás felé baktattok, álljatok meg a Millecentenáriumi emlékoszlop mellett. Az oszlopot a Pilisi Parkerdő Rt. és Visegrád Nagyközség Önkormányzata állíttatta, „Hazádnak rendületlenül I Légy híve ó magyar” felirattal. Tetején egy korona található, aljánál pedig mázsás kövekbe a magyar törzsneveket vésték.

6.

A réten több helyen is van tűzrakóhely, ahol bográcsozhattok, a kihelyezett padoknál és asztaloknál pedig a nagyobb családok is elférnek. Az a kellemes füstszag tényleg „beleégeti” magát az ember emlékezetébe, ezért is van az, hogy olyan sokan vágynak vissza ide.

Ördögmalom-vízesés

7.

A közelben találjátok az Ördögmalom-vízesést, a réttől kb. 10 perc gyalogútra. Ne egy hatalmas vízesést képzeljetek magatok elé, de nagyon szép, ahogyan a patak jelentős méretű mélyedéseket vájt magának a sziklákba. Vigyázat, a lejárat nagyon csúszós, de az ösvény mellett kapaszkodó korlátokat helyeztek el!

8.

A rét és a vízesés között van egy kis lépcső, ami a patakhoz vezet. Itt csordogált régen a Magda-forrás, gyerekkori kedvenc forrásunk. Ma már sajnos nem fogyasztható a vize, sőt, amikor erre kirándultunk, már nem is folydogált semmi a sziklából. A forrás nevét jelző táblát pedig benőtte a gaz.

Apátkúti-patak

9.

Mikor másztatok utoljára fára? Ugye régen? Most itt a remek alkalom. Annak idején a nagyszüleink boldogan nézték, hogyan csimpaszkodunk az ágakon, az eső ellen védő kis faházaknak a tetejére pedig hatalmas nekifutással próbáltunk felfutni. Ma is szívesen emlékszünk vissza rá, adjátok át ezt az élményt ti is a gyerekeknek!

Faház Visegrádon

10.

Talán nem tűnik elsőre nagyon fontos szempontnak, de egy egész napos kikapcsolódás esetén biztosan szükségetek lesz igényes, kulturált mellékhelyiségre. Egy ideje már ez is rendelkezésetekre áll a hegyoldalban álló réges-régi pottyantós vécék helyett, amelyek már 15 évvel ezelőtt is valóságos póktanyák voltak.

+1.

Persze annak mindenképpen nézzetek utána, hogy van-e az adott időszakban tűzgyújtási tilalom, hiszen az alaposan áthúzhatja a számításaitokat. Ja, és kutyásoknak is jó szívvel ajánljuk a helyet!

Patak Visegrádon

Merre található a Telgárthy-rét?

A rétre autóval, biciklivel, rollerrel és gyalog is érkezhettek. Vagy akár görkorival is. Ha bográcsot is hoztok, akkor mondjuk azért ne a rollert válasszátok. Parkolni ingyen tudtok, a rét mellett.

A Nagymarosi révtől a Rév utca – Nagy Lajos utca – Mátyás király utca útvonalon haladjatok. A Mátyás király utcán haladjatok egészen a Panoráma utcáig, itt az elágazásnál jobbra kanyarodjatok el a rét felé. Azonnal meg fogjátok látni, hogy ott fekszik az Apátkúti-halastó, majd rövidesen az Ördögmalom-vízesés, a Magda-forrás, a Bertényi Miklós Füvészkert és a Telgárthy-rét.

Az út Visegrádról kb. 10 perc, gyalogosan 1 óra, biciklivel pedig 30 perc is lehet az út, a táv pedig nagyjából 2,5 km.

Apátkúti-völgy

Ugye kedvet kaptatok egy kis bográcsozáshoz? Mindjárt gondoltuk! Ne feledjétek! Labda! Labda! Labda!

Megosztás: